den 3 nov, 2019
Hösten är här och det är dags att släppa taget om det som varit

Hej fina du,

November inleds med en gråmulen helg. Fukt och dis ligger som ett lock över Hermansdal, men jag vet att ovanför dis och moln skiner alltid solen. Förra helgens Friskvårds och moxakurs för hund blev en succé. Vi redde ut patientfall och deltagarna är nu i full gång med att moxa både hemma och som terapeuter. Det känns underbart att kunna sprida ringar på vattnet och hjälpa både hundarna och deras ägare. Jag vet vilken skillnad det gör.

Jag har äntligen fått en operationstid för att göra nya bröst av kroppsegen vävnad. Jag har väntat länge och det kommer att bli tufft men jag ser fram emot nästa sommar och få känna mig bekväm i både badkläder och T shirt. Det här är ändå en så mycket mer positiv läkning än det var att hänga i luften med en cancerdiagnos och operera bort brösten och tumör.

Det är massor med praktiska saker som ska fixas och organiseras för att jag ska kunna vila och läka i lugn och ro. Jag kommer att ligga på sjukhus i nästan en vecka och vara helt handikappad i över en månad så det är med lite skräckblandad förtjusning jag ger mig in i det här. Det kommer att gå åt mycket räddningsdroppar, vitaminer och moxa de veckorna som är kvar innan det är dags 😉 Jag försöker alltid att göra bra val för min kropp och själ men nu blir det upphöjt till 2.0.

Nytt år och nya möjligheter

2019 har varit ett riktigt tufft år både känslomässigt och arbetsmässigt. Jag har upplevt saker som jag inte trodde var möjliga och jag ser fram emot att lämna det bakom mig. Jag vill ha ett fritt flöde av ljus energi och älskar nya år och att vända blad. Att hitta en almanacka som inspirerar och öppna den är lika roligt varje år. Jag känner på mig att 2020 kommer att bli något alldeles extra och nu kommer jag dessutom kunna gå runt med Klippo och klippa gräset i T shirt 🙂

Ny kursstart för Mat som Medicin i Januari

I mitten av Januari efter alla helger och lagom tills jag är rörlig igen kommer jag att starta en ny omgång av Femelementskursen – Mat som medicin på webben 🙂 Snart kan du förhandsboka din plats. Vad kan vara bättre än att inleda ett nytt år med en rejäl hälso Kick Off och nystart? Det tar tid att förändra sina vanor och beteenden men när du förstår sambandet mellan det du äter och gör och hur du mår har du möjligheten att rätta till det som felar och du kommer att må bättre. Att göra den resan mot ett välbefinnande både kroppsligt, själsligt och känslomässigt under ett helt år är perfekt. Kunskap/förståelse och tid är ofta det som behövs för att det ska bli en skillnad som är på riktigt och håller i sig.

Nu kan du förhandsboka din plats i Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Energin runt oss påverkar

Nu när energin drar sig tillbaka och sjunker i naturen är det många som får svårare med känslor. Man fastnar lättare i känslotillstånd man är tröttare och känner varken ork eller inspiration. När det dessutom är regntungt och gråmulet så känns inte energin lättare, det mesta blir jobbigt. Det är viktigt att tillföra qi för att känslorna ska kunna transformeras och för att vi ska ha ork och lust. Vi behöver fylla på med sådant som ger oss energi. Vi behöver sova mer och ta det lugnare.

Några av de saker som försvagar qi:

 • Näringsfattig mat med lågt eller inget innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Snabbmat och halvfabrikat
 • Kall och “rå”/ej tillagad mat
 • Oro och grubbel
 • För lite sömn
 • Känslomässiga trauman

Några av de saker som stärker qi:

 • Ekologisk (och om möjligt närodlad) mat som är näringsrik och fullproppad med vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Lagad mat och då framförallt kokt mat
 • Mat som rotfrukter, säd, bönor, kokta grönsaker, ris och majs
 • Tillräckligt med sömn
 • Sötsaker i form av dadlar och frukt
 • Att vara omtänksam mot sig själv
 • Saltmoxa

Vill du lära dig mer? Du hittar Nyckeln till Hälsa här

Metallelementet och Hösten

Vi har lämnat jordelementet och klivit in i metallelementet. Inget känns naturligare en Novemberdag som den här än att skriva om Metallelementet som hör till hösten. Det symboliserar det rena och klara. När löven har fallit och frosten ligger vit är luften ren och klar, precis så som lungan vill ha den. Lunga och tjocktarm är de organ som hör hit. Har du problem relaterade till dem så är det ditt metallelement som behöver hjälp. Hösten är tiden då det är dags att börja göra almanackan så tom som möjligt och minska ner på alla aktiviteter. Det ska finnas tid och lugn för vila och återhämtning när vintern kommer.

När man benämner årstiderna i yin och yang kan man säga att när hösten kommer så växer yin och blir större än yang. Yin når sedan sitt maximum under vintersolståndet. Därefter minskar yin åter och yang växer sig stark för att nå sin fulla kraft vid sommarsolståndet. Så rullar naturens energi på år efter år och våra kroppar följer samma cykel. För att bibehålla balansen och en frisk och stark kropp är det viktigt att respektera naturens lagar och följa dem.

Metall-elementet står för våra nya idéer och det är här nya känslor föds och börjar anta en form. Det hjälper oss att sätta gränser mellan oss själva och andra människor, då det ger oss förmågan att upprätthålla en god kontakt mellan vårt inre och yttre.

Känslan som hör till metall-elementet är sorg, vars årstid är höst, och färg är vit. De organ som hör hit är lungan och tjocktarmen. Har vi ett svagt metallelement kan det vara svårt att släppa en sorg och gå vidare. Eller vi kan känna oss ledsna och låga utan att veta varför.

Tecken som visar på att det finns en brist/svaghet/obalans i metall-elementet:

 • Eksem
 • Torrt hår
 • Torr hud
 • Torra slemhinnor
 • Besvär med bihålor
 • Överkänslighet mot lukter
 • Andningsbesvär – ofta akuta som torr hosta, svårt att andas, astma
 • Rädsla för att förlora kontrollen
 • Kritisk och dömande attityd
 • Har ett stort ha-begär av både människor och materiella ting
 • Har svårt att anpassa sig till förändringar
 • Svårt att hantera konflikter och oreda
 • Förstoppning
 • Svårt att känna känslor eller avsaknad av känslor
 • Allergier
 • Försämrat immunförsvar, drabbas ofta av envisa förkylningar med nästäppa och efterföljande rinnsnuva
 • Rädsla att misslyckas och klarar inte av kritik

Hur man kan balansera och stärka metall-elementet:

 • Se till att vara organiserad och ha ordning.
 • Se till att praktisera andningsövningar, qi Gong, yoga och meditation.
 • Vistas mycket i naturen och låt dess energi och luft vitalisera dig.
 • Ät mat som är vit; såsom rättika, vita bönor, vitt ris (Kung Markatta har ris av bra kvalité), vit fisk, päron (gärna kokt). Mjölk-produkter och vitt mjöl är inte närande för lungan. Ej heller vitt raffinerat socker.
 • Följ årstiderna; Ta det lugnt när hösten kommer, avsluta pågående projekt och sakta ner tempot. Höst och vinter är tiden för vila, reflektion och återhämtning efter vårens och sommarens intensiva energi.
 • Ät lagad mat som är gjord på rena råvaror (gärna ekologiska och närproducerade).
 • Saltmoxa kommer att stärka och balansera hela kroppen och hjälpa dig transformera känslor

Ju bättre vi mår och starkare vi är mentalt, känslomässigt och fysiskt desto lättare är det att komma vidare i livet. Har vi en låg energinivå och “brist” kinesiskt sett, kommer energin att stanna upp både i vår kropp, vårt känsloliv och runt omkring oss. Börja med att ta hand om och stärk dig själv så kommer både inspiration och kraft att ta dig dit du vill och hjälpa dig genom den kommande vintern.

November Kramar från Hermansdal

Tina

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du lära dig att förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

Saltmoxabehandlingen som vi lär ut på våra kurser är ett fantastiskt redskap att använda för att bygga upp en inre styrka och hjälpa kropp och själ. Det är för att saltmoxan stärker vårt inre som vi ser yngre och vitalare ut efter en tids användande och våra fysiska och känslomässiga symtom på brist minskar.

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

Information om våra övriga kurser

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com


Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This