den 26 jan, 2020
Vi mår bra av det som är naturligt

Hej fina du,

Nu har vi snart passerat januari och är ett steg närmare våren. Den milda vintern gör att det känns som om våren kommer extra tidigt i år men det kan lika bra bli en omgång snö innan det är dags. Jag har i iallafall börjat planera vad jag ska så och plantera i år. Förra året blev det ingenting sått överhuvudtaget men i år är det dags igen. Jag saknade mina fantastiska Santa Lina tomater och att kunna plocka sallad direkt i landet förra året.

Det är verkligen en källa till glädje att ha en trädgård och kunna hämta grönsaker i när man behöver. Det kräver arbete men för mig är det meditativt att rensa ogräs, klippa gräset och pyssla om rosor och tomater. Den här våren och sommaren ska jag se till att Dimma och Disa mina flasklamm håller sig med de andra fåren I HAGEN och inte terroriserar mina blommor och allt som växer i trädgården. Jag satsar på det i iallafall hahahaha.

Dimma & Disa har upptäckt jordgubbarna 🙂

Mat som Medicin & De fem elementen 2020

Nu är det målsnöre om du vill vara med på Mat som Medicin & De femelementen 2020 under året. Söndag 2 Februari stänger jag dörren för i år. Jag har lovat att hålla öppet tills efter lönehelgen i Januari och vet inte riktigt om man får lön före eller efter helgen så jag bestämde att söndagen den 2/2-2020 blir ett bra datum. Titta på siffrorna lägger jag ihop dem blir det 8 en evighetssymbol det känns bra i magen att ha den med sig in i en kurs som handlar om att lära sig nya saker och ändra vanor för livet för att må bättre.

VILL DU OCKSÅ LÄRA DIG MER ?

Nu har vi släppt en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen 2020

OBS! Söndag 2 Februari 2020 stänger vi för i år. Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Det som är naturligt får oss att må bra

Vattenelementet som hör till vintern är enligt den kinesiska medicinen mor till träelementet och ska ge trä och våren energi. Har vi vilat och samlat kraft under vintern kommer vattenelementet att kunna hjälpa träelementet när våren kommer. Vi hör i hop med naturen och dess cykler på ett naturligt sett. Det är när vi går emot vår natur som problemen uppstår. Precis som att mina tomatplantor kommer att behöva rätt förutsättningar för att bära frukt gör vi det också. Visst är det konstigt att det är så mycket lättare för oss att förstå logiken i det när det kommer till det som ligger utanför oss. När det gäller oss själva tror vi att vi står över naturens lagar.

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar. Speciellt när det kommer till känslor som vi i väst inte alltid förstår oss på. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att vår kropp och våra känslor förstår och får hjälp av den kinesiska medicinen.

Naturlagarna gäller oss också

Är vi i fas med rytmen i naturen och följer den mår vi bra av vad varje årstid erbjuder. Har vi vilat under vintern så har vi nu när våren kommer fulladdade batterier och kan hänga på vårens uppåtgående energi. Det är naturligt att vår aktivitetsnivå ökar, precis som att vi skall börja dra ner på tempot när hösten kommer.

Att vi är en del av naturen är nog det vi har tappat bort mest i en värld som snurrar fortare och fortare och blir mer och mer onaturlig. Vi har inte plats för våra behov eller tid att lyssna på vad vår kropp och själ säger till oss. Det är det svårast att få människor att förstå att vi behöver följa naturlagarna och det som är naturligt för oss för att må bra.

Bor vi i norden och har vårt kalla klimat och vill äta till exempel raw food så behöver vi samtidigt äta mer värmande saker som Ingefära och chili, kardemumma och kanel, för att hålla balansen, annars bli det för mycket kallt i kroppen och vi kommer få problem så småningom. Är det sommar eller vi bor i Californien så kommer det att gå bättre. Är vi unga och fulla av yang så kommer vi inte heller få problem på en gång, vi kommer inte att märka det förrän yang förbrukas och vår vitalitet sjunker.

Allt hänger ihop

Jag kommer så väl i håg hur mina egna problem startade och blev fler och fler. Varje eftermiddag fick jag ont i magen när jag satt och jobbade. Uppblåst svullen och riktigt ont. Jag förstod ingenting och i dag så tycker jag att det är konstigt att kroppen klarade sig så länge som den gjorde med kaffe, cigaretter och eventuellt ett par riskakor under en hel dag, naturligtvis utan frukost också 😉

Så lite kunde jag om kroppen då att jag inte förstod att jag förbrukade min egen reserv och orsakade mina problem själv genom hur jag levde. Kroppen gjorde allt den kunde för att tala om för mig vad den behövde och jag tyckte att den svek mig som gjorde ont och gav mig problem. Så höll vi på i många år och var osams. Den försökte förmedla olika saker och jag lyssnade inte för jag hade helt ärligt inte en aning om vad den ville. Jag kände mig som ett offer och förstod inte att jag själv orsakade symtomen. Det kändes som om ett lotteri ibland reagerade kroppen och ibland inte. Samma sak med känslorna jag förstod inte alls sambandet.

Piller hjälper inte i längden

Jag kan tycka att det är det viktigaste vi har att lära oss är hur vi skall förstå oss på det som händer i kropp och själ och vad de faktiskt försöker förmedla till oss. Tänk så mycket det skulle bespara oss. Det är som jag sa till en patient i veckan. Vi kör bara på och tar fler och fler tabletter när symtomen dyker upp. Det är vår lösning. Det finns tabletter för nästan alla symtom ända tills det blir för stora problem, då räcker inte pillerna till längre. Det är som att ingen förstår att symtomen dyker upp av en anledning. De dimper inte ner hos oss hux flux även om det kan kännas så. Något i vårt fantastiska kroppsliga system är ur ballans. Kroppen klarar inte längre av att lösa upp knutarna själv, den ropar på hjälp och pillerna kommer inte att lösa problemen om vi inte gör något åt orsaken.

Patientfall

Under förra våren ringde en kvinna i 40-års åldern och ville boka tid för konsultation. Vi hördes för en telefonkonsultation för första gången en vacker vårdag, och det kändes som hela skogens fågelkör bestämt sig för att hålla konsert just den dagen. Hon började berätta om sina besvär som hade börjat i september året innan, när hon gått in i den berömda väggen. Innan utbrändheten slog till hade hon börjat få både sömnbesvär, hjärtklappning och ångestattacker. Med utbrändheten hade hjärtklappningen och sömnbesvären lugnat ner sig. Ångest var dock kvar och hade fått sällskap av både depression, en känsla av sorg, orkeslöshet och senaste månaden även en outgrundad rädsla för nästan allt.

Vi gick igenom alla hennes symtom, allt från hur hon sov, vad hon åt, törst, hunger och värk till avföring, urinering, sömn, kvalité på naglar/hår med mera. Jag förklarade för henne hur symtomen hörde ihop. Att genom att inte lyssna på kroppens första signaler hade det lett till att kroppen fått ta av sina två reservbatterier, det vill säga jord-elementet dit mjälten hör och vatten-elementet dit njurarna hör. När mjältens qi blir försvagad får vi symptom som just depression och orkeslöshet. Jord-elementet (mjälten) kan då heller inte nära metall-elementet som det ska och dess känsla är just sorg. Vi känner oss ledsna, sorgsna och gråter utan att egentligen ens veta varför.

När jord-elementet blir för svagt för att stötta upp de andra elementen så kommer nästa reservbatteri, som är vatten-elementet att få börja jobba mer än det ska, vilket i sin tur kommer att trötta ut njurarna som hör hit. Vatten-elementets känsla är just rädsla och vid en svaghet eller brist här kommer vi att börja bli rädda för allt möjligt, bli lättskrämda och få katastroftankar. Kvinnan förstod hur allt hängde ihop och blev lugnare bara av att förstå sambandet och av att kroppen faktiskt kan återfå balansen igen bara den får rätt verktyg.

Via telefonkonsultation kunde hon göra en kostomläggning anpassad för hennes obalanser, fick övningar att använda när ångesten kom, samt gjorde saltmoxa flera gånger i veckan. Ett halvår efter vårt första samtal, lagom tills skogens löv skiftade färg till lysande gul, orange och röd,  var hon fri från alla sina besvär och det enda som återstod var en trötthet som sakta men säkert blev bättre för varje vecka.

Brister och obalanser uppstår när det finns för lite eller för mycket av något.

När det fattas eller är för mycket stör det kroppen så att inte de normala funktionerna fungerar som det skall. Har vi brister och obalanser får vi olika symtom. Det kan vara allt från värk, problem med magen, tunt hår till förkylningar. Men något som ofta glöms i vår västvärld är våra känslor som även de talar om hur vår kropp mår.

Känslor som inte vill ge med sig eller som är alldeles för starka utan egentlig anledning, är ett sätt för kroppen att tala om för oss att något är fel och vart störningarna i kroppens energisystem finns. På något sätt är vi ur balans kroppen saknar något och vi är inte så starka som vi borde vara.

När vi vet vilket element och organ som är inblandade i våra symtom får vi verktyg att stärka och balansera kroppen igen. Det magiska sker, vi blir inte lika lättretade, inte lika känsliga, vi klarar motgångar bättre och vi går inte runt med katastrof tankar utan anledning. Magen fungerar och vi får inte lika ont. Har vi fritt ett fritt flöde i vårt inre och en kropp  i balans blir även vårt känsloliv mer harmoniskt.

Min önskan är att andra ska förstå att vi faktiskt kan påverka vårt mående och vad kroppen vill säga med de känslor och symtom vi upplever. Precis som jag gjorde. När vi förstår vad kroppen säger, kan vi ge den de verktyg den behöver för att återställa balansen och vi mår bra igen.

Det är förändringarna och självhjälpsverktygen som blir din medicin. När du är frisk klarar din kropp av fler störningar, men det är inte säkert att du ens längtar efter dem längre 😉

VILL DU OCKSÅ LÄRA DIG MER ?

Nu har vi släppt en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen 2020

OBS! Söndag 2 Februari 2020 stänger vi för i år. Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Hermansdals fröknäcke

  • 1 dl quinoa
  • 1 dl majsmjöl
  • ½ dl hela linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl svarta sesamfrön
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten
  • ½ tsk salt

-Blanda de torra ingredienserna och häll sedan 2,5 dl kokande vatten över, tillsätt oljan, 

-Rör ihop till en deg, låt svälla i 15 min

-Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper

-Du kan lägga ett bakplåtspapper över och kavla det riktigt tunt

-Strö över lite flingsalt eller någon ört om du vill använder du flingsalt dra ner på saltet bland de torra ingredienserna.

-Grädda i mitten av ugnen ca 1-1 ½ timme i 150 grader

-Låt svalna på galler och bryt lagom bitar

Naturlig mat stärker och läker oss

Quinoa Stödjer: Vatten och eldelementet, Stärker: qi och yang

Majs Stödjer: Vatten, jord och metallelementet Stärker: Qi och är vätskedrivande

Pumpa Stödjer Metall, jord och  vattenelementet

Solrosfrön Stödjer: Jord, eld, metall  och trä elementet Stärker: Qi, blod och yin och löser upp slem är vätskedrivande och eliminerar gifter samt motverkar hetta

Svarta sesamfrön Stödjer vatten, trä, eld  och metallelementet Stärker: Yin, blod och jing

Linfrö Stödjer: Metall, jord och träelementet. Stärker: yin och motverkar hetta och fukt

Jag hoppas att jag med mitt skrivande väcker ditt intresse för att du kan påverka din egen hälsa !

Kram

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tina-signatur-1024x224.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du också förstå din kropp och själ och hjälpa dig själv till en bättre hälsa och ett större känslomässigt välmående ?

MAT SOM MEDICIN 2020 STARTAR NU VILL DU VARA MED?

Nu har vi släppt en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen 2020

OBS Snart stänger vi för i år! Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

SALTMOXAKURS PÅ HERMANSDAL

Saltmoxakurs på Hermansdal 10 Maj 2020 Nu kan du förahandsboka

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

DU KAN NU FÖRHANDSBOKA VÅRENS KURSER PÅ HERMANSDAL

Information om våra övriga kurser

HÄST OCH HUNDKURSER

Här kan du kan läsa mer om våra friskvårds och moxakurser för häst och hund 2020 Du kan nu förhandsboka din plats

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Jag vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med den här boken. Den är verkligen jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdals Gård


?

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This