den 28 jun, 2020
Citronmeliss en lättodlad medicinalväxt

Hej fina du,

Vilken underbara sommar vi har, jag njuter i fulla drag samtidigt som jag jobbar hårdare och mer än någonsin. Det är inte bara solen som lyser på Hermansdal utan även flitens lampa. Trots allt arbete så känner jag mig både närvarande i nuet och tillfredsställd. Det här med att jag kan planera min tid är viktigt för mig. Skiner solen och det är varmt så kan jag själv bestämma hur jag lägger upp arbetet och när jag behöver ta hand om gård och djur. Den friheten skapar ett lugn så även om “att göra listorna” aldrig tar slut så känner jag mig inte stressad utan betar av en sak i taget. Här och nu är mitt motto.

Rehabilitering och återhämtning

Jag har också kommit i gång och rida igen. Känslan att få sitta på Lancelots rygg och att vi är i samma energibubbla ger mig otroligt mycket. Eftersom vi är under igångsättning båda två efter långa konvalescenser så blir det korta turer. Normalt har en häst bråttom hem och är ovilliga att gå hemifrån det är allmänt känt. Med Lancelot är det tvärtom med spetsade öron går det snabbt när vi lämnar och i snigelfart hemåt.

Jag är övertygad om att vi uppskattar våra turer lika mycket båda två. Det är så länge sedan jag var igång att jag glömt vilken fantastisk känsla det ger mig att få sitta där på ryggen och uppleva samspelet. Jag önskar att du också har något i ditt liv som fyller dig och din själ med glädje. Kvalitetstiden på Lancelots rygg får mitt hjärta att svämma över.

Värmen ändrar våra behov

Varmt är det och både djuren, växter och vi behöver massor med vatten och skugga för att inte bli överhettade. Hästarna står inne på eftermiddagarna och går ute på natten. Gräsklippning och trädgårdsarbete kräver pauser och avbrott. Jag håller på att återuppliva vår igenväxta örtträdgård. Den innehåller nu några favoriter och Citronmeliss är en av dem. Den kan du även ha inne i kruka året runt om du vill. Den behöver ljus och lagom med vatten sen kan du använda den fantastiska medicinalväxten året runt.

Citronmeliss

Citronmelissen eller hjärtansfröjd som den också kallas är en läkeört med många bra egenskaper. Citronmelissens eteriska olja har lugnande verkan på hjärtat vars aktiva ämnen sägs kan sänka både blodtryck och puls. Den sägs även vara verksam mot bland annat herpesvirus och är antibakteriell. Den används både utvärtes och invärtes. Örten är även känd för sina lugnande egenskaper och dämpar nervositet och huvudvärk.

Torkad har den kortare hållbarhet, kanske några månader. Det fungerar bättre att frysa in färsk citronmeliss och tina upp allt eftersom eller odla i kruka inomhus.

Medicinsk användning

Lugnande vid oro, stress och nervositet. Sänker blodtryck och puls. Hämmar virus vid exempelvis herpes/munsår och är antiseptisk. Bra mot illamående och främjar matsmältning. Lugnar mage och tarm vid katarr/magsår. Lindrar migrän och spänningshuvudvärk. Bra vid sömnproblem. I matlagning till sallader, gröna drinkar, kyckling, fisk, thé, bakverk

I traditionell växtmedicin förknippas citronmeliss dock främst med behandling av magbesvär. Det gäller särskilt nervösa besvär, där citronmelissens kramplösande och lugnande effekter efterfrågas. Den användes både utvärtes och invärtes mot olika smärttillstånd, trötthet och illamående och är än i dag mycket omtyckt.

Historia

Citronmeliss, eller hjärtansfröjd, är en krydd- och läkeväxt som från Orienten har spritt sig över hela Medelhavsområdet. I vårt land odlas den som kryddväxt och påträffas någon gång förvildad. Den hör till de förnämsta biväxterna, vilket förklarar det vetenskapliga släktnamnet – det kommer från det grekiska ordet meli, honung.

Örten odlades som honungsväxt redan under antiken; Vergilius och Plinius berättar att den även användes till ingnidning av nya bistockar. På 900-talet prisades citronmeliss av araberna som hjärtstärkande medel och som medel mot melankoli. Citronmeliss odlas i dag framgångsrikt i Sverige. Den självsår sig inte på våra breddgrader men övervintrar bra.

Användningsområde: Lugnande, dämpande, blodtryckssänkande, magbesvär, virushämmande. Torkade blad och te vid nervösa magbesvär. Vid nervositet. Färska blad kan också användas som krydda till fisk och sallader. Utvärtes: lokal applikation mot Herpes simplex. Används ibland även mot spänningshuvudvärk.

Citronmeliss och Kinesisk medicin

Citronmeliss Stödjer Metall, Trä, Vatten och Jord elementet och därmed organen lunga, lever, njurar, mage och mjälte. den motverkar också vind hetta som tex kan vara virus med ont halsen, eller herpes,

Infusion och dekokt så här gör du

Infusion är ett vattenutdrag av örter och växter, vanligtvis med hett vatten. Det går även bra med kallt vatten, men då måste örterna dra betydligt längre, upp till ett par dygn. Med hårdare delar av en ört, såsom rötter och bark, gör man en dekokt med kokande vatten. Infusioner och dekokter är utmärkta för att ta tillvara på örternas egenskaper. En infusion eller dekokt kan göras med en eller flera örter, även färska. Använder du färska örter använder du 4x vikten jämfört med torkade örter. Prova en kopp infusion på citronmeliss innan du lägger dig om du har svårt att slappna av och somna.

Infusion med Citronmeliss

Ca 4-5 tsk färska blad per 100 ml kokande vatten.
Lägg örterna i ett kärl som tål värme. Häll över kokande vatten och låt dra tills vattnet har svalnat till rumstemperatur. Sila av örterna och häll upp i en ren glasbehållare och förvara kallt.

Dekokt med Citronmeliss

Ca 4-5 tsk färska bladörter per 120 ml kokande vatten.
Lägg bitarna i ett kärl som tål värme. Häll över kallt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av örterna och häll upp i en rengjord glasbehållare och förvara kallt. 

Extraktens hållbarhet

Eftersom infusioner och dekokter är vattenbaserade så är deras hållbarhet begränsad. Om du är noggrann med hygien vid tillverkningen och förvarar det färdiga extraktet i kylskåp så håller det i upp till en vecka. Vill du göra en större mängd örtextrakt och inte använda det direkt måste en konservering göras.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

8 Kommentarer

  1. Tack så mycket för all din kunskap du delar med dig.
    Jag läste helt nyligen att citronmeliss inte ska intas om du har problem med sköldkörteln.
    Den har så mycket goda egenskaper men tänker att det är då dumt att inta den pga av detta.
    Något du vet ?
    Bästa hälsningar
    Marie

    Svara
    • Hej Marie,
      Jag har ingen aning om det är så. Kinesiskt sett så hör sköldkörteln till jordelementet och eftersom citronmeliss lugnar oro som är jordelementets känsla har jag svårt att förstå på vilket sätt den skulle skada. Men som sagt jag vet inte säkert 😉
      Allt Gott
      Tina på Hermansdal

      Svara
      • Har hört att citronmeliss inte är bra vid underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos).

      • Det är möjligt. Kinesiskt sett så är det för smalt att tänka så 😉

  2. Det är något visst med en hästrygg!

    Svara
  3. Gäller väl alla örter att man ska frysa in istället för att torka?

    Svara
    • Det finns örter som är utmärkta att torka och använda 🙂

      Svara
  4. En dag i taget, en sak i taget. En himla fin tanke det!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This