den 2 apr, 2017
Är lagom alltid bäst?

Hej fina bloggläsare…

Det är säkert många av er som i veckan hört när den stora varningsklockan slagit hårt om palmoljans negativa effekter på vår hälsa. I dagens blogginlägg ska vi hjälpa er reda ut hur det här med palmolja för det är många aspekter som spelar in och vi som konsumenter har en betydligt större makt än vi tror genom de val vi gör. Men det är inte så lätt att göra val om man inte har kunskap och kännedom om vad man ska tänka på och lagom är inte alltid bäst. Vi varken måste inte och bör inte undvika all palmolja, MEN man behöver veta vilken palmolja som är okej båda ur hälsosynpunkt för oss och för djur & natur.

Det stora som var på tapeten med palmolja denna veckan var ju dess cancerogena ämnen och att man tillät detta i produkter avsedda för små barn. Jättehemskt och det är lätt att känna sig maktlös i vad man kan göra… Men det är inte palmoljan i sig som är cancerogen utan sättet man framställer och behandlar den på. ALL raffinerad olja bildar cancerogena ämnen genom den kraftig upphettningen, det är inget som gäller enbart för palmolja. Även de bekämpningsmedel som används vid icke ekologiska odlingar innehåller ofta cancerframkallande och skadliga ämnen. Men vi kan glädjande meddela att det faktiskt finns alternativ så man inte behöver ge sina barn mjölkersättning och tillskottsnäring som innehåller cancerframkallande ämnen.

Företaget HIPP erbjuder mjölkersättning och tillskottsnäring med ekologisk märkning och den palmolja som finns i  deras produkter kommer från hållbara ekologiska odlingar. Du hittar mer info om deras produkter här: http://nutrition.hippbarnmat.se/index.php?id=514 

Palmolja finns överallt i mängder av produkter, i allt från godis till smink. Man får helt enkelt göra sig jobbet att läsa innehållsförteckningen eftersom det är så vanligt. För inte så länge sedan var det vanligt att det enbart stod vegetabilisk olja på produkten vilket gjorde det omöjligt för konsumenten att veta vilken olja som använts. Men sedan 2014 måste alla EU-länder ange vilken vegetabilisk olja som används, vilket är toppen för oss konsumenter som därmed kan göra medvetna val. Och… JA våra val gör skillnad!

Varför är då palmolja så populär?

Oljepalmen är otroligt produktiv och producerar 4-9 gånger mer olja än till exempel solros och raps. Den kräver mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än många andra oljeväxter samtidigt som den är grön året om. Den ger mycket arbetstillfällen då den skördas så ofta som var 14:e dag. Den har egenskaper som gör den användbar på många olika områden. Det är inte hållbart att tänka att man skulle ersätta palmolja med andra oljor då det skulle leda till att betydligt större arealer av mark skulle behöva tas i anspråk. Palmoljeodling ger otroligt många människor en möjlighet till försörjning, men vi konsumenter måste ställa mycket tuffare krav på de företag som handlar med och använder palmolja i sina produkter. Genom att enbart köpa produkter som innehåller enbart ekologisk kallpressad palmolja som är hållbart producerad, kommer producenterna att tvingas börja tänka om för att kunna sälja sina produkter igen. Vi som konsumenter har så mycket makt i våra händer genom de val vi gör i vår vardag.

Vad är konsekvenserna med den palmoljeodling som finns idag?

En av de stora konsekvenserna som kommit med dagens palmoljeodling är de enorma ytor med regnskog som har skövlats för att skapa odlingsytor för oljepalmer. Man torrlägger torvmarker för att skapa ytor för palmoljeodling och genom att dränera dessa marker skapas det en stor mängd skogsbränder som skadar mängder med djur och även människor. Detta leder till minskade vattentillgångar, utarmade jordar och förorenade vattendrag.

Men det är viktigt att komma ihåg att det är inte palmoljan i sig som är det huvudsakliga problemet utan det är produktionen av den och som vi sagt innan så är det här vår stora påverkan som konsument är så oerhört viktig genom att efterfråga hållbart producerad och ekologisk kallpressad palmolja.

Hur vet jag att det är en hållbart producerad palmolja?

Är det en ekologiskt certifierad palmolja uppfyller den höga krav och är det absolut bästa alternativet att välja. Fråga ofta i din butik och de företag som använder palmolja i sina produkter om de har produkter som innehåller rättvisemärkt och ekologisk producerad palmolja. Av all palmolja som odlas och produceras idag så är det så lite som 0,2 procent som är ekologiskt producerad. Men genom att hela tiden efterfråga det så kommer det att öka!!

Det finns en certifiering som heter RSPO som används som märkning för certifiering av palmolja. Men certifieringen är bristfällig och innebär inte en hållbar produktion. Certifieringen tillåter bland annat fortsatt avverkning av skog och att man tillåter det kemiska bekämpningsmedlet parakvat, som faktiskt är förbjudet i EU på grund av dess skadliga effekter på människor och djur. Så om företag hänvisar till att de har en hållbar produktion av palmolja genom att de har certifieringen RSPO, så är det INTE tillräckligt för att kalla det en hållbar produktion.

Vad kan jag som konsument göra?

  • Läs innehållsförteckningar och välj bort de produkter som inte innehåller ekologisk och hållbart producerad palmolja.
  • Fråga i butikerna om de har produkter som innehåller ekologisk och hållbart producerad palmolja. Om de svarar att den är certifierad och märkt med RSPO så är det inte tillräckligt för att kalla det en hållbar produktion.
  • Skriv eller ring och fråga företag som använder palmolja i sina produkter varifrån den kommer och om de använder sig av ekologisk och hållbart producerad palmolja. Återigen så innebär RSPO inte en hållbar produktion.
  • Fråga efter palmoljefri bio-diesel när du tankar.
  • För att slippa skadliga effekter på din egen eller dina barns hälsa välj ekologisk kallpressad palmolja så slipper du de cancerogena ämnena.

Genom att bli medvetna konsumenter kommer vi snart att ha en mängd produkter utan den hälsovådligt producerade palmoljan. Odlingarna kommer att bli mer hållbara, de småskaliga producenterna kommer få det bättre och ha ett större inflytande över sina egna odlingar. Djurlivet och naturen i anslutning till odlingarna kommer att må bättre och byar och lokalbefolkning kommer återigen att ha rena vatten, möjlighet till fiske och bedriva jordbruk.

 

Vill du läsa mer så har Naturskyddsföreningen otroligt mycket bra och lättläst information på sin sida: http://www.naturskyddsforeningen.se/palmolja

Välkommen att läsa några av våra tidigare inlägg: 

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Håll utkik för den 1 december kommer vi att presentera vår bok om den kinesiska medicinen. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Du kan redan nu förbeställa boken i vår webbshop http://hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. Vid slutförsäljning kommer boken finnas åter för leverans efter ca 3 veckor. Vill du vara säker på att få boken levererad innan jul bör du förbeställa redan nu. 

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på “Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

 

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This