den 5 mar, 2023
Bra qi i maten läker

Hej fina du,

I år känns det segt med våren. Kylan verkar bita sig fast och snö och is ligga kvar. Jag är tacksam för mitt lilla ridhus som gör att jag kan hålla i gång lite med hästarna. Ett tunnelväxthus och färdiga odlingsbäddar hade också känts super men det är inte på plats ännu. Jag inser att odlingsprojektet stressar mig nu så jag måste dra ner på mina förstaårs förväntningar. Jag vill att det ska vara en fin energi runt odlandet så att vår mat får bra Qi. Det är också svårt när så mycket ny kunskap ska sättas i verket . Naturen och livet följer inte alltid regelboken vi har 😉 En sak i taget och gör det bästa vi kan så kommer vi i mål så småningom. Men glöm inte att njuta av resan.

Maten är vår bensin

Kinesiskt sett har alla födoämnen olika egenskaper. De är värmande, kylande, söta, bittra, motverkar fukt med mera. Den här klassificering av olika födoämnens egenskaper och qi baseras dels på dess smaker, men även på hur kroppen reagerar när födoämnet intas. Utifrån effekten på kroppen får de sina energiegenskaper.

När vi förstår matens egenskaper och de obalanser vi har sett utifrån den kinesiska medicinen kan vi använda den som medicin för att hjälpa oss tillbaka till balans. Vår kropp känner igen det som är naturligt för den och har svårare att hantera det som är konstgjort. Tyvärr är det mängder med mat i dag som inte alls är naturlig längre och det skapar problem i kroppen och gör oss tillslut sjuka.

Har en vara en lång innehållsförteckning läs och ta reda på vad maten egentligen innehåller.

Magen och jordelementet

Har vi matsmältningsproblem är varm, tillagad och lättsmält mat det bästa vi kan ge kroppen. Vi gör på det sättet det lättare för kroppen att reglera obalanserna som finns i systemet. Det är som när vi börjar träna, är vi svaga börjar vi inte med 150 kg i bänklyft. Vi behöver vara starka för att klara det. Är jordelementet starkt så har vi en plåtmage och klarar det mesta är vi svaga får vi börja med något som är lätt. Vi skall äta ofta och inga jättestora portioner vi skall bli lagom mätta. Vi skall äta med glädje och under trevliga förhållanden. Det kommer att hjälpa kroppen att smälta maten och ta upp näringen.

När vi äter det som är rätt för oss på ett bra sätt kommer vårt blodsocker att stabiliseras. Vi får den näring och energi vi behöver och kropp och själ blir nöjda. Har vi högt blodtryck så väljer vi en typ av mat och har vi fukt undviker vi det som bildar mer fukt för att hjälpa kroppen. Det kommer i sin tur leda till att vi mår bra även känslomässigt och att vi håller oss vitala i kropp och knopp.

Det vi äter påverkar våra känslor

Har vi obalanser i kroppen så kommer även vårt känsloliv att få det tillslut. Det är därför vi får PMS eller blir ledsna när vi är trötta eller får ont i magen när vi är oroliga och nervösa. Allt hänger ihop på ett fullständigt logiskt sätt. När vi är trötta och slut så får vi ett sämre immunförsvar och blir lättare sjuka. Det går inte att vara deprimerad och fylld av energi och livslust samtidigt.

Tycker du att kinesisk medicin, mat som medicin och hälsa är intressant? Vill du lyssna på podinspelningar? Då hittar du några här.

Naturligt är lösningen

När vi vill komma tillrätta med våra problem måste vi alltid tillbaka till det som är naturligt för oss. Vi är inga maskiner som tål vad som helst. Faktiskt så är vi många gånger mer noga med att serva bilen eller göra rent diskmaskinen än att följa de skötselanvisningar som gäller oss själva.

Vi har precis som naturen ett ganska tåligt ekosystem tills det blir för många obalanser då brakar det och symtomen kommer ett efter ett. Ofta så milt att vi inte ens märker det först. Kroppen klarar av att balansera upp problemen och vi tänker inte på vad som händer. Det är när det blir fler och fler och det ena ger det andra som vi märker att något hänt. Vi tycker att problemen kommit plötsligt även om det ofta tagit flera år att skapa oredan.

När vi en gång har belastat vårt kroppsliga system för mycket och symtomen har kommit kan det ta lite tid att sortera ut och komma tillbaka. Gör vi något vi inte mår bra av någon gång i bland klarar kroppen av att hantera det. Men när det blir för mycket eller för lite av det ena eller det andra så kommer den att protestera.

Obalanser och brister skapar även skeva behov och sug i kroppen. En kropp som mår bra och är i balans blir nöjd och är inte sugen på en massa som inte är “bra”. Suget är ett sätt att tala om för oss att något är i oordning. Jag har ätit massor med god mat sedan jag ställde om min kost och det bästa är att jag också blir piggare och starkare av den. Jag kan känna hur jag vitaliseras efter att ha ätit. Ingen paltkoma här inte.

Det är förändringarna och självhjälps verktygen som blir din medicin. När du är frisk klarar din kropp av fler störningar, men det är inte säkert att du ens längtar efter dem längre.

Mat är medicin

Pasta med himmelskt god tomatsås och gröna ärtor

Ingredienser 2 port

  • En gul lök
  • En vitlöksklyfta
  • Ett pkt krossade tomater
  • 50 gr cashewnötter
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • Bönpasta eller fullkornspasta

Börja med att hacka lök och vitlök, det behöver inte vara så noga eftersom du ändå ska mixa allt sedan. Värm en tesked kallpressad olivolja i en kastrull och häll i lök och vitlök. Bryn tills den mjuknar och börjar få lite färg. Häll i de krossade tomaterna och cashewnötterna och låt puttra tills cashewnötterna blir mjuka (ca 10 minuter). Koka upp vatten till de frysta ärtorna och låt dem ligga i det varma vattnet tills de har tinat. Koka pastan. Mixa tomatsåsen med en stavmixer och smaka av med salt. Servera och njut!

Ärtor stärker yin, qi och blod, hjälper mage, mjälte tjocktarm och hjärta samt är vätskedrivande

Cashewnöt stärker yin och hjälper lunga och mjälten

Gul lök främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och fukt, löser upp slem och är vätskedrivande

Nu tar jag en dag i taget och gör det bästa jag kan medan jag väntar på värmen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This