den 19 jan, 2020
Våra symtom är ledtrådar

Hej fina du,

Vi närmar oss slutet på Januari och trots få soltimmar känns det att yang stiger och kraften återvänder. I morgon är det återbesök för mig i Linköping och jag håller tummarna för goda nyheter. Längtar verkligen efter fysisk aktivitet nu och att bli stark igen. Jag hoppas på att infektionen lagt sig så att jag kan börja saltmoxa igen, det är precis det som min kropp behöver nu. I dag har jag hjälp här hemma och ska passa på att koka en ny laddning av Hermansdals Röda solskenssoppa. Det är en storfavorit som jag äter flera gånger i veckan. Den är verkligen “Mat som Medicin” för mig. Kroppen är magisk på att läka när den får rätt förutsättningar och jag är tacksam för att jag har den kunskap och verktygslåda som jag har.

Regn och plusgrader gör att vinterkänslan aldrig infunnit sig i år. Det är inte den vackraste tiden i naturen, ord som grådaskigt och sörja får en tydlig bild 😉 Djuren på Hermansdal verkar inte bry sig nämnvärt utan springer glatt runt i alla pölar och det torkas tassar för brinnande livet. En vinter som den här känns våra välgrusade hagar som den bästa investeringen man kan tänka sig. Ser fram emot den gröna explosion som våren för med sig och längtar efter att klippa gräset och rensa ogräs medan jag äter av jordgubbarna i landet. Jag längtar också efter vårens djur och moxakurser här på Hermansdal och jag är så peppad inför årets Mat som Medicin kurs på webben som sätter igång nu. Du har fortfarande möjlighet att vara med men snart stänger vi för i år.

Ett friskhetstecken när symtomen försvinner

När man som jag haft stora sömnproblem under många år är tacksamheten stor nu när jag oftast sover åtta timmar i ett streck. Det som förut var självklart försvann under lång tid. Jag är överlycklig för att jag med hjälp av saltmoxa och den kinesiska medicinen fått tillbaka min sömn och att jag vaknar utvilad. Man vet inte hur viktigt något är förrän man förlorar det. När det är självklart för oss att kroppen fungerar tänker man inte på det. Men när det blir störningar i systemet då känns det. Ju fler de blir desto sämre mår vi.

Patientfall

Jag vet att ni tycker om patientfall och hoppas att även det här ska ge er lite inspiration och ett par aha-upplevelser. Det är en stor tillfredsställelse att få mail och meddelanden från kursdeltagare och patienter som har blivit av med symtom och är välmående. Jag hoppas att jag kan inspirerar även dig till att ta tag i din hälsa och förstå att du kan påverka hur du mår. Vår livsstil påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Genom att förstå vad som händer och göra förändringar går det att komma tillbaka och må bra även om det kan ta tid.

Kvinna 54 år

En kvinna på 54 år kontaktade mig och ville ha hjälp. Hennes desperation berodde på att hon sedan början på hösten hade tappat mängder med hår. Hennes en gång tjocka hårsvall var nu tunt och stripigt och kändes “dött”. Hon tyckte att hon hade prövat det mesta, besökt sjukvården, gått till näringsterapeut, gjort hårmineralanalys och träffat homeopat. Inom sjukvården blev hon remitterad till en specialist på håravfall och sjukdomar i hårbotten. Det resulterade endast i att de sa till henne att kvinnligt håravfall drabbar en del kvinnor och det finns inget du kan göra eller påverka för att förhindra eller stoppa det.

Hur började det?

Under hennes första telefonkonsultation, gick vi igenom alla hennes symtom och eftersom allt är en helhet går vi även alltid igenom saker som kost, sömn, värk, menstruation/menopaus, svettningar, urinering, avföring, hur magen och matsmältning fungerar, känslor med mera. Alla människor är olika men genom att se helheten kan man också hitta lösningen som behövs för att kroppen ska återfå sin balans och hälsa igen.

Det visade sig att förutom håravfallet så hade Maria det senaste året börjat få värk i sina knän och ländrygg som kom och gick, men det blev alltid värre när det var kallt ute. I samband med att hon började tappa hår hade hon också börjat gå upp och kissa på nätterna. Ett par gånger per natt blev det och hennes stråle hade blivit svagare och hon upplevde det nästan som att hon var inkontinent ibland. Hon hade känt att hon de senaste åren blivit lättskrämd och senaste tiden hade hon börjat få katastroftankar om allt möjligt. Magen fungerade inte heller och hon tålde varken gluten eller laktos.

När vi backade bak i tiden visade det sig att hon ända sedan hon var liten kämpat med en viss “övervikt”. Hur hon än försökte med olika dieter och träning så var vikten oförändrad. Hon upplever också att efter att hon fyllt 40 år inte har samma energi som förr. Hon blir lätt trött,  har diarré till och från samt oroar sig mer för allt möjligt. För två år sedan drabbades hon av en kraftig lunginflammation med efterföljande förkylningsastma.

VILL DU OCKSÅ LÄRA DIG MER ?

Nu har vi släppt en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen 2020

OBS! Snart stänger vi för i år. Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Hur ser man på symtomen ur ett kinesmedicinskt perspektiv?

Håravfall, värk i knän och ländrygg, värre av kyla, natturinering, svag stråle, inkontinens, lättskrämd och katastroftankar:

 Alla de här symtomen hör till Vatten-elementet, vars organ är njurar och urinblåsa. Vattenelementet manifesterar sig i vårt huvudhår och en svaghet eller brist här kan visa sig genom just håravfall. Känslan som hör hit är rädsla. Det förklarar hennes lättskrämdhet och katastroftankarna. Som ni ser är det fler symtom förutom håravfallet som visar på att det finns en brist/svaghet i hennes vatten-element.

Övervikt, svårt att gå ner i vikt, energibrist, trötthet, diarré, oro och födoämnesallergier : 

De här symtomen är alla kopplade till jord-elementet vars organ är mage och mjälte. Jordelementet ska omvandla maten vi äter till energi/qi och transportera den vidare ut i kroppen. Om vi har en brist här har vi lätt för att samla på oss fukt. Med fukt menar vi en vätska som inte hör hemma i kroppen och skapar obalans. Både övervikt, trötthet, tyngdkänsla och ibland även diarré är tecken som visar på att det finns fukt i kroppen. Oro är den känsla som hör till jord-elementet. Känslan i sig kan skapa en obalans på samma sätt som en obalans kan skapa oro. När jordelementet är svagt är det svårare för kroppen att smälta maten och ta upp näring.

Lunginflammation, förkylningsastma: 

Dessa symtom hör till Metall-elementet vars organ är lunga och tjocktarm. Även vattenelementet är inblandat vid astma.

Hur hänger då allt detta i hop?

Alla element påverkar varandra på olika sätt. Inom kinesisk medicin ser man bland annat på elementen ur en moder-son relation. Modern ska nära sonen. Marias långvariga brist i jord-elementet har gjort att det inte kunna nära metall-elementet som det ska. Det gjorde att det blev försvagat och hon drabbades av lunginflammationen med den efterföljande förkylningsastman. Metall-elementet i sin tur är “moder” till vatten-elementet. När det blir svagt och inte kan nära sin “son” blir även den försvagat och drabbas tillslut av brist. Det börjar med en obalans någonstans och löser vi inte det grundläggande problemet så kommer det att bli en dominoeffekt som skapar fler och fler obalanser. 

Hitta balansen och läka kroppen

Vi gick igenom olika verktyg och mat som var bra för att stärka och balansera hennes jord-, metall- och vattenelement. Hon var även med på en av våra saltmoxakurser här på Hermansdal. Med dessa tämligen enkla redskap och förändringar hjälpte hon kroppen att läka och återfå balans istället för att störa den. Efter två månader slutade hon tappa hår. Inkontinens-känslan försvann och hon gick inte längre upp och kissade på nätterna samt att strålen återfått sin styrka. Efter tre månader hade diarrén upphört och hon hade gått ner 3 kg i vikt. Hon upplevde att kroppen började kännas  lättare.

Tröttheten och energibristen hade även den blivit bättre. Efter fem månader var hela hårbotten full med stubb och hon hade nu gått ner 5 kg och kände sig piggare än hon gjort på mycket länge. Även att hennes förkylningsastma blivit bättre och hon behövde inte ta någon medicin alls.

Kroppen är fantastisk på att läka

Kroppen är fantastisk på att läka och återfå balans bara vi ger den rätt verktyg, tid och tålamod. Tålamod är i bland  det svåra. Vi är så vana att äta läkemedel som tar bort symtomen att vi inte bryr oss om anledningen till att de dyker upp och vad kroppen försöker säga oss. Det är en stor skillnad att lägga locket på och att göra något åt anledningen till att problemet uppstår. Den snabba lösningen för mig när jag hade sömnproblem skulle ha varit sömntabletter, men de hade inte hjälpt mig i långa loppet. De hade tillslut skapat fler obalanser i min kropp i stället.

Varför fungerar den kinesiska medicinen?

När kroppen inte får det den behöver eller vi lever på ett sätt som inte är i samklang med våra behov fysiskt eller känslomässigt skapar det tillslut oreda och vi får symtom. När vi ändrar sättet vi lever på och vad vi äter med mera så kommer kroppen kunna ta sig tillbaka till välmående igen. Men vi behöver ändra på vår livsstil.

Nu har vi släppt en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen 2020

OBS! Snart stänger vi för i år. Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Jag hoppas att jag med mitt skrivande väcker ditt intresse för att du kan påverka din egen hälsa !

Kram

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du också förstå din kropp och själ och hjälpa dig själv till en bättre hälsa och ett större känslomässigt välmående ?

MAT SOM MEDICIN 2020

Nu har vi släppt en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen 2020

OBS Snart stänger vi för i år! Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

SALTMOXA

Saltmoxakurs på Hermansdal 10 Maj 2020 Förahandsboka nu

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

DU KAN NU FÖRHANDSBOKA VÅRENS KURSER PÅ HERMANSDAL

Information om våra övriga kurser

HÄST OCH HUNDKURSER

Här kan du kan läsa mer om våra friskvårds och moxakurser för häst och hund 2020 Du kan nu förhandsboka din plats

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Jag vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med den här boken. Den är verkligen jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdals Gård


?

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This