Hej fina du,
Hur går det för dig? Är du orolig och rädd över Coronas framfart eller tar du det hela med lugn? På Hermansdal pågår livet som vanligt även om vi känner av stämningen som följer i Coronas fotspår eller rättare sagt den domedags profetia som föregår den. Det känns som om jordens undergång är på G och många beter sig precis som om så är fallet. Den energin och oron det skapar är värre än själva viruset och det är lätt att hänga på när det ständigt rapporteras om nya katastrofhandlingar, smittade och dödssiffror.
Media har ett stort ansvar för att rapportera korrekt och det är inte alltid det är fallet tyvärr. Det är lätt att utelämna viss fakta och fokusera på annan för att sälja bättre. I det enorma nyhetsflödet är det också lätt att missa viktig information och istället haka på olika “drev”. Det är bara så vi människor fungerar. Vi tjänar på att ta reda på vad som ligger bakom rubriker och inte bara “hänga på”.
Vi som är friska har ett stort ansvar att fortsätta våra liv så vanligt som det går med extra klokhet och förstånd. Afterski i fjällen är förmodligen inte det bästa alternativet nu och för guds skull stanna hemma om du har symtom. Stöd din lokala butik eller företagare och hamstra inte medicin eller mat, den kommer inte att ta slut. Jag har fortfarande inte löst gåtan med allt hamstrande av toalettpapper så om någon vet berätta gärna. Jag fokuserar på allt positivt jag kan och försöker komma tillbaka till nuet så ofta som det bara går. Jag har stoppat i nya ägg i min kläckningsmaskin och hoppas att den nu är hel och att vi snart har ett gäng dunbollar här på Hermansdal. Djuren är intet ont anande om vad som pågår i vår värld och bidrar med massor av positiv energi.
Jordelementet behöver hjälp nu
När vi ständigt bär på en oro kommer Jordelementet vars organ är mage och mjälte behöva hjälp. Vem har inte varit med om att magen lägger av när vi blir oroliga?
De ska bryta ner det vi äter och dricker och är första anhalten för att ta upp näringen och se till att vi har bränsle till kroppens alla funktioner. Jordelementets känsla är oro. Fungerar inte jordelementet som det ska kommer vi både oroa oss mer och ha svårare att ta upp näring. Med ett svagt jordelement blir det omöjligt att ha tillräckligt med energi för att orka genom dagen, kroppen klarar inte av att smälta maten och utvinna näringen ur det vi äter och dricker.
När jordelementet är starkt har vi en “plåtmage” och utvinner energi ur det mesta. Att skapa lugn och ro i livet och att hantera och ta tag i det som oroar oss hjälper jordelementet. Är det svagt behöver vi mer lättsmält och närande mat för att vi ska få i oss näring. Näringen vi får i oss är också en viktig del i vårt immunförsvar Wei Qi. Med för lite näring i kroppen kommer det att försvagas.
Qi/Energi är grunden till allt
Qi är något som de flesta känner igen, det omfattar allt i hela universum. Allt har en viss qi, även det oorganiska. Allt som existerar är ett resultat av qi, och qi bildar och bildas i kroppen. Qi får blodet att röra sig och upprätthåller funktionerna i kroppen så att det finns ett fritt flöde i meridianer och organ. Får vi brist på qi blir vi trötta, får värk, svårt att smälta maten, fastnar i olika känslotillstånd och blir mottagligare för infektioner.
En av grundstenarna för kinesisk medicin är qi och kan översättas till en slags vital energi eller livsenergi. Qi anses vara kraften/energin som formar och gör att saker finns, en livskraft jämförbar med elektrisk energi. Vi ser den inte men den finns där.
Den är livsviktig för att liv ska finnas och vår hälsa är beroende av dess fria flöde i kroppen. Qi är en förfinad näring som flödar genom kroppen, osynlig, men högst närvarande och livsnödvändig.
Jordelementet och mjältens största uppgift är att transformera mat och dryck till näring. Denna näring blir till essenser, qi och blod som transporteras ut i kroppen. En del av näringen åker till lungan som fuktar huden och syresätter kroppen, därefter vidare till hjärtat som för ut blod, qi och syre till kroppen. Det är mjälten som är huvudansvarig för att transportera näring till musklerna så att de hålls starka och smidiga.
Vad kan vi göra för att fylla på med bra qi
För att stödja qi behöver vi äta mat som ger en jämn tillförsel av energi under lång tid. Västerländskt kan man se det som att äta långsamma kolhydrater.
Viktigt är att äta så lite processad, besprutad och manipulerad mat som möjligt. Att maten är ren och har en bra qi i sig själv. Äter du kött så se till att det kommer från djur som du vet har haft en bra uppväxt. Äter du ekologiska/närodlade grönsaker får du i dig bra qi och kvalitativ näring som är det bästa bränslet för kroppen.
Rotfrukter, Mandel, Kyckling, Hirs, Havre, Ägg , Nötkött, Quinoa, Sötpotatis, Dinkel, Spirulina, Äpple, Linser med mera är mat som stödjer qi. Att saltmoxa hjälper oss att tillföra qi. Det är därför den i kombination med bra näring löser så många problem vi har i kroppen och även känslomässigt. Qi behövs helt enkelt för att vi ska fungera och må bra.
Vi behöver också se till att vi inte läcker energi, vilket vi alla gör nu i oron som Corona sprider. Vi behöver kapa det som suger energi, förändra och utvecklas. Vi behöver skapa ett liv som fyller oss med energi i stället för att ständigt dränera oss. Vi behöver alla en fjäril i livet ibland som påminner oss om transformationens kraft och hur vackert vi kan lysa när transformationen är klar. Jag hoppas verkligen att vi har lärt oss något och förändras när det här blåser förbi.
Några vardagstips för att hjälpa dig själv i virus tider
Nässkölj
Nässköljning är fantastisk både på för att förebygga förkylning och för att lindra och läka om du har en förkylning. Även vid hösnuva/pollenallergi är nässköljning fantastiskt effektiv. För att förebygga brukar det vara lagom att skölja en gång om dagen eller några gånger i veckan. Du får pröva dig fram till vad som passar bäst för dig. För mig brukar det variera, ibland gör jag varje dag och ibland bara någon gång i veckan. Om jag däremot åkt på en förkylning då sköljer jag oftast flera gånger per dag. Jag har lätt för att få värkande och ömma bihålor vid förkylning. Med hjälp av nässköljningen får jag både lindring och kroppen klarar att läka utan antibiotika.
Så här enkelt är det:
Med kannan som du köper får du ett mått. Du tar ett sådant mått med salt (jag brukar använda himalayasalt) och 5 dl ljummet vatten. Rör tills saltet har löst upp sig. Du sätter sedan pipen mot ena näsborren så det sluter tätt och lutar huvudet åt motsatt sida. Håll hakan mot bröstet och andas genom munnen, vattnet kommer då att åka från ena näsborren och ut genom den andra. När hälften av vattnet är kvar så byter du näsborre. Det kan vara skönt att fräsa ut lite vatten innan du börjar med nästa näsborre. Om du är förkyld, har svullna slemhinnor och är täppt kan du få ha lite tålamod och byta näsborre oftare för att få vattnet att rinna igenom. Det kan ta en liten stund men det är det värt och det kommer gå lättare för varje gång du sköljer. När jag är förkyld och täppt sköljer jag oftast flera gånger per dag, efter ett tag säger kroppen liksom till när det är dags igen.
Här kommer lite fakta om just näsan och nässköljning
Näsans funktion förutom som luktorgan är att filtrera, fukta och värma inandningsluften innan den når lungorna. Slemhinnan i näsan har en yta av 180 kvadratcentimeter som är fylld med så kallade flimmerhår. Dessa är till för att bland annat transporterar bort slem och partiklar. Vid förkylningar, bihåleinflammationer, hösnuva/pollenallregi och polyper är denna process kraftigt störd och näsan blir då täppt, svullen och fylld av sekret och partiklar.
- 1998 gjordes en engelsk studie på nässköljning med saltvatten. Den visade att nässköljning gav signifikant förbättrade förhållanden i näsan samt att livskvaliteten ökade hos patienter med långvariga bihåleinflammationer.
- Nyligen så genomfördes en studie av en grupp amerikanske forskare. Studien gjordes på 211 personer med olika inflammatoriska tillstånd i näsan. inklusive allergiska besvär. Forskarna fann att daglig sköljning av näsan med saltvatten påtagligt förbättrade en stor mängd parametrar beträffande upplevda besvär och konstaterade att denna behandling har en enorm potential för höjning av livskvaliteten på ett kostnadseffektivt sätt för miljontals patienter.
- I en svensk arbetsmiljöstudie fann man att sköljning av näsan med saltvatten hade en positiv effekt både på upplevda symptom och objektiva mätmetoder av näsans funktion hos industriarbetare utsatta för trädamm.
- Docent Per Stjärne på Huddinge Universitetssjukhus redovisade i en artikel fördelarna med nässköljning och rekommenderar alla patienter med inflammatoriska sjukdomar i näsan och som genomgått operationer i näsan regelbundna sköljningar med saltvatten.
Inom yoga och ayurveda har man sedan länge använt nässköjningen, eller Neti som de kallar det för att rena kropp och sinne.
Även i Norden har nässköljning varit en välkänd och effektiv huskur mot förkylning, men hamnade under 1900-talet i skymundan av den moderna medicinen. Nu verkar det dock som att fler och fler återigen upptäcker fördelarna med denna fantastiska och enkla huskur.
Tvätta händerna med Äkta Såpa
Hälsingesåpa, en äkta såpa på tallolja. Effektiv, skonsam, dryg, frisk doft och miljövänligt. Tillverkad av ren tallolja. Gör som förr i tiden, använd såpa till all rengöring i hemmet.
Såpan kan även användas till: Bil och båttvätt, handrengöring, fotbad, fläckborttagning, mattvätt, tovning av ull, skadeinsekter på växter, ursprungsbehandling av trägolv, m.m.
Normaldosering: 0,5dl/10 liter vatten. Vid grovrengöring: Öka doseringen och låt verka en stund.
Hälsinge såpa är den betydligt fetare än vanlig såpa i dagligvaruhandeln och lämpar sig därför till ursprungsbehandling av t.ex. trägolv. Det går inte att göra med vanlig såpa. Eftersom såpan är fetare blir den också 3 ggr drygare när man använder den till vanlig rengöring i hemmet. Den innehåller inga tillsatser, syntetiska tensider, vattenavhärdare, färg eller konserveringsmedel och lämpar sig att använda t.ex. till fotbad.
Tillverka egen handsprit
Blanda samman 5 dl alkohol (Etanol) och 2,5 dl kokosfett eller aloe vera-olja KLART 🙂
Jättebra tips. Min största oro handlar mer om nationalekonomin just nu… :/
Tack, håller med dig Kram Tina