Visste du att dessa ämnen kan ligga bakom viktproblem, trötthet och infertilitet?
Av Tina på Hermansdals Gård
den 15 okt, 2016

Är ditt hem fullt av hormonstörande ämnen utan att du vet om det? Hur påverkar hormonstörande ämnen våra kroppar?

Många människor har massvis av produkter i sina hem som innehåller hormonstörande ämnen. Dessa ämnen ställer till stor oreda i kroppen och misstänks ligga bakom både cancer, infertilitet, PMS, problem med sköldkörteln så som viktuppgång och trötthet med mera…

Två av värstingarna och mycket vanliga är Ftalater och Högfluorerande ämnen även kallade PFAS. Jag ska nu försöka sammanfatta dessa ämnen på ett lättförståeligt sätt och berätta var de finns, så ni på ett enkelt sätt kan undvika dem. Ni får även tips på bra alternativ att använda istället!

Ftalater

Detta är en grupp ämnen som används för att göra plast och gummi mjuka. Det är billigt och smidigt för tillverkaren men går direkt in i din kropp även vid snabb hudkontakt. En del ftalater får vi även i oss via maten vi äter. Det är osynligt och är svåra att känna, så det enda sättet att undvika dem är att lära sig var de finns och då välja andra alternativ. Gamla plastsaker och barnleksaker innehåller ofta höga halter av de ftalater som idag är förbjudna. Idag har EU strängare regler om vilka ftalater som är tillåtna att använda, men i stora delar av världen använder man även de ftalater som är förbjudna inom EU. Så var noga med var det du köper tillverkas och helst av allt, undvik alla ftalater! Något att vara vaksam på när man köper produkter som sägs vara ftalatfria är, vilka mjukgörare har de använt istället…. Industrin har en förmåga att veta vad de ska skriva och vill så gärna vara godtrogna och lite på att de har en ärlig agenda med det de säger och gör…

Här kommer en lista på saker som ofta innehåller ftalater:

 • Plastleksaker
 • Vattenslangenbadankor_2
 • Badkarsmattan
 • Plasthandskar/Gummihandskar/Vinylhandskar
 • Träningsmattor/Gymbollar
 • Plastgolv
 • Elsladdar
 • Plasttryck på kläder
 • Färg/lim
 • Produkter tillverkade av vinyl/PVC

Vill man hitta bra och giftfria alternativ på leksaker till barnen så finner man ett bra utbud på bland annat Lapland Eco Store, Ekokul, Ekoleko och Good for Kids. Söker man en vattenslang fri från ftalater så har Gardena en som du hittar här https://www.bauhaus.se/tradgardsslang-classic-20-m-3-4.html#full-description . Använd Nitrilhandskar istället för vinylhandskar/ plasthandskar/ gummihandskar, finns bland annat på Apotea. Casall har en PVC-fri gymboll som du hittar här http://www.bodystore.com/gym-ball-pvc-free. Använd internet och googla för att finna återförsäljare/butiker av produkter som är fria från PVC och ftalater.

Högfluorerande ämnen – PFAS

Dessa ämnen används ofta i fett- och vattenavstötande material, en kemikalie som idag finns lite varstans. De påverkar vår hälsa negativt och bryts ner långsamt eller inte alls i naturen och våra kroppar. Faktum är faktiskt att flera vattentäkter i Sverige fått stänga på grund av för höga halter av PFOS, som är det enda högfluorerande ämnet som EU förbjudit. Hjälp naturen och din kropp genom att välja produkter utan dessa skadliga ämnen.images

Här kommer en lista på produkter som ofta innehåller PFAS:

 • Livsmedelspapper
 • Allvädersjackor/byxor
 • Vattenavstötande skor
 • Regnskydd
 • Markiser
 • Stoppade soffor
 • Elektronik
 • Tandtråd
 • Teflonpannor

Här kommer 10 tips från Naturskyddsföreningen på hur du kan undvika PFAS i din vardag:

 1. Använd Svanenmärkta mat- och bakpapper.
 2. Ät mindre take away-mat. Lägg med fördel pizzan på en tallrik när du kommer hem.
 3. Undvik mikropopcorn.
 4. Om du äter färdiglagad mat som ska värmas i ugnen/mikrovågsugnen, ta ut maten ur pappförpackningen innan den värms upp. Ta gärna ut maten från plastförpackningen också, för att undvika att andra plastkemikalier går över till maten vid uppvärmningen.
 5. Försöka köpa bilvax och skidvalla utan högfluorerade ämnen.
 6. Använd  stekpanna av gjutjärn eller kolstål.
 7. Undvik non-stickbeläggningar i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutgärn.
 8. Undvik att impregnera skor och stövlar. Om du ändå vill impregnera, använd  produkter av vax som inte innehåller högfluorerade ämnen.. Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehållande högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur – och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa som är vattenavstötande..
 9. Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.
 10. Att en produkt är fri från PFOA och PFOS betyder inte att den är fri från högfluorerade ämnen! Var frågvis mot tillverkarna och i affären. Underskatta inte konsumenttrycket – din fråga och ditt val i butik gör skillnad!

socosmetics_still_017_toxicsintoxicsout

Min förhoppning är att detta blogginlägg ska inspirera och få dig att vilja göra enkla aktiva val i din vardag som i sin tur kommer göra att din goda hälsa bibehålls och förbättras.

Jag har många vänner runtomkring mig som drabbats av bröstcancer, vilket gör att jag mer än gärna skänker en slant till Naturskyddsföreningen som på ett bra och aktivt sätt jobbar för att förebygga och förbjuda ämnen som är bland annat cancerframkallande.

Önskar dig en härlig dag!

Följ mig gärna på Facebook: https://www.facebook.com/hermansdalseko/

Hemsida: http://www.hermansdal.com/

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Är lagom alltid bäst? - […] Visste du att dessa ämnen kan ligga bakom viktproblem, trötthet och infertilitet? […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!