den 16 okt, 2017
En liten smygtitt i boken…

Hej fina bloggläsare! 

Äntligen är boken  i tryckeriets händer. En unik bok på hela 480 sidor, proppad med kunskap, inspiration och självhjälpsverktyg. Känns helt fantastiskt!! Vi älskar den och hoppas att ni kommer göra detsamma när ni håller den i er hand. Vi har blivit lovade att den ska finnas tryckt och klar senast den 1 december, vilket känns som den bästa julklappen vi kan få.  Kanske blir den din julklapp till dig själv?

I detta blogginlägg bjuder vi på en tjuvkik från bokens introduktion…

Inom den kinesiska medicinen pratar man mycket om yin och yang, deras inbördes relation och balansen dem emellan. Balansen är aldrig konstant utan det krävs en ständig rörelse och förändring för att balans ska uppstå. Ingenting är statiskt.

Allt i livet och naturen handlar om balans, inte för mycket eller för lite.

Det är när det är lagom av allt som vi mår bäst, lagom varmt, lagom med aktiviteter, lagom med mat och så vidare. Det där lagom är dessutom helt individuellt och vad som är lagom för oss en dag kanske inte är det om en vecka eller med andra förutsättningar för vi är alla individer och vi förändras hela tiden.

Man kan dela upp allt i yin och yang, men ingenting är konstant utan det beror hela tiden på vad man jämför med.

Till exempel om man jämför vila och aktivitet så är vila yin och aktivitet yang, men om vi istället jämför vila med sömn så blir vila istället yang och sömn blir yin.

Om man lär sig förstå sin kropp, både helheten och delarna så kommer det bli betydligt lättare att skapa balans i vår tämligen obalanserade värld.

Det liv de flesta av oss lever idag följer inte naturens lagar och vi tillgodoser inte våra behov. Vi lyssnar inte på eller förstår inte vad kropp och själ försöker tala om för oss, utan vi kör på och sen blir vi både ledsna, arga och besvikna när kroppen säger stopp nu räcker det.

Inom den kinesiska medicinen så är allt en helhet och vi tittar på det stora, vi hör ihop med allt. Den förklarar helheten och har sina lagar. Det sägs att en duktig kinesisk doktor har inga sjuka patienter, för man upptäcker obalanser och balanserar innan sjukdom uppstår. Genom kunskapen och förståelsen över vad som händer så kan vi balansera upp det som är stört i systemet, vi kan få ”telefonledningen” att fungera igen.

Många gånger vet vi vad som är bra för oss, trots det, kör vi över oss själva för att vi inte har ”tid”, för att vi inte vill stöta oss med någon annan, för att vi prioriterar andra saker, för att det är obekvämt eller för att det inte passar in i våra liv just nu. Vi tänker gärna att vi gör det ”sen”. Listan kan göras lång och ju längre lista med saker att göra eller att göra “sen”, desto mer dränerade på energi blir vi.

Håller vi på tillräckligt länge kommer kroppen tillslut dra i handbromsen och ser till att vi tar det lugnt vare sig vi vill eller inte, den är tvungen att göra det för att hålla oss vid liv. Har vi ingen bensin eller näring i vår kropp så kan den inte upprätthålla vårt mående varken fysiskt eller psykiskt.

Inom den kinesiska medicinen så ser man på allt ur ett energiperspektiv, även mat och örter. Man ser det som att alla födoämnen har en viss energi och särskilda egenskaper. Allt är en helhet, man kan inte strunta i hur magen fungerar för det får konsekvenser i resten av kroppen.

Har man till exempel symtom på kyla i kroppen så kokar man ingefära eller tar extra kanel då de båda har en värmande effekt och kan balansera upp kylan så att den försvinner ur kroppen. Blir vi inte av med kylan så kommer den att skapa obalanser som gör att vi får problem.

Att lyssna på och respektera sig själv och sina behov i ett tidigt stadium är därför något vi tjänar stort på. Kroppen struntar i om vi har tid eller inte eller om vi förstår eller inte det är upp till oss att ta reda på vad den behöver och respektera det. Vårt mående talar hela tiden om för oss vad vi behöver tillföra för att skapa balans.

Balansen mellan aktivitet och vila är av största vikt för en god hälsa. Men att vila behöver inte innebära att man ligger raklång på soffan, det kan vara att vila från tankar och stress, att befinna sig i nuet är otroligt vilsamt och de flesta av oss behöver jobba för att ta oss dit. Vi är så vana att göra som vi brukar eller vad omgivningen förväntar sig av oss och kör gärna över oss själva.

Om du tänker att allt består av energi, mat, dina tankar, dina känslor och kroppens alla celler och organ, så blir din mission att skapa en slags världsfred i dig själv mellan alla delar där du ser till att alla får det de behöver och som slutresultat så kommer du att må bra och var frisk och glad.

Problemet vi har är att vi vill fortsätta göra saker och leva våra liv på samma sätt som vi gör i dag och ändå vara friska starka och glada. Vi vill inte ändra det i vårt liv som gjort oss sjuka, eller vi förstår inte vad vi blir sjuka av, vi hade ”otur” och blev sjuka, det har blivit ett normalläge att ha ont någonstans och att inte må bra. Vi tror inte att vi kan påverka.

Visst har vi otur ibland och vi kan snubbla och göra illa oss men kroppens naturliga mekanismer skall klara av att laga, det är när vi har för många störningar i systemet eller har belastat det för hårt, det är då vi inte blir friska eller återhämtar oss igen. Det finns de som föds med problem eller har under livet fått sjukdomar och symtom som är så allvarliga att det inte går att backa bandet till fullständig hälsa, men det finns alltid saker vi kan göra för att stärka och balansera oss för att må så bra som möjligt. Vi behöver bara skaffa oss kunskapen om att det finns andra sätt att se på hälsa än de vi är vana vid.

Vi går till läkaren och får medicin som tar bort symtomen men anledningen kvarstår, tillslut blir våra symtom kroniska (vilket egentligen betyder långvarigt inte för alltid) Gör vi inget åt anledningen så kommer vi inte klara oss utan medicinen som tar bort symtomen och vi kommer så småningom att behöva mer mediciner för att ”störningarna” i vårt kroppsliga energisystem blir fler och fler, ibland går det fort och ibland tar det tid beroende på hur starka vi är i grunden.

Det är viktigt att sluta jämföra sig med andra, vi kan inte äta samma saker eller bete oss på samma sätt eller springa lika långt för vi alla är individer som har olika personligheter, grundstyrka och behov.

Därför måste vi lyssna på oss själva och respektera de svar vi får och följa det. Att älska sig själv innebär att respektera sig själv och de behov man har.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Årstider följa - […] En liten smygtitt i boken… […]
 2. Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka - […] En liten smygtitt i boken… […]
 3. Våra känslor vill tala om något för oss - […] En liten smygtitt i boken… […]
 4. Är du trött? - […] En liten smygtitt i boken… […]
 5. Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan - […] En liten smygtitt i boken… […]
 6. Varför tappar vi hår? - […] En liten smygtitt i boken… […]
 7. Livsandarna inom den Kinesiska Medicinen… - […] En liten smygtitt i boken… […]
 8. Som balsam för kroppen… - […] En liten smygtitt i boken… […]
 9. Mat är medicin… - […] En liten smygtitt i boken… […]
 10. Med rätt kunskap läker du kropp och själ… - […] En liten smygtitt i boken… […]
 11. Ta kontroll över känslorna och få en bättre hälsa… - […] En liten smygtitt i boken… […]
 12. Lånar du av framtiden? – HERMANSDAL - […] En liten smygtitt i boken… […]
 13. Till synes stora problem är ibland lätta att lösa… – HERMANSDAL - […] En liten smygtitt i boken… […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This