Hur påverkas du av värmen?
Av Tina på Hermansdals Gård
den 18 jul, 2018

Hej fina du,

I går kom äntligen det efterlängtade regnet, HURRA!! Det hjälpte att låta stolsdynor och tvätt hänga kvar ute. Man får vara glad för det lilla även om det såklart behövs mycket mer regn för att återställa balansen i naturen. Vi har tidigare skrivit om hur värmen och torkan som skapar obalans i naturen även kan skapa en obalans i oss. Har vi en obalans mår vi bättre/sämre av till exempel, värme, kyla, fukt, torka och vind och vi klarar också övergångarna mellan väderlekar och årstider sämre.

Genom att förstå hur vi påverkas av olika klimatfaktorer får vi också en förståelse för vilka verktyg vi kan använda och vilken mat vi kan äta för att hjälpa kroppen att uppnå balans.

Mår vi dåligt av till exempel värmen är det en indikation på att det finns en obalans. Det element som tillhör sommaren är passande nog eld-elementet ditt hjärtat hör. I den kinesiska medicinen säger vi att shen (vår själ/ande) bor i hjärtat och har vi en obalans här är det vanligt att värmen ute kommer att påverka shen på något sätt. Det kan visa sig till exempel genom sömnstörningar, maniskt beteende, ångest och/eller att man mår psykiskt dåligt. Shen är beroende av att det finns tillräckligt med blod i hjärtat, du kan läsa mer om det här: Shen – vår själ är förankrad i hjärta och blod

Att en obalans uppstår i eld-elementet kan precis som i naturen, bero på att vatten-elementet är för svagt och inte klarar av att kontrollera elden som i sin tur blir för stark. När detta sker kan det i kroppen bildas både en flammande eld och/eller en torka. Detta kan liknas med det som sker i naturen nu som skapar torka och bränder. När eld-elementet blir för starkt på grund av att vatten-elementet är för svagt brukar vi inom den kinesiska medicinen kalla det för tomhetshetta/yin-brist och med det menar man att hettan beror på att det är en brist som orsakar hettan. Vi har av olika anledningar för lite vätskor för att balansera elden. Ju längre bristen har varit desto längre tid kommer det att ta för kroppen att bygga upp sina reserver igen.

Tecken på tomhetshetta kan vara till exempel:

 • Nattsvettningar
 • Värmevallningar på natten
 • Torr hy
 • Torrt hår
 • Svårt att gå upp i vikt
 • Mani, ångest, psykisk ohälsa
 • Sömnbesvär
 • Högt blodtryck
 • Yrsel

Mat som svalkar och minskar hetta:

 • Mynta
 • Vattenmelon
 • Jordgubbar
 • Päron
 • Äpple
 • Fläderblomma

Mat som när och stärker yin:

 • Äpple
 • Ägg
 • Honung
 • Avokado
 • Kidneyböna
 • Dinkel

Saltmoxa som vi lär ut på våra kurser är ett fantastiskt redskap att använda för att bygga upp en inre styrka. Det är för att saltmoxan stärker vårt inre som vi ser yngre och vitalare ut efter en tids användande och våra fysiska och känslomässiga symtom på brist minskar.

Vi hoppas att vi med vårt skrivande och det vi delar med oss av väcker ditt

intresse för att du kan påverka din egen hälsa och själsliga mående.

Fler verktyg, tips och kunskap om hur du kan hjälpa dig själv

Här hittar du Nyckeln till Hälsa.

Mer info om våra MOXA-KURSER hittar du här

Varma kramar från Hermansdal

Tina

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂

Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ?

Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!