den 24 feb, 2019
Vad säger symtomen?

Hej fina du,

Vi fick en fantastisk februaridag i går och den ser ut att bli lika underbar i dag. Snö, en strålande sol som värmer, takdropp och kvittrande fåglar. Trots att det verkligen ser ut som vinter så känner vi att våren är på G.

Det blir ett långt blogginlägg idag och vi hoppas att du tycker om det 🙂 Vi tänkte förklara hur den kinesiska medicinen tänker runt olika symtom som dyker upp i kroppen. Eftersom man inte hade röntgen blodprov och ultraljud för flera tusen år sedan utvecklade man ett annat sätt för att bota och bli av med symtom. Den kinesiska modellen har fungerat i 5000 år och används fortfarande på sjukhus i Kina.

Tänk dig ett sjukhus fast med kinesisk medicin. Läkarna frågar dig om en mängd saker som alla svaren talar om hur ditt inre mår, tar din puls, tittar på tungan och läser av ditt ansikte, dina ögon och din kroppshållning. Efter en diagnos får du med all säkerhet ett recept på örter som du går och hämtar ut på sjukhusets apotek och även andra ordinationer om vad du ska äta och tänka på. Du kan även bli skickad till akupunkturavdelningen för att få moxa och/eller nålar, tuinamassage eller koppning.

En AHA upplevelse

För oss som kom från Sverige var det en häftig upplevelse. Efter att ha läst kinesisk medicin i flera år och många gånger får förklara, försöka övertyga och be människor prova något som vi visste fungerade kom vi till Kina där det vi studerat var vedertaget. Alla visste att den kinesiska medicinen fungerade och på sjukhusen arbetade ansedda läkare som utövade den. Patienterna fick mat, livsstilsråd och örter mot sina symtom på samma sätt som vi i väst får piller utskrivna för att döva våra. Här i väst fokuserar vi på det enskilda problemet. Den kinesiska medicinens modell tittar på helheten, hittar orsaken till att problemen uppstått och åtgärdar obalanserna och med det så försvinner symtomen.

Hur tänker och fungerar den kinesiska medicinen?

Patientfall

Kvinna 40 år, gick in i väggen och blev utbränd för ca 2 år sedan. Hon var fram till dess en riktig arbetsmyra som mer än gärna hade ett helt gäng med bollar i luften och tränade 5-6 ggr/veckan. Hon mådde bra av det och trivdes med sitt liv ända tills den berömda väggen kom som en total överraskning. Hon känner en stor frustration över att hon inte klarar av att komma tillbaka till det liv hon levt. Kroppen vägrar med oroskänslor, rädslor och frustration över hur det blivit som följd.

Kinesiskt sett så hade man sett en mängd symtom långt tidigare på att obalanser och brister blivit fler och fler. En mage som krånglade, begynnande sömnproblem, en menstruation som var liten och ibland uteblev helt, värk i ländrygg och knän, svårare att återhämta sig efter träningen, trots vila så blev hon inte pigg, återkommande infektioner, sämre hårkvalitet och hårförlust, viktuppgång med mera.

Personlighetens betydelse

Är man en Trä-personlighet så trivs man med aktivitet, många bollar i luften och man mår utmärkt av träning. Det kan var svårt att förstå att det kan bli för mycket av det “goda” för man har ett inre driv och älskar när det “rör” på sig. Det har alltid fungerat och man tar för givet att kroppen ska fungera och hänga på i det hårda tempot som man själv anser är normalt.

Symtom: 

Trötthet som inte blir bättre av vila, mage som krånglar, viktuppgång, torrt och sprött hår, tappar hår, trött/värk i ländryggen, sötsugen, tung i kroppen, tandavtryck på sidorna av tungan, blek ansiktsfärg (saknar rosigheten på kinderna), svarta fläckar i synfältet som kommer och går, väldigt liten menstruation med ljust rött blod (har tidigare haft väldigt rikliga menstruationer), mörka ringar under ögonen, sömnproblem, orolig och en ogrundad rädsla.

Hur ska man tänka om symtomen för att förstå sambanden och helheten? 

Många symtom passar in under flera element eller brister och det är först när man ser helheten av ALLA symtom det går att förstå. I början var förmodligen inte alla element inblandade utan problemen har ökat i takt med att fler obalanser uppstått utan att man förstått eller gjort något åt dem. Hur man äter, hur man lever, vad som hänt tidigare livet och vad man har för fysiska och känslomässiga symtom ger svar på var de olika obalanserna finns och av vilken karaktär de är. När vi vet vart de hör hemma och vad som felar vet vi också på vilket sätt vi kan hjälpa kroppen återfå balansen igen. Det är därför det är så viktigt i den kinesiska medicinen att se till alla symtom och helheten. Vi kan inte bara kan ta ett symtom eller problem och säga att det beror på just detta. Det är en helhet som hänger ihop och ger ringar på vattnet någon annan stans.

Utan helheten kan man inte förstå delarna och utan delarna kan man inte förstå helheten.

Trötthet som inte blir bättre av vila = Detta kan bero på antingen brist på qi, brist på yang, brist på blod eller alla tre. Jordelementet, vattenelementet är i behov av stöd.

Viktuppgång = Brist på yang, fukt har bildats i kroppen, jordelementet behöver stöd framförallt mjälten.

Torrt och sprött, tappar hår = Brist på blod, träelementet och vattenelementet behöver stöd

Trött/värk i ländryggen = brist på qi, brist på yang, vattenelementet behöver stöd

Sötsugen = brist på qi, jordelementet behöver hjälp

Tung i kroppen = fukt, brist på yang, jordelementet behöver hjälp

Tandavtryck på sidorna av tungan = brist på qi, fukt jordelementet behöver hjälp

Blek ansiktsfärg = brist på blod, brist på yang vi behöver stärka blodet

Svarta fläckar i synfältet = brist på blod, träelementet vi behöver stärka blodet och hjälpa träelementet

Väldigt liten menstruation = brist på blod, träelementet vi behöver stärka blodet och hjälpa träelementet

Ljust rött blod = brist på blod, träelementet samma som ovan

Mörka ringar under ögonen = vattenelementet behöver hjälp och stöd

Darriga/skakiga händer/armar, tunga= inre vind, brist på blod, träelementet Blodet behöver stärkas och träelementet behöver hjälp

Jordelementet: 5 Vattenelementet: 5 Träelementet: 4

Hur blev det så här ?

När vi ser på symtomen efter att ha staplat upp dem kan vi se att de största obalanserna/ svagheterna finns i jord-, vatten- ,träelementet och det finns en brist i blodet. Med tanke på att kvinnan har en träpersonlighet, har haft kraftiga menstruationsblödningar och har varit en sådan arbetsmyra och tränat mycket kan vi anta att hennes obalanser börjat i träelementet. Kan hon komma ihåg vilka symtom som kom först kan vi få det bekräftat. Menstruationen och att försörja kroppen med blod är leverns och träelementets uppgift. De kraftiga menstruationerna har förbrukat för mycket blod. Även att pressa kroppen för hårt med mycket träning och arbete gör att vi förbrukar mycket blod. Tillför vi inte näring på rätt sätt eller får en återhämtning så resulterar det tillslut i brist på bland annat blod. När vi får brist på blod kan vi få symtom som trötthet, blekhet, torrt och sprött hår, mörka fläckar i synfältet och liten menstruation med ljust blod. När det gäller skakningarna så uppstår även de på grund av en brist på blod, för bristen på blod gör att det skapas ett ”tomt” utrymme där den inre vinden tar plats. 

Vad betyder Fem-elements teorin?

I fem- elements teorin pratar man om elementens inbördes påverkan på varandra och att alla element har ett element som moder samtidigt som det själv är moder åt ett annat element. Man kallar detta moder-son relation. Med det så menar man att modern har som extra uppgift att se till att sonen har tillräckligt med energi för att utföra sina uppgifter. I det här fallet har vi tre element som visar på obalanser och brister, trä-, jord- och vattenelement. Man kan se att genom att trä-elementet varit ”för starkt” och tagit över så har det inte bara gjort sig självt svagt utan det har också försvagat sin moder, vattenelementet. Vattenelementet gör vad det kan för att stötta upp sonen träelementet. Eftersom sonen träelementet inte ändrar sitt beteende utan fortsätter att köra på och dränerar sig kommer det sluta med att både mor och son blir slutkörda. Jordelementet och vattenelementet är de två element som alltid stöttar upp alla andra element och det är därför vanligt att båda dessa element behöver stärkas.

Vad visar de olika symtomen?

Fukten som uppstår i form av viktuppgång och tung känsla i kroppen beror på att jordelementet blivit svagt och fått en brist på främst yang. Fukten blir ett symtom som uppstår på grund av för lite värme. Precis som att det blir fuktigt och rått i ett ett hus utan värme. Det är alltså brist på yang.

Tandavtrycken och sötsuget är även dessa ett tecken på en svaghet/brist i jordelementet i form av qibrist. Söt är den smak som hör till jordelementet och vid en svaghet/brist här är det vanligt att man får ett stort sötsug. För att hjälpa och stärka jordelementet är det bra att äta mat med söt smak. Då menar man inte saker som socker, godis, glass, läsk etc. Den söta smaken som kommer från socker är en söt smak som istället för att stärka, försvagar jordelementet ytterligare. Mat med söt smak som stärker jordelementet kinesiskt sett är rotfrukter, potatis, majs, dinkel etc. 

Mörka ringar under ögonen och trötthet/värk i ländryggen är båda symtom som hör till vattenelementet. Ländrygg och knän är två av de kroppsdelar som hör till vattenelementet och alla typer av besvär i dessa kroppsdelar kan kopplas till vattenelementet på ett eller annat sätt. 

Mat som medicin

Den kinesiska medicinen har i tusentals år använt mat som medicin och gör fortfarande. När maten och livsstilen inte räcker till använder man bland annat örter, moxa, nålar, koppning, tuinamassage, qigong med mera för att hjälpa kropp och själ att återfå balansen och läka. Man vet att vissa födoämnen skapar problem och andra hjälper till att lösa upp och det är de egenskaperna vi använt när vi skapat våra recept för att hjälpa dig.

Saltmoxa upptäck den du också

Saltmoxabehandlingen som vi lär ut på våra kurser är ett fantastiskt redskap att använda för att bygga upp en inre styrka och hjälpa kropp och själ. Det är för att saltmoxan stärker vårt inre som vi ser yngre och vitalare ut efter en tids användande och våra fysiska och känslomässiga symtom på brist minskar. Samma sak är det med det vi äter har vi till exempel en yangbrist och mycket kyla i kroppen så behöver vi hjälpa kroppen med vad vi äter så att vi inte skapar ytterligare kyla och så vidare.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Sååå spännande blogg ? Jag håller på att lära mig Chiball som instruktör där allt det här ingår. ?

  Svara
  • Tack <3 Vad roligt att du tycker om det vi skriver 🙂 Har du läst vår bok Nyckeln till Hälsa ?

   Svara
 2. Jag fick hem den igår, och kommer att lusläsa den <3

  Svara
  • <3 Kul 🙂 Hoppas du får mycket glädje och en och annan ha upplevelse 😉

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This