den 27 aug, 2023
Energin lyfter när hoppet växer

Hej fina du,

Hoppas du har det bra därute? Jag svävar på moln efter några tuffa veckor. Det var ett tag sedan det blev ett blogginlägg. Sista tiden har jag varit tvungen att fokusera inåt för att hålla balansen. Det är nog väldigt svårt att föreställa sig hur det känns att leva under ständig press och vad det innebär att ha fått en diagnos där sjukvården talat om att det är kört och att livet är begränsat.

I tisdags var det dags för röntgen efter sex månader. Det är alltid oerhört påfrestande hela processen, med kontrast, undersökning, lång väntan på svar och skräcken när man ser att svaret kommit på 117. Man vänjer sig aldrig även om man blir bättre på att hantera pressen. Den här gången fick jag nog hjälp från ovan för svaret kom rekordsnabbt <3

Jag är glad att jag propsade på att få vänta sex månader istället för att röntga var tredje. Det kommer jag att upprepa och den här gången tror jag att onkologen håller med om att det är ok. Efter sista röntgen i februari var röntgensvaret exceptionellt och ovanligt. Det ska bli spännande att höra vad det är nu 🙂 Kanske de någon gång börjar fundera på vad det är jag gör också 😉 Nu känner jag iallafall att jag vågar tro att jag har en framtid med fötterna på det här klotet och kanske hinner jag till och med leva så länge att jag dör av något annat än cancer.

Sommaren som regnade bort

På Hermansdal har det regnat precis hela sommaren. Man kan verkligen säga att det mesta regnat bort. Min fina potatisodling har drunknat, jag har aldrig fått så lite tomater och majsen kommer med största sannolikhet inte hinna bli klar. Lök och vitlök har vi iallafall gott om 🙂 Snart står jordkällaren klar och jag har lärt mig massor så bättre lycka nästa odlingsår. Om vi inte haft affärer hade vi fått svälta eller emigrera till Amerika som på 1800 talet.

Så gick det med självförsörjningen i år 😉 Men det är bara att ta nya tag. Sensommaren den femte årstiden är här och det är dags att skörda enligt den kinesiska medicinen. Jag skördar en massa positiv energi med eller utan egenodlad mat. Lök är dessutom fantastiskt bra för lungan så jag ser det som ett tecken på fortsatt hjälp med läkningen.

LÖK stödjer Metall, Jord och Trä elementet. Främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och fukt samt löser upp slem.

Hade verkligen sett fram emot egen majs …

Sensommaren den femte årstiden

Vi går mot hösten, det känns att energin har vänt, det stiger inte uppåt längre. Det känns lugnare, kvällarna blir mörkare och kyligare och luften känns råare. Sensommaren och Jord-elementets tid är här. Det är den årstid inom den kinesiska medicinen som kallas den femte årstiden. Dit hör fukt och det känns ute nu. Tvätten torkar inte lika fort när den hänger ute och har man en obalans i jordelementet och problem med fukt i kroppen blir symtomen tydligare nu när fukten ökar i naturen.

Man vill så gärna hålla kvar sommarens ljus och värme men det hjälper inte vad vi vill, naturen gör det den skall och det borde vi också göra. Ju bättre vi blir på att följa det som sker i naturen runt oss och anpassa vår aktiviteter och hur vi lever efter årstiderna, desto bättre kommer vi att må. Den här sommaren har vi dessutom blivit snuvade på både sol och värme och behöver extra stöd i höst och vinter. Vi har helt enkelt inte kunnat ladda batterierna som vi skulle ha gjort.

Känn in vad du behöver

Vem känner sig inte tröttare på vintern och piggare på sommaren? Om man är trött vad talar kroppen om för dig då? Jo den behöver mer vila och dra ner på tempot. Den behöver mer qi och yang, annan mat, mer näring och ett lugnare tempo. Så enkelt är det faktiskt. Lyssna på vad du behöver och gör det bästa av det.

Det är så lätt med vårens och sommarens uppåtstigande energi att planera in saker man skall göra på hösten och vintern. När vi väl är där så är man så trött och vill bara ta det lugnt. Är vi i balans så känner vi vad vi behöver och det blir skönt att boa in sig när höstkvällarna väl är här. Lika naturligt som det var att gå upp på morgonen under sommaren och vara aktiv hela dagen till sent på kvällen. Lika skönt är det att boa in sig under en varm filt och tända ljus när hösten kommer.

Jag känner mig hoppfull

Jag känner hur jag fylls av energi och hopp inför framtiden. Det är fem år sedan jag var på EM och tävlade med Joey. Sen kom Covid och jag fick min dödsdom. I dag avslutas EM 2023 i Tyskland och jag känner för första gången på många år att nästa år är det dags igen. Så långt fram har jag inte vågat tänka tidigare men nu känns det som om det kommer att bli verklighet och den känslan kommer jag att hålla i även de dagar kroppen bromsar. Nuet är viktigt, men för mig är känslan av en framtid lika viktig även om jag lever här och nu. Bara det att jag bestämmer mig för att ha kurs igen är ett steg i rätt riktning och höjer energinivån. Jag ger mig själv en energi som talar om att jag är “frisk” och att framtiden finns.

Nu är det dags för friskvårds och moxakurs för häst 29 oktober på Hermansdal

Jag tycker att det är fantastiskt kul att ha kurs och att få dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter och sprida bra ringar på vattnet. Det skriver nog de som varit här på kurs gärna under på 😉 Jag kan prata energi, hälsa och kinesisk medicin hur länge som helst. Det får mitt hjärta och min själ att sjunga. Djuren har alltid varit min närmaste familj och den kinesiska medicinen fungerar precis lika bra på dem som på oss. Innan Covid hann vi med ett par kurser och nu är det äntligen dags att öppna upp igen. Det får hela mig att jubla. Jag lovade en gång en älskad vän och själsfrände att jag skulle dela med mig av det jag kan för att hjälpa djuren. En dag i hästens tecken är inplanerad Söndagen 29 Oktober 9-17. Jag längtar!!! Är du intresserad av hästar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar deras fysiska kroppar? Vad du kan göra för att hjälpa dem med rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det här en dag för dig.

Det har gått så snabbt från beslut till att ha en kurs och datum att jag inte hunnit med att publicera den på hemsidan. För mer information kontakta mig på info@hermansdal.com eller 0708-669901.

Är du intresserad av hästar? Här kommer mer…

Vi har glädjen att välkomna John Ricketts – Horse Development Specialist tillbaka till Hermansdal 2-3 September. Hästplatserna är fullbokade men det finns några platser kvar för att delta på clinicen som ”fotfolk”. Lyssna gärna på John i avsnitt 50 i podden Ridklubben. Passa på och ta del av en lärorik 2 dagars kurs med eller utan häst. Du kommer att få fördjupad kunskap om hästens psykologi, reaktioner och beteenden. Oavsett vilken disciplin du utövar eller på vilken utbildningsnivå du befinner dig kommer du att hitta guldkorn och få aha-upplevelser.

För att vårt samarbete och vår kommunikation med hästen ska fungera på bästa tänkbara sätt behöver vi förstå vad de behöver och skapa de bästa förutsättningarna för att de ska må så bra som möjligt både fysiskt och mentalt. Är du intresserad av att fördjupa din relation med hästen, lösa något problem och/eller nå era mål i träningen? Då är det här ett tillfälle för dig.

John har arbetat aktivt med hästar i 45 år och har under de senaste dryga 30 åren arbetat fram sin egen filosofi där fokus ligger på att få hästen ska vilja vara med oss mentalt och känslomässigt. Något som saknas hos många hästar och i sin tur orsakar mängder med problem. Det är många som kontaktar John och får hjälp när de har problem med sin häst tex. hanteringsproblem, lastning, rädslor mm. Men även de som saknar direkta problem har nytta och glädje av Johns filosofi. Vem vill inte få en djupare kontakt och ett bättre samarbete med sin häst?

Vi lägger fokus på att lära oss att förstå vad hästen försöker förmedla till oss och hur vi kan skapa ett språk så hästen förstår oss. När vi förstår varandra reduceras antalet problem men framförallt skapar vi tillit och får med det en häst som känner sig bekväm och kan fortsätta hålla fokus på oss oavsett vad som händer runt omkring den. Helgen kommer att varvas med teori och praktik. John kommer att arbeta med 4 olika hästar och vi får följa framstegen. Alla deltagare har chans att ställa frågor som dyker upp och John kommer att visa hur han tänker kring hästar och hur han arbetar med dom, ung som gammal, liten som stor. När hästen kan slappna av mentalt kan den arbeta mer fördelaktigt både med kroppen och ”knoppen”.

Önskar dig en fin avslutning på sommaren

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Är ganska ny här men vill tacka dej för det du delar så vackert. För visst är det så att det är inte så enkelt alla gånger, men om och när man vågar lita på sin inre känsla och röst så växer man och blir också tydligare och klarare för sej själv. Och då är det lättare att kunna slappna av och vara i nuet.. Den enda plats där vi kan påverka något.

    Svara
    • Tack för att du delar med dig och ger mig så fin feedback <3

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This