den 26 feb, 2023
Balans gör att vi mår bra

Hej fina du,

I dag vaknade jag till ett strålande vackert vinterlandskap. Gnistrande snö och en sol som lyser upp världen. Det är få saker som är så vackra som naturen när den visar sig ifrån sin bästa sida. Och det är alltid när den är i balans. En vinter som är vit inte för kall inte för varm, inte för mycket vind och ingen rå fukt. Det är samma sak med alla årstider när de är i balans det är då vi uppskattar dem som bäst. Så även med vår egen kropp när vi är i balans och i samklang med det utanför oss mår vi som som allra bäst. Det bästa är att vi faktiskt kan påverka det själva.

Som jag längtar efter våren nu. Varje fiber i min kropp börjar vakna till liv. Samtidigt som en pirrig förväntan blandas med både lite stress och nybörjarosäkerhet inför årets odlingsprojekt.

Häromdagen gjorde jag en supergod Ratatouille och till hösten kan jag förhoppningsvis göra den med egna grönsaker. Vilken känsla!!! Trots att jag alltid handlar ekologiskt och närodlat så kan inget jämföra sig med hemma odlat. Ser också fram emot att torka egna örtkryddor, egen chillisås och tomatsås. Det kommer att bli många utmaningar på vägen och en hektisk tid när allt ska sås, planteras ut och skördas men det ska framförallt bli roligt och jag har de bästa förutsättningarna man kan ha på Hermansdal när bitarna har trillat på plats.

Symtomen visar vad som är fel

För mig har den kinesiska medicinens “tänk” blivit en naturlig del av mitt liv. Per automatik känner jag av och agerar på det som händer i kroppen. Jag känner och förstår när jag ätit något som är för kallt, jag regerar och förstår varför vissa känslor gör sig påminda och inte vill släppa taget. Jag agerar direkt när jag känner att jag hamnar i obalans och försöker i möjligaste mån se till att jag håller balansen och förebygger. I dag vet jag vad jag behöver för att må bra och jag respekterar min kropps behov och lyssnar på min själ.

Jag läste ett klokt citat häromdagen “Innan du försöker läka någon fråga om personen är villig att ge upp det som gjort honom sjuk”. Det ligger mycket i det. Vi behöver förstå att hur vi lever påverkar hur vi mår. Vad vi äter, hur vi tänker, vad vi känner. Om vi vilar, är fysiskt aktiva, har brister, lever på en plats eller med personer som tar vår energi och så vidare. Allt påverkar oss och vi behöver hitta vart vi läcker energi och fylla på oss själva med bra näring och ha en livsstil som passar just oss.

Obalanser gör att vi väljer fel

Det är tyvärr så att är vi i stor obalans så är det svårare för oss att göra bra val. Det är precis som om den lägre energifrekvensen vi har gör att vi söker upp det som är “sämre” för oss. När vi mår bättre är det lättare att se glaset som halvfullt istället för halvtomt. Det är lättare att ta tag i saker och orka förändra när vi har tillräckligt med Qi och Yang det är kraften till alla processer.

När jag jobbar med telefonkonsultationer och patienter blir det så tydligt att många problem är helt onödiga. Man sätter krokben för sig själv helt i onödan. På grund av att man inte har kunskapen, vågar, orkar eller förstår vikten av helheten fastnar man i en ond cirkel och kommer inte vidare.

Den kinesiska medicinens modell tittar på helheten. Fysiska och känslomässiga symtom betyder något. Man hittar orsaken till att problemen uppstått och åtgärdar obalanser och brister. Med det så försvinner symtomen. En kinesisk läkare vill inte ha sjuka patienter då har det gått för långt. Man vill balansera och stärka innan sjukdom uppstår. Patienter får mat, livsstilsråd och örter mot sina symtom på samma sätt som vi i väst får piller utskrivna för att döva våra. Här i väst fokuserar vi på det enskilda problemet och i den kinesiska medicinen på helheten och ett samband.

Nu äter jag värmande mat ett tag till innan naturen skiftar och jag vill ha annan mat 🙂

Värmande och närande Ratatouille

1 röd lök, 3 vitlöksklyftor, 400g aubergine, 400 g zucchini, 1 röd paprika, smör att bryna i, 1 msk tomatpuré, 1 grönsaksbuljongtärning, 2 burka Muti hela skalade ekotomater (drygt 400 gr) 1- 1 1/2 dl torrt vin, salt, vitpeppar 2 tsk rosmarin, 2 tsk timjan

-Skala och hacka lök och vitlök, tärna auberginen, zucchinin och paprikan

-Fräs löken i en järngryta med lite smör tillsätt zucchini aubergine fräs i 10 -15 min

-Tillsätt paprikan, tomatpurén, grönsaksbuljong, vitt vin och de skalade tomaterna sjud på svag värme i 20-30 min

-Tillsätt oregano, timjan och smaka av med salt och vitpeppar,

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Hej.Jag undrar vilka typer av konsultationer du gör?
    /Anette

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This