den 21 jun, 2020
Sommarmat som skapar bra känslor

Hej fina du,

Hoppas du har haft en fin midsommarhelg. Vi har har haft en riktig toppenhelg på Hermansdal tillsammans med fina vänner, god mat och alla våra älskade djur. Balder som vi förra helgen trodde skulle lämna oss har piggnat till igen och har glatt hängt med hela helgen piggare än på länge. Midsommarafton bjöd på ett fantastiskt väder och vår längtar efter regn gick i uppfyllelse i går. Tyvärr kom regnet med lite åska vilket alltid är jobbigt speciellt för ett par av våra hundar. Alla känslor skapar även symtom i kroppen om de är för stora eller vi har dem för länge enligt den kinesiska medicinen.

Jag använder alltid Bash droppar för att hjälpa dem igenom åsktraumat. Det är en favorit som i hop med mat och näring verkligen kan förändra olika känslotillstånd. De fungerar utmärkt på både djur och människor. Jag använder dem till mig själv också när jag behöver. De är perfekta både på akuta tillstånd och när vi fastnar i en känsla. Det bästa är att de inte lägger locket på utan i stället löser upp. Räddningsdropparna ”Rescue Remedy” är min favorit.

Känslor

Känslor har har en stor och viktig roll i den kinesiska medicinen och är en orsak till att vi får obalanser. Om vi fastnar i olika känslotillstånd och inte kan släppa taget kommer det tillslut att ge oss fysiska problem. Går vi och är oroliga länge kommer vårt jordelement att påverkas och tvärtom om vårt jordelement är svagt så kommer det att skapa en oro. Känner vi oss ständigt rädda för verkliga eller overkliga faror kommer det till slut att försvaga vattenelementet och tvärtom ett svagt vattenelement gör att är rädda utan orsak.

Känslor som sorg, ångest, oro och rädsla är inte roliga att ha vare sig vi är djur eller människor. En arg häst hund eller människa är inte trevligt att ha runt sig heller. Jag älskar den kinesiska medicinens förmåga att hantera känslor och faktiskt kunna påverka dem i positiv riktning. Vi behöver alla våra känslor men de ska transformeras och vi ska inte fastna i dem. Om det inte sker så beror det på att det finns en obalans eller brist någonstans.

Balder & Gadget glada hundar på midsommarafton

Sommarens känsla är glädje

Enligt den kinesiska medicinen hör sommaren till eld-elementet, vars färg är röd och känsla är glädje. Sommaren är den årstid som har mest yang (värme) och eld-elementet är det element med mest yang, så visst känns det logiskt att de hör ihop. Yang är en aktiv och utåtriktad energi till skillnad mot yin som är lugn och inåtgående. Det är nog många som känner igen sig i att både vi själva och människor runt omkring oss blir mer utåtriktade och aktiva under sommaren när kroppen precis som naturen fylls av yang.

Sommaren är ofta en årstid fylld av känslor och för många förknippas sommaren och sommarminnen med känslor av glädje och lycka. Under livets gång upplever vi även känslomässiga trauman vilka kan sitta kvar på djupet och skapa oreda.

Till sommaren och eld-elementet hör hjärtat som är starkt förknippat med vår själ och ande. Det gör sommaren till den bästa tiden att läka känslor och känslomässiga sår från vårt förflutna. Sommarens aktiviteter ska fylla oss med glädje och inspiration samtidigt som det ger oss en känsla av lycka och lätthet. Om vi lever vårt liv så att vi gör våra dagliga aktiviteter med glädje, passion och skratt, vet vi att hjärtats energi är balanserad.

Tips på hur du kan stärka och balansera ditt eld-element:

 • Gå upp tidigt på morgonen och ta tillvara på dagens närande soltimmar.
 • Vila mitt på dagen, hjärtats tid är mellan kl 11-13 och att vila en stund då stärker och balanserar hjärta och själ.
 • Yoga eller qigong är perfekta träningsformer som hjälper oss gå in i oss själva och läka eventuella känslomässiga obalanser samtidigt som det balanserar och stärker både kropp och själ.
 • Kamomillte
 • Balans mellan vila och aktivitet

Grilla gott och hjälp dina känslor

Det hör till att grilla på sommaren i iallafall hos oss och här kommer litet grilltips som du kan prova.

 • 8 små morötter
 • 8 salladslökar
 • 8 gröna sparrisar
 • 2 majskolvar
 • 1/2 spetskål
 • olivolja att pensla på

Dressing:

 • Färsk rosmarin
 • 1/4 dl olivolja
 • finrivet skal av en halv ekologisk citron
 • salt
 • nymald svartpeppar
 1. Ansa grönsakerna, pensla med olivolja, lägg på grillen när den är riktigt varm,
 2. Grilla grönsakerna tills de fått färg och lägg dem på ett fat, skär majskolvarna i skivor, stöt 10-15 rosmarinblad noga i morteln, tillsätt 1/4 dl olivolja och rivet skal från citronen. Smaka av med salt och peppar.
 3. Slå dressingen över grönsakerna före servering.

I den kinesiska medicinen har maten vi äter både en näringsdel och en energi funktion. Energifunktionen är bland annat bra för olika organ och processer i kroppen. För att känslor ska kunna transformeras i kroppen behöver vi även tillräckligt med qi . Maten är vår medicin och de här grillade grönsakerna hjälper dig att bli transformera känslor med mera.

Exempel: Majs stärker qi och hjälper njurar mage och tjocktarm, morot stärker qi och hjälper lever, lunga och mjälten, Sparris stärker yin , qi och blod och hjälper njurar, lunga och mjälte, Rosmarin stärker yang och hjälper hjärta, njurar, lever, lunga och mjälte, osv

Du kan läsa mer om de olika känslorna här och om du söker i bloggen på känslor.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

3 Kommentarer

 1. Gick ej att komma in och läsa om känslor?

  Svara
  • Hej
   Jag har fixat länken nu hoppas jag 😉 Tack för att du sa till
   Allt Gott
   Tina på Hermansdal

   Svara
 2. Härligt recept!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This