Är ditt hem fullt av hormonstörande ämnen utan att du vet om det? Hur påverkar hormonstörande ämnen våra kroppar?

Många människor har massvis av produkter i sina hem som innehåller hormonstörande ämnen. Dessa ämnen ställer till stor oreda i kroppen och misstänks ligga bakom både cancer, infertilitet, PMS, problem med sköldkörteln så som viktuppgång och trötthet med mera…

Två av värstingarna och mycket vanliga är Ftalater och Högfluorerande ämnen även kallade PFAS. Jag ska nu försöka sammanfatta dessa ämnen på ett lättförståeligt sätt och berätta var de finns, så ni på ett enkelt sätt kan undvika dem. Ni får även tips på bra alternativ att använda istället!

Ftalater

Detta är en grupp ämnen som används för att göra plast och gummi mjuka. Det är billigt och smidigt för tillverkaren men går direkt in i din kropp även vid snabb hudkontakt. En del ftalater får vi även i oss via maten vi äter. Det är osynligt och är svåra att känna, så det enda sättet att undvika dem är att lära sig var de finns och då välja andra alternativ. Gamla plastsaker och barnleksaker innehåller ofta höga halter av de ftalater som idag är förbjudna. Idag har EU strängare regler om vilka ftalater som är tillåtna att använda, men i stora delar av världen använder man även de ftalater som är förbjudna inom EU. Så var noga med var det du köper tillverkas och helst av allt, undvik alla ftalater! Något att vara vaksam på när man köper produkter som sägs vara ftalatfria är, vilka mjukgörare har de använt istället…. Industrin har en förmåga att veta vad de ska skriva och vill så gärna vara godtrogna och lite på att de har en ärlig agenda med det de säger och gör…

Här kommer en lista på saker som ofta innehåller ftalater:

 • Plastleksaker
 • Vattenslangenbadankor_2
 • Badkarsmattan
 • Plasthandskar/Gummihandskar/Vinylhandskar
 • Träningsmattor/Gymbollar
 • Plastgolv
 • Elsladdar
 • Plasttryck på kläder
 • Färg/lim
 • Produkter tillverkade av vinyl/PVC

Vill man hitta bra och giftfria alternativ på leksaker till barnen så finner man ett bra utbud på bland annat Lapland Eco Store, Ekokul, Ekoleko och Good for Kids. Söker man en vattenslang fri från ftalater så har Gardena en som du hittar här https://www.bauhaus.se/tradgardsslang-classic-20-m-3-4.html#full-description . Använd Nitrilhandskar istället för vinylhandskar/ plasthandskar/ gummihandskar, finns bland annat på Apotea. Casall har en PVC-fri gymboll som du hittar här http://www.bodystore.com/gym-ball-pvc-free. Använd internet och googla för att finna återförsäljare/butiker av produkter som är fria från PVC och ftalater.

Högfluorerande ämnen – PFAS

Dessa ämnen används ofta i fett- och vattenavstötande material, en kemikalie som idag finns lite varstans. De påverkar vår hälsa negativt och bryts ner långsamt eller inte alls i naturen och våra kroppar. Faktum är faktiskt att flera vattentäkter i Sverige fått stänga på grund av för höga halter av PFOS, som är det enda högfluorerande ämnet som EU förbjudit. Hjälp naturen och din kropp genom att välja produkter utan dessa skadliga ämnen.images

Här kommer en lista på produkter som ofta innehåller PFAS:

 • Livsmedelspapper
 • Allvädersjackor/byxor
 • Vattenavstötande skor
 • Regnskydd
 • Markiser
 • Stoppade soffor
 • Elektronik
 • Tandtråd
 • Teflonpannor

Här kommer 10 tips från Naturskyddsföreningen på hur du kan undvika PFAS i din vardag:

 1. Använd Svanenmärkta mat- och bakpapper.
 2. Ät mindre take away-mat. Lägg med fördel pizzan på en tallrik när du kommer hem.
 3. Undvik mikropopcorn.
 4. Om du äter färdiglagad mat som ska värmas i ugnen/mikrovågsugnen, ta ut maten ur pappförpackningen innan den värms upp. Ta gärna ut maten från plastförpackningen också, för att undvika att andra plastkemikalier går över till maten vid uppvärmningen.
 5. Försöka köpa bilvax och skidvalla utan högfluorerade ämnen.
 6. Använd  stekpanna av gjutjärn eller kolstål.
 7. Undvik non-stickbeläggningar i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutgärn.
 8. Undvik att impregnera skor och stövlar. Om du ändå vill impregnera, använd  produkter av vax som inte innehåller högfluorerade ämnen.. Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehållande högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur – och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa som är vattenavstötande..
 9. Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.
 10. Att en produkt är fri från PFOA och PFOS betyder inte att den är fri från högfluorerade ämnen! Var frågvis mot tillverkarna och i affären. Underskatta inte konsumenttrycket – din fråga och ditt val i butik gör skillnad!

socosmetics_still_017_toxicsintoxicsout

Min förhoppning är att detta blogginlägg ska inspirera och få dig att vilja göra enkla aktiva val i din vardag som i sin tur kommer göra att din goda hälsa bibehålls och förbättras.

Jag har många vänner runtomkring mig som drabbats av bröstcancer, vilket gör att jag mer än gärna skänker en slant till Naturskyddsföreningen som på ett bra och aktivt sätt jobbar för att förebygga och förbjuda ämnen som är bland annat cancerframkallande.

Önskar dig en härlig dag!

Följ mig gärna på Facebook: https://www.facebook.com/hermansdalseko/

Hemsida: http://www.hermansdal.com/