den 25 jul, 2022
Vi behöver balans för att må bra

Hej fina du,

Har du också haft det lite för varmt under veckan? Både jag och djuren har flämtat i värmen och tycker att det är skönt att det nu är svalare igen. Jag är tacksam över att vi har ett stenstall och att nätterna varit svala så att det har gått att vädra ur värmen ur både hus och stall. Jag gillar normalt torr värme men den som varit i veckan klarar jag inte. Att jag skulle vilja flytta till Spanien eller Portugal för att slippa vintern känns avlägset. Jag föredrar en öppen brasa med raggsockor, moxa och en filt under vintern. Och efter den en klassisk vår och svensk sommar. Höstens färgmagi och höga, klara luft tillhör mina absoluta favoriter.

Atlas har tagit sitt premiärdopp och sina första simtag och jag har beställt badkläder för jag hittade inte de jag trodde att jag hade. Så ofta badar jag. 😉 Förmodligen blir det inte så varmt fler dagar i sommar nu när mina badkläder är på väg. Försvinner värmen så vet ni vem ni ska skylla på 🙂

Balans skapar hamoni

Vårt svenska lagom passar perfekt i den kinesiska medicinen. Lagom skapar balans som i sin tur skapar hälsa. Har vi för mycket av något för länge så får vi problem. Man skall äta lagom mycket, röra sig lagom, känna lagom och så vidare. Det skall aldrig bli för mycket eller för lite av något. Även om våra känslor är positiva och vi gillar dem, får de inte bli för mycket. Iallafall inte för mycket och för länge, då blir även de skadliga för oss.

Alla delar ska finnas på ett balanserat sätt

När vi äter oss proppmätta så får vi ”paltkoma” för att all kroppens energi går åt till att bryta ner maten. Det innebär att vi inte får den energi som var tanken med maten. Äter vi mindre portioner och mer “lättsmält” mat kommer vi att kunna använda energin på ett bättre sätt. Listan över vad som är bra eller dåligt kan göras hur lång som helst. I dag skall du få några levnadstips av en som har gjort alla fel man kan och har fått lära sig den hårda vägen.

Tycker man tillexempel att det är tråkigt med ”lagom” känslomässigt, då får man vara beredd på att åka berg- och dalbana med känslorna. Lika mycket uppåt kommer det att bli neråt. Det är Yin och Yang. Har vi mycket yang kommer det att bli för lite yin tillslut och tvärtom.

Jag brukar tänka att allt är Yin och Yang, och att dessa vågskålar skall väga jämt för att det ska bli lagom.

Skapa nya vanor

Vi är även vanedjur. Har vi bara roliga saker runt oss, behöver vi fler och fler eller roligare och roligare saker hela tiden för att det ska glädja oss. Vi vänjer oss och det är helt enkelt inte lika kul gång tjugo. Eller hur? Det handlar om att täppa till hålen vi läcker vår energi igenom och att fylla på med bra saker för kropp och själ då kommer vi att må bra och åldras med kvalité.

Jag njuter av ett stabilt välbefinnande i lagom, med mjuka svängningar uppåt och nedåt. Det är min melodi efter att ha tröttnat på alla backar uppåt och tvära kast neråt. Jag kan verkligen känna njutning av att bara vara när kropp och själ är i harmoni. Det är en fantastisk känsla att kunna känna sig lycklig och tillfreds utan en egentlig anledning. Eller mer rätt är nog att jag ser fullt med anledningar till att vara tacksam i en vanlig dag utan att den behöver innehålla något speciellt. Hälsa kommer inifrån.

Här kommer några handfasta tips

1. ”Flytta” in i kroppen när du vaknar. Känn efter vart alla kroppsdelar är. Andas och skanna igenom dina kroppen. Lägg märke till vad du har för känslor, de försöker tala om något för dig. Vad har du för tankar om hur dagen ska bli och vad som ska hända. Känns det bra eller dåligt? Är det sant eller en ogrundad oro? Kan du fokusera på något som ger dig en bra känsla?

2. Gå upp en stund tidigare så att du hinner landa i dig själv innan du möter världen utanför. Var närvarande när du borstar tänderna , duschar eller dricker ditt morgonkaffe. Det tar inte längre tid och du kommer att må bättre. Kropp och själ vilar när vi är i nuet.

3. Magen tycker om ”blöt” mat så kan du starta dagen med till exempel gröt så gör det. Hirs- och havregrynsgröt är otroligt näringsrikt och bortglömt. Riv gärna ett ekologiskt äpple och pudra kanel över, det är supergott. Håller du dig inte mätt eller nöjd finns det mängder med sätt att lägga till både mer energi och protein på.

4. Se till att äta något var tredje timme under dagen, ät inte för mycket. Man skall äta så att man slutar vara hungrig men inte så att man blir proppmätt. Tänk att det du äter skall ha magens temperatur, 37 grader så slipper kroppen använda energi till att först värma upp maten . Skriv gärna en matdagbok och kolla hur du mår när du äter viss mat. Energinivåer och mående behöver inte komma samma dag, men har du ingen ”reserv” i kroppen dräneras du fort. Glöm inte att vi alla är olika och har olika behov.

5. Kan du på lunchen eller någon annan rast lägga dig raklång och vila en stund så är det kanon. Du behöver inte sova, att bara ligga raklång och fem minuter är bättre än inget ?

6. När du går på toaletten  eller är för dig själv någon annanstans, passa på att kolla av dig själv så att du fortfarande är närvarande i kroppen. Känn din fötter och att du har kontakt med marken. Kontrollera hur djupt du andas och om det tar stopp någonstans.

7. Skriv en lista på saker som mal i huvudet och stressar dig. Gör en handlingsplan för i vilken ordning och hur du skall ta tag i det som stör dig, och även när du skall göra det. Känn hur skönt det är att ha en plan. Kan du inte se en lösning eller kan göra något för tillfället? Skriv ner det och sätt ett datum längre fram när du ska ta tag i det igen. Släpp det sedan tills datumet dyker upp.

8. Strukturera upp livet och be om hjälp, man behöver inte vara duktig och göra allt själv.

9. Titta på vad du har runt dig. Vad blir du glad av och vad tar din energi? Se till att göra plats för det som ger dig energi.

10. Allt är energi. Det kostar energi att ha det ”perfekta” hemmet, tomten och så vidare. Har du inte den energin så dra ner på de yttre kraven och börja må bra inifrån. Det kommer skänka dig ett större välbefinnande.

Måndagar är perfekta dagar att starta nya saker på. Det är som en nyårsdag i miniformat. Veckan är som ett ”oskrivet” blad, som jag kan skapa vad jag vill med.

Sätt en rosett på fingret och påminn dig om att vara snäll mot dig själv i 21 dagar. Då har du skapat en ny vana.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Tack för din omtanke

  Svara
  • Tack för fina råd?
   Skulle du kunna ändra lite på textstorleken? Den är så liten

   Svara
   • Kul att du tycker om det jag delar med mig av 🙂
    Vet inte hur lätt eller svårt det är att ändra har med hela sidan att göra…
    Läser du i telefon eller på dator?
    Önskar dig en fin fortsättning på sommaren

  • Tack Helena

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This