den 28 nov, 2019
Ger du din mage den omtanke den behöver ?

Hej fina du,

Det är så länge sedan jag såg solen att jag inte kommer ihåg hur den ser ut. Jag är väldigt tacksam över att det är dags att packa upp adventsljusstakar och stjärnor så att de kan lysa upp tillvaron lite. Det bästa med mörkret är iallafall att mina nyputsade fönster ser kanon ut, det ständiga mörkret gömmer en hel del 😉 Ljuset som kommer tillbaka i Januari är inte riktigt lika förlåtande. 🙂

I måndags fyllde jag i min hälsodeklaration som jag skickade tillbaka med vändande post till Linköping och i morgon ska jag träffa narkosläkaren för en koll innan operationen. Jag kände mig verkligen kärnfrisk när jag fyllde i den. Det fanns inte ett enda kryss som hamnade i en “sjukruta”.

Att balansera innan man blir sjuk

Jag vet att jag har både brister och obalanser kinesiskt sett. Även om jag med besked är på väg åt “rätt” håll så behöver jag fortfarande hjälpa mig själv för att komma i mål. Att göra något åt obalanserna i tid för att slippa bli sjuk är en av de största skillnaderna mellan västerländsk medicin och den kinesiska. Den kinesiska vill fånga obalanserna och åtgärda dem innan sjukdom uppstår. Det är alltså bra att det inte syns något på röntgen, ultraljud eller blodprover. Vilket kan kännas väldigt frustrerande för då är det ingen som tror att man har problem även om man känner att något är fel själv. När symtomen väl har manifesterat sig så att de syns västerländskt tar det längre tid innan man tar sig tillbaka.

Känner vi av en obalans eller brist tidigt så kan man “mota Olle i grinden” på en gång. I stället för att ligga i influensa i två veckor kan vi hjälpa immunförsvaret och trycka ut viruset på ett par dagar när vi vet vad vi ska göra. Symtomen vi har och får talar om för oss vilket organ och element som är drabbat och av vad, med det vet vi hur vi ska hjälpa kroppen.

Vill du lära dig mer och hjälpa dig själv?

Förhandsboka din plats nu. I Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Jordelementet en hjälte

Jag tänkte skriva lite om jordelementet idag. Jag har under den tid som Mat som Medicin pågott på webben och jag har suttit med deltagarnas patientfall sett hur vanligt det är med brister och obalanser i det viktiga jordelementet.

Mage och mjälte är de första organ som ska ta hand om och bryta ner maten vi äter och se till att vi får näring till kropp och själ. De ser till att vi har energi till att göra saker, att processerna i kroppen fungerar, att vi kan tänka och att våra känslor kan transformeras. Fungerar inte jordelementet som det ska och får det de behöver kommer hela kroppen att få problem.

Vi skapar en massa obalanser i dag för att vi inte lever och äter på ett sätt som stödjer vårt jordelement. När vi får problem med magen så tar vi piller eller tarmbakterier för att döva symtomen i stället för att göra något åt att de uppstår. Ibland för att vi inte förstår eller vet vad vi ska göra och ibland för att vi inte orkar ändra på våra vanor.

Vanligt att jordelementet har problem

Eva hörde av sig till mig efter att ha följt mig på bloggen och läst Nyckeln till Hälsa – med visdom från den kinesiska medicinen. Eva hade precis läst boken och förstod sambanden och kände igen sig själv. Hon kände att hon ville ha ytterligare hjälp att bena ut sina obalanser och se vad hon kunde göra för att skapa balans i kroppen igen och kontaktade mig.

Eva är vad den kinesiska medicinen skulle beskriva som en typisk jordpersonlighet. Hennes besvär var till största delen relaterade till just jordelementet. Det är vanligt att en jordpersonlighet får obalanser i sitt “eget” element då de har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna.

Jordpersonligheter är väldigt omtänksamma, sympatiska och har svårt att säga nej framförallt till människor och djur som är i nöd. De har en varm och glad utstrålning, samt tålamod och vilja att lyssna på andras problem. Jordpersonligheter har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna, vilket lätt skapar obalanser tillslut för att de inte lyssnar till vad de behöver själva.

Typiska symtom från jordelementet

Eva är en av många jag har hjälpt som hade fått problem med sitt jordelement och hon hade en mängd klassiska symtom. Eva hade början till magsår, lätt för att få blåmärken, uppblåst mage, gaser, ofta ont i magen utan att hon kunde förstå orsaken. Hon hade även börjat gå upp i vikt utan någon direkt anledning och hon kände sig orkeslös, hade ett stort sötsug och väldigt svårt att släppa grubbel och hon oroade sig hela tiden. Hon hade svårt att koncentrera sig och det kändes ibland som att hjärnan inte funkade som den skulle. Hon kände det som att alla tankar gick trögt i nåt som hon liknade vid en slags hjärndimma. Alla de här symtomen är typiska när jordelementet behöver hjälp.

Vill du lära dig mer? Du hittar Nyckeln till Hälsa här

Det börjar ofta med ett problem

Magont och en ständig oroskänsla var de första problemen som dök upp. Efter ett tag började även andra symtomen att infinna sig ett efter ett. Kinesiskt sett så är alla ovanstående symtom tecken på att det finns en obalans hos jordelementet och det behöver all hjälp det kan få.

Den kinesiska medicinen har efter lång och beprövad erfarenhet kommit fram till vad som hjälper jordelementet. Vi vet vilken mat som stärker och vad som behövs för att hjälpa jordelementet att bli starkt igen. Att vi blir extremt sötsugna när jordelemetet är svagt är logiskt när vi förstår hur det hänger ihop. Om jordelementet ska skapa qi/energi och inte klarar det så är sött den snabbaste vägen att få i sig energi eller hur? Med ett svagt jordelement kommer även matallergier och en överkänslighet.

Vad kan vi göra för att hjälpa jordelementet?

Drömmen hade varit att vi redan som barn fått lära oss hur vi ska leva och vad vi ska äta för att slippa en massa problem senare i livet. För att hjälpa jordelementet behöver vi ändra på en mängd saker och sluta ge bort oss själva. Vi behöver äta mat som är lättsmält och naturlig för våra kroppar.

Vi mår bra av att äta små portioner med lagad mat helst kokt. Är jordelementet svagt känner vi oss inte vitaliserade när vi ätit utan blir istället trötta. Vi ska inte äta oss proppmätta och vi ska äta under trevliga former.

Undvik kall, rå och frusen mat, ät tillagade ekologiska grönsaker, rotfrukter, linser, kyckling, kalkon och fisk. Använd värmande kryddor som ingefära, kardemumma, persilja och peppar. Avsätt tid för att ta hand om dig själv och öva på att säga NEJ I bland det svåraste 😉 När ditt jordelement blir starkare så kommer din energi/qi att återvända och du mår bättre.

Har vi stora obalanser tar det tid att skapa balans igen. Det tar tid att komma till rätta med problemen för att det tagit tid för oss att ställa till oredan i kroppen. Ju snabbare vi kan fånga upp våra obalanser desto snabbare kommer de att försvinna. Vill du lära dig mer förhandsboka din plats på 2020 års webbkurs Mat som medicin & De fem elementen

I Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen Förhandsboka din plats nu

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

November Kramar från Hermansdal

Tina 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du lära dig att förstå din kropp och själ och få en bättre hälsa?

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

Information om våra övriga kurser

Här kan du kan läsa mer om våra friskvårds och moxakurser för häst och hund 2020 kurserna öppnas för bokning i Januari 2020 

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Jag vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med den här boken. Den är verkligen jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com


Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This