den 8 jul, 2015
Föraning och avsked av en älskad familjemedlem.

I lördags, en strålande sommardag var jag och träffade vänner och bekanta som tävlade på  Grevagården i Skövde. När jag kom hem var  det hästar och stall på schemat det var varmt och kvavt och årets första bromsar dök upp … Pipeline sin vana trogen gnäggade och talade om att något inte var bra och att han ville ha min uppmärksamhet… Jag trodde att det gällde bromsarna och svarade honom att jag var på väg och han ropade tillbaka … När jag kommer upp till hagen så vill han inte komma fram till ledet och jag ser att han är jättehalt samtidigt som han gnäggar uppfodrande på mig …

1917361_347702555270_7384935_n

Det far genom mitt huvud NEJ inte redan Pipeline du får inte gå över nu, det kan inte vara dags NEJ Vi är inte klara. Jag är inte klar. Vi måste få mer tid tillsammans, du kan inte lämna mig nu… Benbrott och allvarlig skada far genom mitt huvud och jag känner att jag orkar inte nu gode gud säg att jag har fel …

Nyinflyttade sedan ett år tillbaka och utan veterinärkontakter så ringer jag en vän som hänvisar till akutveterinär och denna kommer på en gång… Jag var övertygad om en skelettskada och blir överlycklig när jag får beskedet att det är lymfangit som är smärtsamt men inga problem att behandla och att min älskade vän kommer att bli frisk igen … Härligt att få ha fel och kunna avskeda katastroftankarna som far genom huvudet…

1915476_334459340270_1935307_n

Pencillin muskulärt, Metacam och spola hästben 6 ggr om dagen i 20 min med iskallt vatten samt rörelse inga problem, Pipeline kommer att bli frisk…

Allt följer planen och ser bra ut förutom min dåliga magkänsla som jag envist puttar bort när den dyker upp. Sen händer det som är en hästägares värsta mardröm. Tisdag kväll en timme efter att jag varit ute och spolat hans ben i hagen och sett svullnaden i benet gå ner och en nöjd häst gå i väg och beta, så gnäggar han igen och talar om att något är fel, ut i hagen igen och inser direkt att nu har det som inte får hända hänt, benet är av !!!

1917361_347702575270_7883004_n

Chock smärta och förtvivlan både hans och min egen sköljer över mig… Som tur är så är alla hemma och vi kan mitt i chocken av att se det förvridna benet  som han inte kan stödja på ringa veterinär igen och göra det vi kan för att hjälpa honom så gott det går med de redskap vi har…

Veterinären som förstår allvaret är återigen på plats blixtsnabbt och har ringt en kollega för ett andra utlåtande. Det finns ingen återvändo det finns ingenting att göra, överarmsbenet är helt av det behövs ingen röntgen det känns tom…

En liten stund senare så är han borta och slipper ha ont. Det är bara vi som chockade står kvar och undrar vad som hände och hur det kunde ske…

1915476_334645905270_2545523_n

Så är det, är det meningen, så är det massivt, oåterkalleligt och omöjligt att göra någonting åt. Det går inte med alla medel i världen att laga, vare sig från den västerländska medicinen eller från alternativsidan finns det något att göra.

Pipeline och jag har varit ett par i drygt 14 år han blev 17 år och jag trodde att vi hade minst 10 år till ihop. Så blev det inte, här är jag nu förlamad av chock och fylld av smärta. Jag vet inte om jag skall vara tacksam över mina föraningar eller inte. Jag funderar också på om jag kunnat göra något annorlunda för att det inte skulle hända. Men kunskapsmässigt så förstår jag att en ev spricka som kanske funnits från början hade inte klarat transport till djursjukhus, det hade slutat med en katastrof i trailern, och att laga ett överarmsbrott på häst är inte möjligt.

1915476_334612250270_1576828_n

Även om jag har kontakt med andra sidan och vet att han finns där så är det som hänt förlamande. Jag pendlar mellan hjärnan som förstår det oåterkalleliga för hans fysiska kropp, själsdelen som absolut förstår att det var dags och att han var klar och mitt hjärtat som bara saknar och inte förstår alls. Det är när känslovågen kommer till hjärtat som det brister och tårarna kommer. Inom kinesisk medicin så är tårar hjärtats kroppsvätska så allt är som det skall. Det är bara att gråta älta resonera och söka tröst så gott det går. För i smärtan spelar det ingen roll att jag förstår vad som händer. Känslor har ingen logik.

1917361_347702560270_6934117_n

Alla som känt mig och Pipeline vet vilken otrolig resa vi har gjort ihop. Han var aldrig en lätt häst och de flesta hade gett upp för länge sedan. Men vi hade ett karma ihop och nu var han klar vare sig jag ville eller inte. Jag har aldrig gråtit, varit så arg eller frusrerad, salig, överlycklig eller lärt mig så mycket av någon annan häst. Tack vare den kunskap och erfarenhet jag skaffat mig på grund av  honom och hans personlighet har jag kunnat hjälpa en massa andra hästar och ägare med liknande problem.

317989_10152420692685271_1361260238_n

Från att inte kunna ta i hans öron utan vilda protester eller att han stått och stegrat sig och vevat med frambenen för att slå ner mig när jag longerade honom som ung, till att nu kunna longera honom utan lina, ha honom lös som en hund och utföra allt möjligt, eller att be honom backa på kommando på 20 meters håll är fantastiskt. Han var en häst som det räckte att jag tänkte när jag red på slutet och det är det mest fantastiska man kan få uppleva. Det var vår nära kontakt och starka band som gjorde att när något var fel så gnäggade han och bad om hjälp och han visste att jag skulle lyssna.

Jag är tacksam för vår resa och det är just den resan som gör att saknaden nu är så enorm och smärtsam. Pipeline fattas mig och har lämnat ett stort tomrum i mitt hjärta.

asiimg_8538-1

I går kväll när Yin & Yang separerade och Pipeline lämnade sin kropp så började det duggregna precis som om hela himlen grät och inte bara vi hans familj som blev kvar…

Jag är så tacksam över att jag fick några dagar med riktig kvalitetstid som det blir när någon är sjuk eller skadad. Jag har de sista dagarna kunnat tala om vad jag känner och hur mycket jag älskar och uppskattar honom.

1915476_334645885270_791218_n

 

När man flyttar till en ny plats är det första gången för allt man upplever den första julen första sommaren och nu har jag min första sorg på Hermansdal.

Pipeline ligger nu begravd här hemma och i går vid samma tid gick han och betade i hagen och var flockens ledare och min kära vän … Vi vet aldrig när det är dags att gå…

1917361_347702570270_2515549_n

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Tack för att du ville dela det med oss.
  Det var svårt att läsa genom tårarana men så fint skrivet.
  Det känns verkligen hur mycket ni älskar varandra.

  Kram

  Svara
  • <3 Tack

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This