den 25 apr, 2018
Hormonstörande ämnen i vår vardag som skadar

Hej fina du 🙂

Hoppas att du har tid att njuta av våren och allt det gröna som exploderar i naturen nu. Vi har tusen saker att göra på Hermansdal det är massor som ska fixas efter vintern. Vi har både blåsor i händerna och träningsvärk men njuter i fulla drag av att det blir fint runt oss. Vi vill skriva om något väldigt viktigt som hör ihop med många av våra vanliga hälsoproblem nämligen hormonstörande ämnen. Det här ämnet är så viktigt att vi skriver om det i Nyckeln till Hälsa men det kan inte repeteras tillräckligt många gånger så här kommer det igen.

Är ditt hem fullt av hormonstörande ämnen utan att du vet om det? Hur påverkar hormonstörande ämnen våra kroppar?

Många människor har massvis av produkter i sina hem som innehåller hormonstörande ämnen. Dessa ämnen ställer till stor oreda i kroppen och misstänks ligga bakom både cancer, infertilitet, PMS och problem med sköldkörteln så som viktuppgång och trötthet med mera.

Två av värstingarna och mycket vanliga är Ftalater och Högfluorerande ämnen även kallade PFAS. Vi ska nu försöka sammanfatta dessa ämnen på ett lättförståeligt sätt och berätta var de finns, så ni på ett enkelt sätt kan undvika dem. Ni får även tips på bra alternativ att använda istället!

Ftalater

Det är en grupp ämnen som används för att göra plast och gummi mjuka. Det är billigt och smidigt för tillverkaren men går direkt in i din kropp även vid snabb hudkontakt. En del ftalater får vi även i oss via maten vi äter, de är osynliga och svåra att känna. Så det enda sättet att undvika dem är att lära sig var de finns och då välja andra alternativ.

Gamla plastsaker och barnleksaker innehåller ofta höga halter av de ftalater som idag är förbjudna. Idag har EU strängare regler om vilka ftalater som är tillåtna att använda, men i stora delar av världen använder man även de ftalater som är förbjudna inom EU. Så var noga med var det du köper tillverkas och helst av allt, undvik alla ftalater! Något att vara vaksam på när man köper produkter som sägs vara ftalatfria är att undersöka vilka mjukgörare man har använt istället. Industrin har en förmåga att veta vad de ska skriva. Vi är godtrogna och litar på att de har en ärlig agenda.

Här är en lista på saker som ofta innehåller ftalater:

 • Plastleksaker
 • Vattenslangen
 • Badkarsmattan
 • Plasthandskar/Gummihandskar/Vinylhandskar
 • Träningsmattor/Gymbollar
 • Plastgolv
 • Elsladdar
 • Plasttryck på kläder
 • Färg/lim
 • Produkter tillverkade av vinyl/PVC

Vill man hitta bra och giftfria alternativ på leksaker till barnen så finner man ett bra utbud på bland annat på Lapland Eco Store, Ekokul, Ekoleko och Good for Kids.

Söker man en vattenslang fri från ftalater så har Gardena en som du hittar här https://www.bauhaus.se/tradgardsslang-classic-20-m-3-4.html#full-description .

Använd Nitrilhandskar istället för vinylhandskar/ plasthandskar/ gummihandskar, finns bland annat på Apotea.

Casall har en PVC-fri gymboll som du hittar här http://www.bodystore.com/gym-ball-pvc-free. Använd internet och googla för att finna återförsäljare/butiker av produkter som är fria från PVC och ftalater.

Högfluorerande ämnen – PFAS/PFOS/PFOA

Dessa ämnen används ofta i fett- och vattenavstötande material, en kemikalie som idag finns lite varstans. De påverkar vår hälsa negativt och bryts ner långsamt eller inte alls i naturen och våra kroppar. Faktum är faktiskt att flera vattentäkter i Sverige fått stänga på grund av för höga halter av PFOS, som är det enda högfluorerande ämnet som EU förbjudit. Hjälp naturen och din kropp genom att välja produkter utan dessa skadliga ämnen.

Här är en lista på produkter som ofta innehåller PFAS:

 • Livsmedelspapper
 • Allvädersjackor/byxor
 • Vattenavstötande skor
 • Regnskydd
 • Markiser
 • Stoppade soffor
 • Elektronik
 • Tandtråd
 • Teflonpannor

Här kommer 10 tips från Naturskyddsföreningen på hur du kan undvika PFAS i din vardag:

-Använd Svanenmärkta mat- och bakpapper.

-Ät mindre take away-mat. Lägg med fördel pizzan på en tallrik när du kommer hem.

-Undvik mikropopcorn.

-Om du äter färdiglagad mat som ska värmas i ugnen/mikrovågsugnen, ta ut maten ur pappförpackningen innan den värms upp. Ta gärna ut maten från plastförpackningen också, för att undvika att andra plastkemikalier går över till maten vid uppvärmningen.

-Försöka köpa bilvax och skidvalla utan högfluorerade ämnen.

-Använd  stekpanna av gjutjärn eller kolstål.

-Undvik non-stickbeläggningar i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutgärn.

-Undvik att impregnera skor och stövlar. Om du ändå vill impregnera, använd  produkter av vax som inte innehåller högfluorerade ämnen. Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehållande högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur, och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa som är vattenavstötande.

-Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.

Att en produkt är fri från PFOA och PFOS betyder inte att den är fri från högfluorerade ämnen! Var frågvis mot tillverkarna och i affären. Underskatta inte konsumenttrycket – din fråga och ditt val i butik gör skillnad!

Vår förhoppning är att det här blogginlägget ska inspirera dig att vilja göra enkla aktiva val i din vardag som i sin tur kommer göra att din goda hälsa bibehålls och förbättras.

Vi har många vänner runtomkring oss som drabbats av bröstcancer, vilket gör att vi mer än gärna skänker en slant till Naturskyddsföreningen som på ett bra och aktivt sätt jobbar för att förebygga och förbjuda ämnen som bland annat är cancerframkallande.

Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv hittar du här i bloggen och i Nyckeln till Hälsa.

Varma Vårkramar från Hermansdal

Tina 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This