Witch Hazel precis så magisk som det låter …

Hej fina bloggläsare!

Nu är sommaren här och med den kommer mygg, knott och än och annan period av solsveda. För vem har inte bränt sig i solen eller kliat sig halvt fördärvad på ett myggbett hela natten? 😉

Dagens blogginlägg handlar om Trollhassel (Witch Hazel) som är nästintill magisk på att ta bort klåda efter exemplevis insektsstick eller lugna huden efter solsveda.

För er som har häst så kommer även ett guldkorn, när pälsklingens ögon blir rinniga och irriterade av insekter på sommaren. Blöt bomull eller kompresser med Trollhassel så att de är rejält blöta och tvätta ÖVER ögonen i ett par dagar så är irritationen borta.

Trollhassel är en buske eller litet träd som växer vilt i Kina, Japan och Nordamerika. Det var de brittiska nybyggarna som importerade den till Europa, där den idag är en tämligen vanlig trädgårdsbuske.

Indianerna i Nordamerika ansåg att Trollhassel, besatt magiska krafter och gav den därmed namnet Witch Hazel. Namnet känns ju passande med tanke på att den både ser trolsk ut, kan slunga iväg sina frökapslar upp till 10 meter och har fantastiska egenskaper som läkeväxt. Indianerna använde extrakt och avkok från buskens blad och bark för att läka sår, ta ner svullnader och läka interna hälsoproblem.

Utvärtes har den använts för problem som:

 • Inflammationer
 • Åderbråck
 • Akne
 • Solskadad hud
 • Hemorrojder
 • Dra ihop porer
 • Öka hudens elasticitet
 • Förbättrar hudens läkande process
 • Blöjeksem
 • Hudutslag
 • Insektsbett
 • Stoppa blödningar
 • Minska svullnader under ögonen
 • Desinficerande

Sett ur ett kinesmedicinskt perspektiv så Trollhassel fantastisk på att ta bort vind, hetta och fukt i huden. Man ser på klåda som vind och finns det en värme också säger man att det finns vind-hetta. Trollhassel lugnar vind och eliminerar hetta med en nästintill omedelbar verkan. Har man exempelvis eksem beror det ofta på att det finns patogen fukt i huden som i sin tur skapar en hetta vilket kan ge klåda. Med patogen fukt menas den typ av fukt som skapar obalanser, problem och leder till sjukdomar. Fukt är egentligen alltid patogen. De vätskor som ska nära och återfukta kropp och hud benämns inom den kinesiska medicinen som kroppsvätskor eller essenser. Om man får fukt i kroppen eller huden beror kan det bero på utifrån kommande faktorer som exempelvis fuktigt eller varmt och fuktigt väder. Det kan också bero på att man har en brist på kroppsvätskor, qi eller essenser, då skapas ofta fukt i kroppen vilket kan ge både värk, ödem, trötthet, en tung känsla i kroppen och övervikt.

Vi klarar oss inte utan Trollhassel på sommaren som är ett måste i Husapoteket!

Under sommaren kommer vi att presentera vårt utbildningsmaterial om den kinesiska medicinen. Den har växt från webbkurs till ett större format. Vi vill nå ut till gemene man och förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

 

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Vart kan man få tag på det? Precis vad jag behöver i sommar ju! ;D

  Svara
  • Hej Matilda,
   Det finns nog på fler ställen Googla Hilton Herb Och Witch Hazel. Hör av dig igen annars så skall jag försöka att hjälpa dig 😉
   Varma Hälsningar
   Tina

   Svara
 2. Hej!
  Jag har en hund som har lite problem med att han slår upp sina öron snibbar .
  Blir som sår som små blöder .Jag har testat allt:-(
  Tror du jag kan badda witch hazel på dessa sår?
  Har en flaska från TN DICKINSONS ,USA

  Med vänlig hälsning, Hanna

  Svara
  • Hej Hanna,
   Det kan du absolut prova 🙂
   Känner inte till märket men är det avkok på barken på Trollhassel absolut 😉
   Hör av dig och tala om hur det går …
   Soliga hälsningar
   Tina

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!