Varför går trötthet och sötsug hand i hand
den 26 nov, 2017

Hej fina bloggläsare

Sitter här på min favoritplats i huset med  en kopp te och ett par magiska dadelbollar. Känner mig tacksam och lycklig över den kunskap om kropp och själ som den Kinesiska Medicinen gett mig. Utan den hade det gått illa. Så illa att jag idag inte kunnat se fram emot det kommande boksläppet, eller något annat i livet heller för den delen. I dag är livet fullt av förväntningar och almanacka erbjuder en massa kul och intressanta saker. Vi på Hermansdal har kinesmedicinen att tacka för så mycket och vi försöker att ge tillbaka genom att skriva här i bloggen och nu ge ut boken. Vi vill att fler skall upptäcka den skatt som den  Kinesiska medicinen är. Vi vill dela med oss så av vår kunskap och våra erfarenheter så att många fler kan få må bra. Det behöver inte vara svårt, ibland är det så enkelt att det är svårt att tro att det fungerar, med det gör det, vi vet.

Något som vi har hört många besväras av sista tiden är trötthet och med den kommer ett sötsug som man försöker kämpa emot. Vi tänkte att vi skulle förklara hur det hänger i hop sett med kinesmedicinska ögon.

Trötthet och sötsug går ofta hand i hand. Vi är nog många som blir sugna på något sött när vi blir trötta eller tar en liten chokladbit eller kaka till eftermiddagskaffet för att försöka få kroppen att fortsätta vara pigg och effektiv. Men varför blir det så? Handlar det bara om blodsockerhalter eller finns det andra förklaringar och sätt att se på det?  Hur hänger trötthet och sötsug i hop och vad kan du göra för att hjälpa kroppen bli piggare och få sötsuget att minska/försvinna.

I den kinesiska medicinen pratar man om de fem elementen och till varje element hör organ, en smak, en färg, en känsla etc. När det kommer till just trötthet och sötsug är det främst jordelementet som hamnar i fokus. Till jordelementet hör organen mage och mjälte och det är detta element som är huvudansvarigt för att maten vi äter blir till energi i kroppen och kan nära alla de andra elementen med dess tillhörande organ. Mage och mjälte samarbetar och har i sig en inbördes yin- och yangrelation där magen är yang och mjälten är yin. Dessa behöver vara i balans och när vi blir trötta, får brist på energi, oroar oss för mycket och blir sötsugna så är det för att man har en brist på qi i mjälten. Orsaken till att bristen uppstår kan ha flera anledningar men två av de vanligaste orsakerna är maten vi äter och våra känslor.

Att till exempel äta näringsfattig mat och mat om innehåller mycket e-nummer och kemikalier försvagar vår mjälte. Den typen av ”mat” gör att mjälten inte har någon bensin att skicka ut i systemet. Vi får soppatorsk helt enkelt. När mjältens qi blir för svag och inte har någon näring att sända ut till kroppens alla organ så kommer den att behöva låna från vårt reservaggregat, det vill säga vattenelementet och njurarna. Du kan läsa mer om kroppens reservbatteri HÄR.  

Fortsätter vi på vår inslagna bana och inte åtgärdar problemet genom att ändra det som skapat obalansen så kommer tillslut nästa länk i kedjan att bli försvagad även den. Och så är den nedåtgående spiralen i full gång.

Några av de saker som försvagar mjältens qi:

 • Näringsfattig mat med lågt eller inget innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Snabbmat och halvfabrikat
 • Kall och ”rå”/ej tillagad mat
 • Oro och grubbel
 • För lite sömn
 • Känslomässiga trauman

Några av de saker som stärker mjältens qi:

 • Ekologisk (och om möjligt närodlad) mat som är näringsrik och fullproppad med vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Lagad mat och då framförallt kokt mat
 • Mat som rotfrukter, säd, bönor, kokta grönsaker, ris och majs
 • Tillräckligt med sömn
 • Sötsaker i form av dadlar och frukt
 • Att vara omtänksam mot sig själv

Det är naturligt den här årstiden att vi är tröttare, vi behöver mer vila och sömn det är naturens rytm och det syns tydligt när vi tittar ut genom fönstret. Det är vi som behöver hitta tillbaka till det som är naturligt för oss och lyssna på kroppens behov och sen rätta oss efter dem. Så om du är tröttare nu än du brukar så kan det vara så att mer sömn är lösningen. Se över vad du äter och var extra noga med det du ger din kropp onormal trötthet är det sättet den försöker tala om för dig  vad den behöver på. Chokladen och kakan är inte lösningen det är som att låna av framtiden med att ”kicka” igång kroppen på ”konstgjord väg”. När du tillför det den verkligen behöver så kommer du bli piggare och ditt sötsug försvinna.

Känner du att du vill ha något sött så kan vi rekommendera dadlar, själva gör vi dadelbollar och har som godis eller till fikat. De är riktiga näringsbomber!!!

-Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt.

-Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett bra alternativ som mellanmål. Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Samtidigt stimuleras hjärnaktivitet, genom alla vitaminer du får i dig.

 – Dadlar tillsammans med granatäpplejuice kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

-Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.

-Det finns mycket A-vitamin i dadlar. Det skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera.

-Nikotinsyran i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs.

-Dadlar har även högt fiberinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.

-Magnesiumet som finns i dadlar kan lindra smärta och reducera svullnad.

-Testa att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig. De är rika på aminosyran L-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

NYFIKEN PÅ BOKEN? Klicka här

Nu har den kommit och vi kan leverera vår efterlängtade bok om den kinesiska medicinen med mera. I den förmedlar vi kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Du kan beställa boken i vår webb shop http://hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. 

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

 Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

www.hermansdalseko.se

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

 

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. TKM är super ?. Men jag är mer sugen på fett än socker har jag märkt. Hur kan man få i sig fett när man eg inte tål det?

  Svara
 2. Hej
  Med den lilla infon är det svårt att ge dig ett bra svar 😉
  Fett finns i många olika former, det kan vara en salt smak du letar efter som ofta finns med det feta. Avokado nötter med mera är en bra källa som kroppen brukar klara av att ta hand om. Vill du analysera dig själv och få lite mer tips så rekommenderar vi dig att läsa vår bok när den kommer. Där hittar du fler verktyg.
  Önskar dig en fin dag 🙂
  Tina & Annelie
  Hermansdal

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Älskar du dig själv?

Älskar du dig själv?

Hej fina du, Hoppas helgerna har varit bra och att du hinner vila och ta hand om dig själv. Vi har haft en mörk jul på...

läs mer

Ny webbkurs

Nu släpps Mat som medicin 2021

Kursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Rea!

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr 299.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Arkiv

Följ Hermansdal

error: Content is protected !!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This