den 2 feb, 2019
Zink – en sann hjälpare

Hej fina du,

Februari är här och bjuder på en gråmulen lördag det känns inte som om det kommer att bli riktigt ljust ute idag. Vi har skrivit om zink tidigare i bloggen och i dag dammar vi av den kunskapen. Så här i förkylnings och influensatider passar det extra bra att berätta lite om zink.

Det är något vi alltid tar extra av tillsammans med D- vitamin om vi känner att vi är under en “virusattack”. Vi använder själva Holistic MegaFood eller Thorne som vi tycker är bra. Det är en livsviktigt mineral som behövs i 100-tals kroppsfunktioner.

Vi påverkas redan av en liten brist. Får du lätt infektioner, har en mage som krånglar, träningsvärk som inte ger med sig eller sköra naglar så kan det vara tecken på zinkbrist.

Som så mycket annat så förbrukas zink vid stress. Brist av zink uppkommer ofta samtidigt med brist av järn. Tar vi kosttillskott av järn i motsatts till om vi får i oss järn från maten så kan även det hämma vårt zinkupptag.

Zink och koppar är antagonister, vilket innebär att för mycket koppar kan sänka zinknivån. Så är du kvinna och har kopparspiral eller har mycket koppar i ditt dricksvatten så är det värt att hålla en extra koll på zinknivåerna.

Ser man på zink ur ett kinesmedicinskt perspektiv så är det en mineral som är bra för alla de fem elementen. Det är inte så konstigt med tanke på att den påverkar så många processer och organ i kroppen.

Så vad kan passa bättre första lördagen i februari än att låta det livsviktiga och hjälpsamma zinket lysa upp tillvaron 😉 För 5000 år sedan när den kinesiska medicinens verktyg växte fram hade man ingen aning om en sån liten beståndsdel som zink. Men man visste vad som fungerade och fick kropp och själ att må bra.

När det fanns obalanser som skapade fysiska och känslomässiga symtom visste man att maten var den viktigaste medicinen. Åt man vissa födoämnen så hjälpte man kropp och själ att återfå välbefinnandet igen. Samma sak är det med moxan som även den var folkets medicin.

Födoämnen som innehåller mycket zink:

Vetegroddar, pumpakärnor, kruskakli, vildris, solrosfrön, sesamfrön, jordnötter, cashewnötter

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Hej vad finns det att göra mot binjureutmattning? Jag har bara en binjure och nu har jag ont i min rygg och är sjukskriven men min binjure mår inte bra. Kan ni hjälpa?

  Svara
  • Hej Lise-Lott
   Har du läst Nyckeln till Hälsa? Rekommenderar dig att göra det, du har massor med tips i den på hur du kan stärka din kropp.
   Önskar dig en fin dag <3
   Tina & Annelie

   Svara
 2. Tack för tips ??Trevlig vecka ??

  Svara
  • Tack det skall vi ha 🙂 Önskar dig detsamma <3

   Svara
 3. Tack! Viktigt också att nämna ang nötter och frön, att dessa innehåller antinutrienter, vilket gör att det hämmar upptaget av mineraler i kroppen och då spelar det ingen roll hur vitamin och mineralrika dessa är, för kroppen kan inte ta upp det i tillräcklig mängd iaf. Så nötter och frön skall blötläggas före intag. Med andra ord, så kan vi skapa än mer brister, om vi äter en massa nötter och frön utan blötläggning!

  Svara
  • Ja tillagning och blötläggning är bra för att upptaget ska bli bra:)

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This