den 3 sep, 2017
Våra känslor vill tala om något för oss

Hej du fina bloggläsare

I det här inlägget vill  vi dela med oss av hur kinesmedicinen ser på känslor och på hur vi reagerar känslomässigt när vi har brister eller obalanser.

Vad menar vi då med brist? Brist uppstår när det finns för lite av något och när det fattas stör det kroppen så att inte de normala funktionerna fungerar som det skall. Har vi brist får vi olika symtom. Det kan vara allt från värk till förkylningar. Men något som ofta glöms i vår västvärld är våra känslor som även de talar om hur vår kropp mår. På något sätt är vi ur balans kroppen saknar något och vi är inte så starka som vi borde vara.

Känslor som inte vill ge med sig eller som är alldeles för starka utan egentlig anledning, är ett sätt för kroppen att tala om för oss att något är fel och vart störningarna i kroppens energisystem finns.

När vi vet vilket element och organ som är inblandade får vi verktyg att stärka och balansera kroppen igen. Det magiska sker, vi blir inte lika lättretade, inte lika känsliga, vi klarar motgångar bättre och vi går inte runt med katastroftankar utan anledning. Har vi fritt ett fritt flöde i vårt inre och en kropp  i balans blir även vårt känsloliv mer harmoniskt.

PATIENTFALL

Under förra våren ringde en kvinna i 40-års åldern tills oss och ville boka tid för konsultation. Vi möttes för första gången en vacker vårdag, och det kändes som hela skogens fågelkör bestämt sig för att hålla konsert just den dagen. Hon började berätta om sina besvär som hade börjat i september året innan, när hon gått in i den berömda väggen. Innan utbrändheten slog till hade hon börjat få både sömnbesvär, hjärtklappning och ångestattacker. Med utbrändheten hade hjärtklappningen och sömnbesvären lugnat ner sig. Ångest var dock kvar och hade fått sällskap av både depression, en känsla av sorg, orkeslöshet och senaste månaden även en outgrundad rädsla för nästan allt. Vi gick igenom alla hennes symtom, allt från hur hon sov, vad hon åt, törst, hunger och värk till avföring, urinering, sömn, kvalité på naglar/hår med mera. Vi förklarade för henne hur symtomen hörde ihop, att genom att inte lyssna på kroppens första signaler hade lett till att kroppen fått ta av sina två reservbatterier, det vill säga jord-elementet dit mjälten hör och vatten-elementet dit njurarna hör. När mjältens qi blir försvagad får vi symptom som just depression och orkeslöshet. Jord-elementet (mjälten) kan då heller inte nära metall-elementet som det ska och dess känsla är just sorg. Vi känner oss ledsna, sorgsna och gråter utan att egentligen ens veta varför. När jord-elementet blir för svagt för att stötta upp de andra elementen så kommer nästa reservbatteri, som är vatten-elementet att få börja jobba mer än det ska, vilket i sin tur kommer att trötta ut njurarna som hör hit. Vatten-elementets känsla är just rädsla och vid en svaghet eller brist här kommer vi att börja bli rädda för allt möjligt, bli lättskrämda och få katastroftankar. Kvinnan förstod hur allt hängde ihop och blev lugnare bara av att förstå sambandet och av att kroppen faktiskt kan återfå balansen igen bara den får rätt verktyg. Hon fick 12 behandlingar och örter, samtidigt som hon gjorde en kostomläggning, fick övningar att använda när ångesten kom, samt att hon fick yogaövningar. Ett halvår efter vår första möte, lagom tills skogens löv skiftade färg till lysande gul, orange och röd,  var hon fri från alla sina besvär och det enda som återstod var en trötthet som sakta men säkert blev bättre för varje vecka.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Är du trött? - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 2. Livets Eld – Moxa vad, hur, varför… - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 3. Har du en ”TRÄ-personlighet”? - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 4. Varför tappar vi hår? - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 5. Vägen behöver inte vara spikrak för att nå målet - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 6. Att få ordning på känslorna viktigare än du tror… - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 7. Färgernas betydelse inom den Kinesiska Medicinen – HERMANSDAL - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 8. Vi trodde vi kunde – HERMANSDAL - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 9. En god natts sömn bästa medicinen – HERMANSDAL - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 10. En underbar doft som hjälper kropp och själ – HERMANSDAL - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 11. Till synes stora problem är ibland lätta att lösa… – HERMANSDAL - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]
 12. Lånar du av framtiden? – HERMANSDAL - […] Våra känslor vill tala om något för oss […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This