Hej fina bloggläsare!

Nu är sommaren här och med den kommer mygg, knott och än och annan period av solsveda. För vem har inte bränt sig i solen eller kliat sig halvt fördärvad på ett myggbett hela natten? 😉

Dagens blogginlägg handlar om Trollhassel (Witch Hazel) som är nästintill magisk på att ta bort klåda efter exemplevis insektsstick eller lugna huden efter solsveda.

För er som har häst så kommer även ett guldkorn, när pälsklingens ögon blir rinniga och irriterade av insekter på sommaren. Blöt bomull eller kompresser med Trollhassel så att de är rejält blöta och tvätta ÖVER ögonen i ett par dagar så är irritationen borta.

Trollhassel är en buske eller litet träd som växer vilt i Kina, Japan och Nordamerika. Det var de brittiska nybyggarna som importerade den till Europa, där den idag är en tämligen vanlig trädgårdsbuske.

Indianerna i Nordamerika ansåg att Trollhassel, besatt magiska krafter och gav den därmed namnet Witch Hazel. Namnet känns ju passande med tanke på att den både ser trolsk ut, kan slunga iväg sina frökapslar upp till 10 meter och har fantastiska egenskaper som läkeväxt. Indianerna använde extrakt och avkok från buskens blad och bark för att läka sår, ta ner svullnader och läka interna hälsoproblem.

Utvärtes har den använts för problem som:

 • Inflammationer
 • Åderbråck
 • Akne
 • Solskadad hud
 • Hemorrojder
 • Dra ihop porer
 • Öka hudens elasticitet
 • Förbättrar hudens läkande process
 • Blöjeksem
 • Hudutslag
 • Insektsbett
 • Stoppa blödningar
 • Minska svullnader under ögonen
 • Desinficerande

Sett ur ett kinesmedicinskt perspektiv så Trollhassel fantastisk på att ta bort vind, hetta och fukt i huden. Man ser på klåda som vind och finns det en värme också säger man att det finns vind-hetta. Trollhassel lugnar vind och eliminerar hetta med en nästintill omedelbar verkan. Har man exempelvis eksem beror det ofta på att det finns patogen fukt i huden som i sin tur skapar en hetta vilket kan ge klåda. Med patogen fukt menas den typ av fukt som skapar obalanser, problem och leder till sjukdomar. Fukt är egentligen alltid patogen. De vätskor som ska nära och återfukta kropp och hud benämns inom den kinesiska medicinen som kroppsvätskor eller essenser. Om man får fukt i kroppen eller huden beror kan det bero på utifrån kommande faktorer som exempelvis fuktigt eller varmt och fuktigt väder. Det kan också bero på att man har en brist på kroppsvätskor, qi eller essenser, då skapas ofta fukt i kroppen vilket kan ge både värk, ödem, trötthet, en tung känsla i kroppen och övervikt.

Vi klarar oss inte utan Trollhassel på sommaren som är ett måste i Husapoteket!

Under sommaren kommer vi att presentera vårt utbildningsmaterial om den kinesiska medicinen. Den har växt från webbkurs till ett större format. Vi vill nå ut till gemene man och förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

 

Dela till dina vänner: