den 11 nov, 2020
Tips som hjälper när hösten är här

Hej fina du,

På Hermansdal fortsätter det att regna eller vara mulet och grått och tittar jag på väderappen ser det inte så lovande ut framöver heller. Regnet och det gråa vädret verkar ha hakat upp sig och det var ett tag sedan himlen var blå. Det är ett perfekt “sitta inne och arbeta väder” i alla fall 😉 Jag gillar mina morgnar i skrivarfåtölj med datorn i knäet, en stor kopp Earl Grey och se hur dagen ljusnar. Det finns ett lugn de här timmarna innan dagen vaknat på riktigt.

Har du sett att Mat som medicin 2021 är öppen nu och att du kan boka din plats om du vill vara med nästa år? Väljer du faktura via Payson så kommer den 4 Januari när jag släpper kursen. Du kan även delbetala med Payson om du vill. Jag blir varm i själ och hjärta av att flera stycken som gått under detta året vill fortsätta även nästa. Det känns som ett gott betyg och det ska bli kul att få följa deras fortsatta resa även nästa år. När symtom börjar försvinna förstår man kraften i självläkning och allt vi kan påverka själva.

Här kan du läsa mer om Mat som medicin 2021

En av deltagarna ringde i går och ville tala om hur tacksam hon var över att hon äntligen fått hjälp efter att ha provat allt under många år. Hon tyckte att jag skulle skriva läroböcker. Kunskapen om hur viktigt det är vad vi äter och hur vi lever behövde ut i skolorna. Jag håller med även om vägen dit är lång. Men önska och hoppas kan man alltid och kanske sås nu ett frö som senare kan gro och växa till en vacker blomma.

Egentligen förstår jag inte varför det är så svårt att förstå. För mig är självklart att vi behöver rätt näring precis som en dieselbil ska ha diesel och en bensinbil bensin. Tankar vi fel vet vi att det inte går att köra utan att motorn skär. Det är på samma sätt med vår egen kropp och dessutom påverkas även våra känslor och tankar också av om vi har tillräckligt med energi och näring i kroppen.

När vi ändrar försvinner symtom

Jag sitter och analysrerar testresultaten till de som går Mat som medicin nu. Det är extra roligt när deltagarna börjar få konkreta resultat av de förändringar som de har gjort. Att se hur symtom på brister och obalanser försvinner blir ett kvitto på kroppens och själens fantastiska självläkningsförmåga när vi skapar rätt förutsättningar. Även små förändringar ger resultat, kroppen och naturen är magiska. Beror dina symtom på kyla kinesiskt sett så kommer de att försvinna när du tillför värme osv.

Hösten är här och energin sjunker

Hur går det med höstfixandet? Vi har snart förberett hela gården för vintern. Foder till djuren finns hemma, hagarna är grusade, fårhuset halmat och har fått nytt innertak, kaninerna har fått flytta in i stallet över vintern, trädgårdsmöbler och bromsfällorna är undanstuvade, hagarna betesputsade och småfåglarnas fröautomater hänger uppe. Det är tusen saker som ska ordnas inför varje årstid för att alla ska må bra och varje gång har det sin tjusning.

Känner du av att du är tröttare på kvällarna och att energin sjunker? Visst känns det att man inte vill hålla på till 22 på kvällarna längre? Det är normalt !!! Har vi från början mindre energi och ork så kan det kännas väldigt frustrerande och deprimerande för nu kan vi inte längre hänga på naturens höga energi. Det är därför det blir så tydligt vad vi har för energireserv själva. Är vi i balans klarar vi även av övergångarna mellan årstiderna vilka annars kan kännas väldigt jobbiga för både kropp och själ.

Med det grå vädret kommer fukten

Det värsta med allt regnande och den gråtunga himlen är just fukten. Jag saknar den normalt höga klara höstluften. Har vi för mycket av en klimatfaktor i vår kropp kommer vi att känna av det klimat som finns utanför oss och få symtom. Klimatfaktorer som kommer i obalans skapar oreda både i naturen och i våra kroppar. När det blir för mycket eller för lite av något gör det oss tillslut sjuka. Har det fått fäste kan det ta tid att komma tillrätta med dem.

Känner du av att det är fuktigare och råare ute nu och du får mer fukt i kroppen?  Tänk på att det är precis som med ett hus på hösten vi behöver sätta på värmen för att det råa ska försvinna. Precis så fungerar det har vi för mycket av något så tillför vi motpolen för att balansera oss. Kroppen och sinnet behöver tillräckligt med kraft och energi för att alla processer ska fungera som det är tänkt. Det gäller allt från matsmältning till känslor. Det är därför till exempel saltmoxan fungerar så fantastiskt bra som självhjälpsverktyg för både kropp och själ. Den behövs i vårt kalla klimat.

Female hands giving red heart

Tips som hjälper kroppen & själ när hösten kommer

 • Ät mer soppor och grytor som innehåller det årstiden erbjuder tex potatis och rotfrukter
 • Använd mer värmande kryddor tex kanel, timjan, rosmarin
 • Håll dig varm när du går ut även om fötter och ben
 • Varma fotbad med tex ingefära
 • Saltmoxa
 • Varva ner och gör kväll tidigare
 • Ät högkvalitativa vitaminer och mineraler (Innate och Megafood är bra märken)
 • Rensa både i almanackan och livet

Hur talar kroppen om att vi har fukt

Fukten i våra kroppar skapas för att det finns en svaghet i vårt Jordelement kinesiskt sett och för att vi har en yangbrist. Det är precis som i naturen att en sämre jordkvalitet klarar inte av att göra sig av med all fukt utan dränks tillslut.

 • Trötthet
 • Matsmältningsproblem
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring
 • Oro

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This