den 29 apr, 2018
Cola – en kemikaliecocktail ingen borde dricka

Hej fina du 🙂

GÄrdagen bjöd pÄ en del sol och vi passade pÄ att vara ute och fixa med hÀstarna och fortsÀtta vÄrstÀdningen av gÄrden. Dagens inlÀgg har vi tÀnkt skriva lÀnge och nu Àntligen blir det av, nÀmligen inlÀgget om Cola-drycker och hur det pÄverkar vÄra kroppar och att sockret inte Àr den största boven i denna kemikaliecocktail.

LÄt oss börja med att titta pÄ innehÄllet i denna kemikaliebomb som mÄnga av nÄgon mÀrklig anledning tycker Àr sÄ god och till och med Àr beroende av. Det Àr lÀtt att tro att det bara Àr koffeinet i Cola-drycker som skapar beroendet och det stora suget, men av egen erfarenhet genom Ären har vi insett att sÄ inte Àr fallet. Den stora mÀngden socker tillsammans med koffeinet Àr definitivt en stor bov i att skapa det stora suget.

En 33 cl burk med Coca-Cola innehĂ„ller hela 11 bitar vitt raffinerat socker!! Detta tillsammans med en mĂ€ngd aromer och E-nummer. Men det spelar ingen roll om man vĂ€ljer en Cola-dryck som Ă€r sötad med sötningsmedel, för den kommer Ă€ndĂ„ att skapa ett lika stort sug efter mer “sött”. Nedan ska vi gĂ„ igenom innehĂ„llsförteckningarna pĂ„ de olika sorter med Coca-Cola och se hur dess innehĂ„ll pĂ„verkar vĂ„ra kroppar. Har du inte redan slutat dricka Cola-drycker hoppas vi att du kommer göra det efter att ha lĂ€st detta inlĂ€gg. Viktigt att pĂ„peka Ă€r att alla Cola-drycker har ett liknande innehĂ„ll, sĂ„ att vĂ€lja ett annat mĂ€rke Ă€r inte ett alternativ som kommer att förbĂ€ttra din hĂ€lsa.

INNEHÅLL (vanlig Coca-Cola)

Kolsyrat vatten, socker, fÀrgÀmne (sockerkulör E150d), surhetsreglerande medel (E338), naturliga aromer (inkl. koffein).
Sockerkulör E150d – Kan orsaka matsmĂ€tlningsbesvĂ€r.
Surhetsreglerande medel E338 – Fosforsyra. Fosfor och kalcium behöver vara i balans för ett starkt och friskt skelett, vid ett högt intag av fosfor i relation till kalcium kommer kroppen att ta kalcium frĂ„n till exempel skelettet för att att hĂ„lla Kalcium/Fosfor-balansen. Detta leder till en ökad risk för benskörhet och studier har visat att kvinnor löper större risk Ă€n mĂ€n. Tillsatser som innehĂ„ller fosfor utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie frĂ„n 2013 misstĂ€nks kunna fördubbla risken att dö i förtid.
Naturliga aromer – uttrycket “naturliga aromer”, har ofta en lĂ„ngt mer komplicerade process Ă€n vad mĂ„nga förvĂ€ntar sig. SĂ„ lĂ€nge man inte namnger den rĂ„vara som Ă€mnet Ă€r framstĂ€llt ur (t ex “naturlig blĂ„bĂ€rsarom”, har du ingen aning om var i vĂ€xt- eller djurriket som smaken har sitt ursprung. Skulle man frĂ„ga tillverkaren om ursprunget, fĂ„r man oftast svaret att det Ă€r en hemlig blandning.

INNEHÅLL (Coca-Cola Zero)

Kolsyrat vatten, fÀrgÀmne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E331), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K), naturliga aromer (inkl. koffein). InnehÄller en kÀlla till fenylalanin.

INNEHÅLL (Coca-Cola Light)

Kolsyrat vatten, fÀrgÀmne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E339), naturliga aromer (inkl. koffein). sötningsmedel (aspartam, acesulfam k), InnehÄller en kÀlla till fenylalanin.
Sockerkulör E150d – Kan orsaka matsmĂ€tlningsbesvĂ€r.
Surhetsreglerande medel E338 Fosforsyra – Fosfor och kalcium behöver vara i balans för ett starkt och friskt skelett, vid ett högt intag av fosfor i relation till kalcium kommer kroppen att ta kalcium frĂ„n till exempel skelettet för att att hĂ„lla Kalcium/Fosfor-balansen. Detta leder till en ökad risk för benskörhet och studier har visat att kvinnor löper större risk Ă€n mĂ€n. Tillsatser som innehĂ„ller fosfor utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie frĂ„n 2013 misstĂ€nks kunna fördubbla risken att dö i förtid.
Surhetsreglerande medel E331 – Salt av citronsyra E 330 HĂ€r kan du lĂ€sa mer om citronsyra
Surhetsreglerande medel E339 Natriumfosfater – Salt av fosforsyra E338.
Sötningsmedel Aspartam E951 – i USA anses aspartam vara den hittills farligaste livsmedelstillsatsen, med ca 90 kĂ€nda biverkningar. Aspartam kan bland annat ge upphov till biverkningar som huvudvĂ€rk, migrĂ€n, minnesförlust, andningssvĂ„righeter, yrsel, trötthet, humörsvĂ€ngningar, sömnsvĂ„righeter, förvirring, personlighetsförĂ€ndringar, diabetes, viktökning, hyperaktivitet, epilepsi och koncentrationssvĂ„righeter.
Sötningsmedel Acesulfam K E950 – innehĂ„ller metylenklorid som har visat sig vara cancerframkallande. Kan balnd annat ge upphov till biverkningar som illamĂ„ende, huvudvĂ€rk, humörsvĂ€ngningar, lever,- och njursvikt, diarrĂ©, synproblem, möjlig risk för cancer, hyperglykemi ( högt blodsocker), tumörbildning i lungor och bröst, kroniska lungskador.
Naturliga aromer – uttrycket “naturliga aromer”, har ofta en lĂ„ngt mer komplicerade process Ă€n vad mĂ„nga förvĂ€ntar sig. SĂ„ lĂ€nge man inte namnger den rĂ„vara som Ă€mnet Ă€r framstĂ€llt ur (t ex “naturlig blĂ„bĂ€rsarom”, har du ingen aning om var i vĂ€xt- eller djurriket som smaken har sitt ursprung. Skulle man frĂ„ga tillverkaren om ursprunget, fĂ„r man oftast svaret att det Ă€r en hemlig blandning.

HUR COLA-DRYCKER PÅVERKAR VÅR KROPP OCH VÅR HÄLSA UR ETT KINESMEDICINSKT PERSPEKTIV

Ser man pÄ Cola-drycker ur ett kinesmedicinskt perspektiv kan man sÀga

att det skapar obalans och brist i framförallt VATTEN- OCH JORDELEMENTET.

JORDELEMENTET

Jordelementet ger oss förmÄgan att vara omtÀnksamma, balanserade och avslappnade. Det ser till att vi kan hÄlla oss jordade och tack vare det kunna kÀnna att vi stÄr stadigt Àven om det stormar runt oss och livet Àr ett kaos.

Grubbleri och oro Àr den kÀnsla som enligt den kinesiska medicinen tillhör Jord-elementet, vars fÀrg Àr gul och Ärstid sensommar.

De organ med funktioner som tillhör Jord-elementet Àr mage och mjÀlte. Deras största uppgift Àr att transformera allt vi Àter och sedan transportera ut det som nÀring. NÀr det fungerar som det ska tÀnker vi klart och har lÀtt för att koncentrera oss, sÄ att idéer och handlingar kan födas och förverkligas.
Exempel pÄ symtom som visar att det finns en brist/obalans i jordelementet:

 • Trötthet
 • Sötsug
 • Övervikt
 • SvĂ„rt att gĂ„ ner i vikt
 • TyngdkĂ€nsla
 • Depression oro, grubbel
 • FĂ„r lĂ€tt blĂ„mĂ€rken
 • Tunga som Ă€r svullen med tandavtryck pĂ„ sidorna
 • Ödem
 • MagvĂ€rk
 • DiarrĂ©
 • SeparationsĂ„ngest

VATTENELEMENTET

Vattenelementet stÄr för vÄr viljekraft som Àr vÄr inneboende kraft, beslutsamhet och vilja att lyckas med allt vi företar oss. Den stÄr för vÄr vitalitet och uthÄllighet, innehÄller vÄr essens och Àr vÄr energireserv.

RÀdsla Àr den kÀnsla som enligt den kinesiska medicinen hör till vatten-elementet, vars fÀrg Àr svart och Ärstid vinter.

De organ och funktioner som hör till vatten-elementet Àr njurar och urinblÄsa. Njurarna anses inom den kinesiska medicinen var grunden till att liv kan skapas och fortgÄ. I njurarna föds yin och yang och det Àr hÀr all vÄr livsenergi finns lagrad.
Exempel pÄ symtom som visar pÄ att det finns en brist/obalans i vattenelementet:

 • Stela leder
 • VĂ€rk i lĂ€ndrygg och/eller knĂ€n
 • Mörka ringar under ögonen
 • Tinnitus
 • Trötthet
 • Depression
 • DĂ„lig tandhĂ€lsa trots god skötsel av munhygien
 • Saltsugen, saltar mycket pĂ„ maten
 • Yrsel
 • Benskörhet
 • Infertilitet
 • FörsĂ€mrad hörsel, öroninfektioner
 • tunt hĂ„r

Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjÀlpa dig sjÀlv hittar du hÀr i bloggen och i  Nyckeln till HÀlsa.

VARMA VÅRKRAMAR FRÅN HERMANSDAL

Tina 

Vill du lÀra dig mer och förstÄ din kropp och sjÀl , samt fÄ en bÀttre hÀlsa?

Är du intresserad av hĂ€lsa och vill förstĂ„ din kropp och sjĂ€l ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hĂ„lla sig frisk, vital och mĂ„ kĂ€nslomĂ€ssigt bra.

Vi hjÀlper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig Àven den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet pÄ ett hÀlsosamt sÀtt och balansera kropp och sjÀl sÄ lÄngt det Àr möjligt i sjÀlvhjÀlpsformat.

Den finns att bestÀlla i vÄr webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till HĂ€lsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den Ă€r jĂ€tteinspirerande och lĂ€ttbegriplig, Ă€ven svĂ€rmor fann intresse. InnehĂ„ll och upplĂ€gg = toppen, Design = kĂ€rleksfull “

” MĂ„ste bara sĂ€ga vilken fantastisk bok! BĂ„de innehĂ„ll och utseende. Jag hoppas pĂ„ en del tvĂ„ “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen gĂ„r in pĂ„ allt för att fĂ„ ett liv i balans den blir min nya bibel “

HÀr kan du lyssna pÄ vÄra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gÀrna pÄ Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

VÀlkomna in pÄ hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gĂ€rna pĂ„ Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Följ mig gÀrna pÄ Facebook och Instagram

Hermansdal pÄ Facebook, Hermansdals GÄrd pÄ Facebook och Hermansdal pÄ Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Liknande inlÀgg

Nyckeln till HĂ€lsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag Àr författare och hÀlsoinspiratör som brinner för friskvÄrd, djur och natur. Jag har gjort en egen hÀlsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge mÀnniskor förstÄelse och verktyg sÄ att de kan hjÀlpa bÄde sig sjÀlva och sina djur till ett bÀttre mÄende pÄ alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen Àr till för dig som vill skapa de bÀsta förutsÀttningarna för att mÄ bra och nÄ ett fysiskt och kÀnslomÀssigt vÀlbefinnande genom visdom frÄn den kinesiska medicinen.

Prenumerera pÄ Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera pÄ Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera pÄ vÄrt spÀnnande nyhetsbrev! Minst en gÄng i mÄnaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips pÄ hur du tar han om dig sjÀlv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att mÄ bÀttre i kropp och sjÀl.

Genom att fylla i detta formulÀr registrerar du dig för att ta emot vÄra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen nÀr som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This