den 10 maj, 2020
Hur själen mår syns i ögonen

Hej fina du,

I dag har vi årets första och kanske sista Saltmoxakurs på Hermansdal. Både svalor och sädesärlor har flyttat in det känns lika mysigt varje år. Corona styr över om det blir fler kurser i år och framtiden får utvisa när vi kan sätta ut fler datum. Tills dess hänger friskvårdskurser för hästar och hundar och Saltmoxakurserna i luften och väntar på att världen återgår till det normala igen.

Intresset för hälsan borde vara större än någonsin efter den här världsomvälvande pandemin. Vi är tätt sammanlänkade med naturen runt oss och påverkas av vår omgivning. Vi behöver sköta om oss själva på bästa sätt för att stå emot virusattacker och sjukdomar. Alla trädgårdsintresserade vet att att en ros som inte får rätt näring har svårare att hålla sig friska och stå emot yttre angrepp som tex löss och det är samma sak med oss. Märkligt att vi förstår att blommorna i trädgården behöver näring och skötsel men inte vi. 😉

Skapa ett fritt flöde

Jag känner att jag behöver rensa energier och jag ska passa på att göra det i veckan som kommer. Corona och oron över vad som händer runt oss i världen får energier att stagnera och vi behöver ha ett fritt flöde för att må bra.

Precis som kroppen vill ha fritt flöde så vill huset och gården det också. Att rensa och städa är ett perfekt sätt att bereda plats inför allt det nya som kommer med vårens energi. Har du Nyckeln till Hälsa så hittar du min favoritrensning med cognac och havssalt i den. Efter en vårstädning på gården kommer jag att elda cognac. Du kan även använda tex vit salvia för att rensa bland stagnerade energier. Jag gör det för att ta hand om mig själv och min stora familj. Det är ett sätt att visa mig själv och dem min kärlek. Jag skapar de bästa förutsättningarna för att vi ska må bra allihopa.

Själen behöver en kropp som mår bra

Det fria flödet är oerhört viktigt både i vår kropp, omgivning och i våra relationer. Har vi inte balans eller det blir stopp någonstans får det alltid konsekvenser tillslut. Ger du för mycket utan att få tillbaka kommer det förr eller senare att börja skava. Tar du ut för mycket på kroppens qi, yang eller yin konto utan att se till att du tillför nytt kommer kroppen och känslorna till slut att protestera. Kropp och själ kommer att ge dig en mängd symtom för att du ska kunna rätta till obalanserna och hjälpa den tillbaka till harmoni igen.

Hittar du inte vart du läcker och kan täppa till hålen blir du till slut svag och sjuk eller åldras i förtid. Du är som en blomma som har sina basbehov och som växer och strålar när förutsättningarna är de bästa. Precis som du vissnar när du inte får det du behöver eller inte trivs med din omgivning.

Det syns när någon är vital och det syns tydligt när något fattas eller är fel. Vem ser inte skillnad på ett par sprudlande ögon och ett par ögon där lågan är svag eller har slocknat? Det är shen, själen och vårt inre som lyser i ögonen enligt den kinesiska medicinen. Att ha en stark shen hjälper oss massor i livet. Det får oss att hålla målet i sikte och hitta lösningar på motgångar det ger oss en inre kompass som gör att vi väljer rätt eller vågar gå mot strömmen om det känns fel. För att Shen ska må bra behöver vi en harmoni i kroppen. Får vi brister kommer själen att tala om det för oss med en mängd känslomässiga symtom och tex sömnproblem.

Vi är en del av naturen

Vi påverkas alla av energier på platser, färger, former och andra människor precis som vi påverkas av hur vi lever och vad vi äter. Att må bra känslomässigt är lika viktigt som att äta näringsrikt och leva på ett klokt sätt.

Du kan äta de bästa tillskotten. Den bästa maten och dricka det bästa vattnet. Ha balans mellan träning och vila. Men hanterar du inte det som pågår i ditt hjärta, shen mår bra och dina tankar är positiva kommer du fortfarande vara ohälsosam. Var rädd om och respektera dig själv och det du känner.

För att skapa balans skall vi följa årstiderna. På vintern där Yin är störst skall vi vila som mest för att ladda våra batterier och ha kraft att följa med när vårenergin kommer med mer yang. I år är jag redo, det känns som om jag vaknat ur en Törnrosasömn. Äntligen har mitt målmedvetna balanserande och mina val börjat ge resultat. Det har funnits stunder när jag tänkt att det här kommer aldrig gå eller det här fungerar inte på mig, jag ändrade försent, men jag har fortsatt och nu äntligen känner jag att det kommer att gå.

Det gäller bara att göra en förändring tillräckligt länge och att justera det som inte fungerar eller ger resultat utmed vägen. Det är även spännande och inspirerande att få vara med på andras resor via Webbkursen Mat som Medicin, i moxagruppen på FB, via mail, patienter och telefonkonsultationer. När man har hört tillräckligt många solskenshistorier blir man rörd och ödmjuk över naturens magiska sätt att läka. Den har en fantastisk förmåga att ställa saker tillrätta om den bara får möjligheten. Att människor och djur mår bättre och bättre ger mig energi att fortsätta skriva och försöka dela med mig av alla självläkande verktyg som finns.

Vi behöver energi och kraft för att läka

Fungerar allt som man vill och vi mår bra finns ingen anledning att byta väg men skaver det någonstans våga titta på vad som är fel och sök vidare. För att orka söka och leta nya vägar så behöver vi qi och yang. Har vi brist på den kraften så har vi inte orken och vi kommer inte heller känna inspirationen att hitta det vi behöver eller ta oss i mål. Yang är även den kraft som lagar kroppen. Yin är kroppens “materia” och  Yang aktiviteten och vi klarar oss inte utan varken den ena eller andra.

På vintern när det är mest yin i naturen behöver vila mer och mer yang i form av värme för att balansera och på sommaren som är mest yang kan vi vara mer aktiva och behöver mer yin i form av svalka för att vågskålarna skall väga jämnt. Yang är aktivitet och Yin är vila, var sak har sin naturliga tid. När vi lever efter naturens lagar uppstår balans. Visst är det logiskt 🙂

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

5 Kommentarer

 1. Jag säger bara…Tack?

  Svara
 2. Tack för dina fina o hoppfulla brev!
  ????

  Svara
 3. Så många fina budskap.

  Svara
 4. MYCKET klokt men det svårt ibland att styra i dessa svåra tider

  Svara
 5. Värt att ta till sig 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This