den 10 feb, 2019
Varför tappar vi hår?

Hej fina du,

När man som jag haft stora sömnproblem under många år är tacksamheten stor nu när jag sover åtta timmar i ett streck. Det som förut var självklart försvann under lång tid. Jag är överlycklig för att jag med hjälp av saltmoxa och den kinesiska medicinen fått tillbaka min sömn och att jag vaknar utvilad. Man vet inte hur viktigt något är förrän man förlorar det. När det är självklart att kroppen fungerar tänker man inte på det men när det blir störningar i systemet då känns det.

Regn och plusgrader gör att all den vackra snön försvinner. Det här är inte den finaste tiden i naturen, ord som grådaskigt och sörja får en tydlig bild 😉 Djuren på Hermansdal verkar inte bry sig nämnvärt utan springer glatt runt i alla pölar och jag torkar tassar för allt jag är värd. Ser fram emot den gröna explosion som våren för med sig och längtar efter att klippa gräset och rensa ogräs medan jag äter av jordgubbarna i landet.

Patientfall

Idag bjuder vi på ytterligare ett patientfall och hoppas det ska ge er lite inspiration och ett par aha-upplevelser. Det är en stor tillfredsställelse att få mail och meddelanden från andra som kommer tillbaka till välmående. Vi hoppas att vi inspirerar dig till att du också tar tag i och förstår att du kan påverka hur du mår. Vår livsstil påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Genom att förstå vad som händer och göra förändringar går det att komma tillbaka även om det kan ta tid.

Maria 50 år

Maria är en kvinna på drygt 50 år som kontaktade oss i ett sista desperat försök att få hjälp. Det var iallafall så hon uttryckte det den kalla vinterdag som hon ringde. Här i Småland hade vi köldrekord för vintern, med -22 grader på termometern. Vi hade precis släppt ut hästarna som fått äta sin frukost inne. Med fårskinnstofflor, ullväst och en varm kopp te, satt jag vid skrivbordet och gick igenom mail när telefonen ringde. Jag kan fortfarande minnas hennes röst när jag svarade i telefonen. En varm och vänlig stämma mötte mitt öra med en härliga norrländsk dialekt.

Maria var uppvuxen i Norrland men kärleken hade tagit henne söderut. Hon hade hamnat i en liten by i mitten av Småland. Hennes desperation berodde på att hon sedan början på december hade tappat mängder med hår. Hennes en gång tjocka hårsvall var nu tunt och stripigt och kändes “dött”. Hon tyckte att hon hade prövat det mesta, besökt sjukvården, gått till näringsterapeut, gjort hårmineralanalys och träffat homeopat. Inom sjukvården blev hon remitterad till en specialist på håravfall och sjukdomar i hårbotten, men det resulterade endast i att de sa till henne att kvinnligt håravfall drabbar en del kvinnor och det finns inget du kan göra eller påverka för att förhindra eller stoppa det.

Vi ska snart förklara hur man ser på håravfall ur ett kinesmedicinskt perspektiv där det har en helt logisk förklaring och självklart kan man göra något åt det, men det kräver såklart både engagemang och tid.

Hur det började

Under Marias första telefonkonsultation, gick vi igenom alla hennes symtom och eftersom allt är en helhet går vi även alltid igenom saker som kost, sömn, värk, menstruation/menopaus, svettningar, urinering, avföring, hur magen och matsmältning fungerar, känslor med mera. Alla människor är olika men genom att se helheten kan man också hitta lösningen som behövs för att kroppen ska återfå sin balans och hälsa igen.

Det visade sig att förutom håravfallet så hade Maria det senaste året börjat få värk i sina knän och ländrygg som kom och gick, men det blev alltid värre när det var kallt ute. I samband med att hon började tappa hår hade hon också börjat gå upp och kissa på nätterna. Ett par gånger per natt blev det och hennes stråle hade blivit svagare och hon upplevde det nästan som att hon var inkontinent ibland. Hon hade känt att hon de senaste åren blivit lättskrämd och senaste tiden hade hon börjat få katastroftankar om allt möjligt.

När vi backade bak i tiden visade det sig att hon ända sedan hon var liten kämpat med en viss övervikt. Hur hon än försökte med olika dieter och träning så var vikten oförändrad. Hon upplever också att efter att hon fyllt 40 år inte har samma energi som förr. Hon blir lätt trött,  har diarré till och från samt oroar sig mer för allt möjligt. För två år sedan drabbades hon av en kraftig lunginflammation med efterföljande förkylningsastma.

Hur ser man på det ur ett kinesmedicinskt perspektiv?

Håravfall, värk i knän och ländrygg, värre av kyla, natturinering, svag stråle, inkontinens, lättskrämd och katastroftankar:

 De här symtomen hör till Vatten-elementet, vars organ är njurar och urinblåsa. Vattenelementet manifesterar sig i vårt huvudhår och en svaghet eller brist här kan visa sig genom just håravfall. Känslan som hör hit är rädsla. Det förklarar hennes lättskrämdhet och katastroftankarna. Som ni ser är det fler symtom förutom håravfallet som visar på att det finns en brist/svaghet i Marias vatten-element.

Övervikt, svårt att gå ner i vikt, energibrist, trötthet, diarré, oro: 

Symtomen är alla kopplade till jord-elementet vars organ är mage och mjälte. Jordelementet ska omvandla maten vi äter till energi/qi och transportera den vidare ut i kroppen. Om vi har en brist här har vi lätt för att samla på oss fukt. Med fukt menar vi en vätska som inte hör hemma i kroppen och skapar obalans. Både övervikt, trötthet, tyngdkänsla och ibland även diarré är tecken som visar på att det finns fukt i kroppen. Oro är den känsla som hör till jord-elementet. Känslan i sig kan skapa en obalans på samma sätt som en obalans kan skapa oro. 

Lunginflammation, förkylningsastma: 

Dessa symtom hör till Metall-elementet vars organ är lunga och tjocktarm. Även vattenelementet är inblandat vid astma.

Hur hänger då allt detta i hop?

Alla element påverkar varandra på olika sätt. Inom kinesisk medicin ser man bland annat på elementen ur en moder-son relation. Modern ska nära sonen. Marias långvariga brist i jord-elementet har gjort att det inte kunna nära metall-elementet som det ska. Det gjorde att det blev försvagat och hon drabbades av lunginflammationen med den efterföljande förkylningsastman. Metall-elementet i sin tur är “moder” till vatten-elementet. När det blir svagt och inte kan nära sin “son” blir även den försvagat och drabbas tillslut av brist. Det börjar med en obalans någonstans och löser vi inte det grundläggande problemet så kommer det att bli en dominoeffekt som skapar fler och fler obalanser. 

Kunskap och verktyg om hur du kan kartlägga och balansera din kropp och dess obalanser hittar du i vår bok – NYCKELN TILL HÄLSA

Hitta balansen och läka kroppen

Maria bokade tid för en telefonkonsultation. Vi gick igenom olika verktyg och mat som var bra för att stärka och balansera hennes jord-, metall- och vattenelement. Hon kom till Hermansdal en dag där vi visade henne hur hon skulle genomföra saltmoxa som hon sedan gjorde tre gånger i veckan enligt våra instruktioner.

Med dessa tämligen enkla redskap och förändringar hjälpte hon kroppen att läka och återfå balans istället för att störa den och redan efter tre veckor minskade håravfallet. Efter två månader hade det upphört helt. Inkontinens-känslan försvann efter en månad och efter två månader gick hon inte längre upp och kissade på nätterna samt att strålen återfått sin styrka. Efter tre månader hade diarrén upphört och hon hade gått ner 1,5 kg i vikt. Hon upplevde att kroppen började kännas  lättare.

Tröttheten och energibristen hade även den blivit bättre. Efter fem månader var hela hårbotten full med stubb och hon hade nu gått ner 3 kg och kände sig piggare än hon gjort på mycket länge. Hon upplevde även att förkylningsastman blivit bättre och hon behövde inte ta någon medicin alls vid sin förra förkylning.

Kroppen är fantastisk på att läka

Kroppen är fantastisk på att läka och återfå balans bara vi ger den rätt verktyg, tid och tålamod. Tålamod är i bland  det svåra. Vi är så vana att äta läkemedel som tar bort symtomen att vi inte bryr oss om anledningen till att de dyker upp och vad kroppen försöker säga oss. Det är en stor skillnad att lägga locket på och att göra något åt anledningen till att problemet uppstår. Den snabba lösningen för mig när jag hade sömnproblem skulle ha varit sömntabletter, men de hade inte hjälpt mig i långa loppet. De hade tillslut skapat fler obalanser i min kropp i stället.

Vi är i slutfasen

Vi har gjort en webbkurs för att fler ska få tillgång till Saltmoxan. Nu är vi i slutfasen på vår Femelementskurs med Mat som medicin. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda den till alla som vill lära sig mer och behöver hjälp med recept. Vi har lagat en massa mat och satt ihop ca 100 recept för att hjälpa er på vägen. Precis som Saltmoxakursen kommer “Femelementskursen” att ha en sluten FB grupp där vi finns som stöd och ni kan dela erfarenheter med varandra. Vi ser fram emot den här resan och att få dela med oss av den kinesiska medicinens skattkista.

Här kan du läsa mer om vår kommande webbkurs:

https://hermansdal-kurser.com/produkt/lar-dig-balansera-dina-fem-element-och-att-anvanda-mat-som-medicin/

Varför fungerar den kinesiska medicinen?

När kroppen inte får det den behöver eller vi lever på ett sätt som inte är i samklang med våra behov fysiskt eller känslomässigt skapar det tillslut oreda och vi får symtom. När vi ändrar sättet vi lever på och vad vi äter med mera så kommer kroppen kunna ta sig tillbaka till välmående igen. Men vi behöver ändra på vår livsstil.

Saltmoxabehandlingen som vi lär ut på våra kurser är ett fantastiskt redskap att använda för att bygga upp en inre styrka och hjälpa kropp och själ. Det är för att saltmoxan stärker vårt inre som vi ser yngre och vitalare ut efter en tids användande och våra fysiska och känslomässiga symtom på brist minskar. Samma sak är det med det vi äter har vi till exempel en yangbrist och mycket kyla i kroppen så behöver vi hjälpa kroppen med vad vi äter så att vi inte skapar ytterligare kyla och så vidare.

Här kan du läsa mer om Saltmoxa: MOXA – Livets Eld – vad, hur, varför…

Här kan du läsa vad andra tycker om kursen: REFERENSER

Varma kramar från Hermansdal

Tina

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

 Läs gärna recensionerna på Nyckeln till Hälsa i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ?

Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This