den 28 jan, 2024
Det vi ger näring växer

Hej fina du,

Hur har du det? Känner du att vårenergin börjar spira trots att vintern håller sitt grepp om oss? Jag har haft det första riktiga vårkänslorna med en sol som värmer och takdropp. Hästar som fäller och den avslöjande januarisolen talar om att mina fönster inte alls var så bra putsade som jag trodde bevisar vad som är på gång. 😉 Alla vårtecken tas tacksamt emot. Jag skriver på så gott det går med Känsloboken samtidigt som jag åker känslomässig bergochdalbana och har nedräkning till röntgen och provtagningar.

Många verktyg som man normalt använder för att avdramatisera känslor och tankar fungerar inte när det är skarpt läge. Man får helt enkelt lära sig att vara i sina rädslor och känslor och försöka hitta andningshål där man tar en paus. Att använda talessätt som -Vad är det värsta som kan hända? Faller platt när sanningen är att det värsta faktiskt kan hända. Den kan vara att ditt liv är på väg att rinna ut. Här och nu blir oerhört viktigt. Varje stund med livskvalitet, kärlek och glädje blir så mycket större och viktigare. Det är stunderna som fyller på.

Jag har lovat mig själv att jag ska sätta igång med kurser igen både Mat som Medicin på webben och Moxa kurser för människor och djur på Hermansdal under 2024, om jag återigen får ett positivt svar på röntgen och prover. Det blir min belöning . 🙂 Att ha kurser, prata om hälsa, mat, kinesisk medicin och inspirera andra till att må bättre är det bästa jag vet och jag saknar det verkligen.

Känslor är viktiga

Ju bättre vi mår och ju mer påfyllda vi är av qi desto ljusare blir våra tankar om både det liv vi lever, vår framtid och de personer vi möter. Det går helt enkelt inte att kombinera negativitet, nedstämdhet och depression med att vara full av energi och livslust. Det är därför det är så viktigt att fylla på med bra qi i alla dess former.

Vi har i vår kultur lätt för att säga det är “bara” känslor. I den kinesiska medicinen tar man dem på största allvar. Man stärker och balanserar upp det som behövs för att harmoni skall kunna uppstå. Det är oerhört viktigt att inte fastna i olika känslotillstånd. Känslorna påverkar i allra högsta grad kroppens fysiologiska mående och tvärtom. Har ett organ en obalans så kan det dessutom vara svårare att släppa en känsla som vill hänga kvar.

Vi ska ha och behöver alla våra känslor. Men de ska inte vara för starka och vi ska inte fastna i dem då skadar de oss

Det vi ger näring växer

När vi har känslor och tankar som dränerar oss och täpper till de hålen, samtidigt som vi fyller på med bra saker som lyfter oss och ser till att få i oss bra näring, kommer vi att börja läka och må bra. Vi kommer att fyllas med bra qi. Vilket i sin tur ser till att våra känslor transformeras lättare.

Det jag fokuserar på och ger näring och växer. I bland krävs det en riktig kraftansträngning för att hitta något bra att fokusera på. I bland går det inte att se något ljus alls men jag försöker hitta något som är ljusare än svart. Att gå från svart till vitt kan vara svårt men kanske kan vi hitta något som är grått och det är bättre än becksvart mörker.

Jag kan välja att fokusera på min sargade kropp efter canceroperationer och spridd obotlig cancer. Eller vara tacksam för att min fantastiska kropp som har klarat sig igenom allt jag utsatt den för och som blir starkare för varje dag. Vilket tror du suger energi och vilket täpper till hålen?

Jag kan välja mellan att glädja mig åt att våren är på gång eller att klaga över snö, regn och kyla. Vi har alltid val även om det ibland är svårt att fånga solstrålar när regnet öser ner. När vi tänker efter vet vi att solen alltid lyser ovanför molnen även om vi vissa dagar har svårt att se den. Det krävs qi, vilja och träning för att komma i håg det.

Är det något element som sticker ut för dig?

TRÄ-ELEMENTET

Ilska är i ett balanserat tillstånd ett hälsosamt gensvar på stress, frustration och orättvisa. När den uttrycks varsamt och kontrollerat, hjälper den till med att ”rensa luften”, lätta på spänningar och återställa balansen. För mycket ilska skapar obalans i träelementet och dess organ lever/gallblåsa. På samma sätt som en obalans i träelementet kan skapa för mycket ilska och aggression. Att man säger att vissa personer är ”hetlevrade”, har inom kinesmedicinen en logisk förklaring då det innebär att man ha för mycket hetta i levern. När ilskan blir för mycket och obalanserad kan det ge symtom som högt blodtryck, magsår och andra magrelaterade besvär, huvudvärk etc.

ELD-ELEMENTET

När eld-elementet är välbalanserat är dess känsla glädje konstant och harmonisk. Som en autopilot fyller den ständigt kropp, själ och sinne med en varm och avslappnad känsla av lycka och glädje. Men om elden i eld-elementet flammar upp för mycket så kommer den harmoniska glädjen istället övergå till att göra personen manisk, nervös, stressad och pratar snabbt och konstant. När glädje blir en obalanserad känsla kommer den skapa obalans och sjukdom i kroppen, såsom störningar i talet, insomnia, hjärtklappning och hjärtattack etc.

JORD-ELEMENTET

När det blir för mycket av grubbleri och oro, stagnerar jord-elementets energi och problem uppstår. Tänkande och våra tankar är när de är balanserade klara och leder till någon form av handling. Oro är en känsla där personen alltid befinner sig i dåtid eller framtid… Men likväl som grubbleri och oro kan skapa obalans, så kan en svaghet och obalans i jord-elementet göra att man börjar grubbla och oroa sig väldigt mycket. Det visar sig ofta som tunghet i kroppen, viktökning, trötthet, lathet, depression, dålig matsmältning, magsår, ödem etc.

METALL-ELEMENTET

Sorg är en känsla som om den är väl balanserad, ger oss erfarenheten av att hantera förlust och bearbeta sorg. Om sorgen blir för stor, kommer din energi att dra ihop sig och saktas ner. Vanliga symtom som uppstår när sorg skapar obalans, är att kroppen blir stel vilket leder till problem i ryggrad och leder, förstoppning, IBS samt luftvägsproblem såsom kronisk bronkit, astma och lungfibros.

VATTEN-ELEMENTET

Rädsla är känslan som tillhörande vatten-elementet. Den är när den är hälsosam och balanserad en känsla som håller oss uppmärksamma, alerta och fyller oss med mod att möta allt som uppstår i livet. När rädslan blir obalanserad har den en förmåga att få vår energi att sjunka till botten och allt går långsamt och segt. Även vår förmåga att tänka och agera försämras. Det leder till att allt vi kan tänka på är hur vi ska fly från känslan eller det som orsakar den. Desto djupare rädslan går in i kroppen så skapas känslor utav ångest och fobier. Kroppsliga symptom som dessa känslor kan leda till är urinvägsinfektioner, artrit, njursten, gallsten och olika sexuella problem.

Ofta har vi något element som sticker ut som blir en del av vår personlighet. Bäst mår vi om vi har balans och delar av alla fem elementen TRÄ, ELD, JORD, METALL & VATTEN

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Tack för fina ord, tankar och tips. Du sprider underbar energi
    ??????

    Svara
    • Blir glad i själ och hjärta över att du tycker om det jag delar med mig av <3

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This