den 10 jul, 2022
Sommaren läker känslor

Hej fina du,

Hoppas att du har det bra. Jag är precis hemkommen efter en veckas träning och tävling med Joey. Härligt att vara hemma hos familjen igen jag är fylld av energi och inspiration efter en underbar och intensiv vecka. Det var längesedan jag kände mig så “påfylld”. Joey har varit helt fantastisk och skött sig som ett proffs på både träning och tävling. Vårt band är ännu starkare och det känns fantastiskt att få ha en sån här individ att utvecklas tillsammans med.

Vi har träffat nya och gamla vänner skrattat och njutit av gemenskap. Therese alla elever skapade ett riktigt DreamTeam på tävlingsplatsen, tillsammans med SaraIsabella som tog fantastiska bilder. Nu är Joey tillbaka i hagen med bästa farbror Lancelot och får pausa ett par dagar innan det är dags att fortsätta träningen.

Känslor

Känslor har har en stor och viktig roll i den kinesiska medicinen och är även en orsak till att vi kan få obalanser. Om vi fastnar i olika känslotillstånd och inte kan släppa taget kommer det tillslut att ge oss fysiska problem. Går vi och är oroliga länge kommer vårt jordelement att påverkas och tvärtom om vårt jordelement är svagt så kommer det att skapa en oro. Känner vi oss ständigt rädda för verkliga eller overkliga faror kommer det till slut att försvaga vattenelementet och tvärtom ett svagt vattenelement gör att vi är rädda utan orsak.

Känslor som sorg, ångest, oro och rädsla är inte roliga att ha vare sig vi är djur eller människor. En arg häst hund eller människa är inte trevligt att ha runt sig heller. Jag älskar den kinesiska medicinens förmåga att hantera känslor och faktiskt kunna påverka dem i positiv riktning. Vi behöver alla våra känslor men de ska transformeras och vi ska inte fastna i dem. Om det inte sker så beror det på att det finns en obalans eller brist någonstans.

Rescue Remedy en känsloräddare

Sommar och värme innebär tyvärr även åska. Det är alltid jobbigt speciellt för Epic och Spencer ett par av våra hundar. Jag använder alltid Bash droppar för att hjälpa dem igenom åsktraumat. Det är en favorit som i hop med mat och näring verkligen kan förändra olika känslotillstånd. De fungerar utmärkt på både djur och människor. Jag använder dem till mig själv också när jag behöver. De är perfekta både på akuta tillstånd och när vi fastnar i en känsla. Det bästa är att de inte lägger locket på utan i stället löser upp. Räddningsdropparna “Rescue Remedy” är en av mina favoriter i husapoteket för två och fyrbenta.

Sommarens känsla är glädje

I den kinesiska medicinen hör sommaren till eld-elementet, vars färg är röd och känsla är glädje. Sommaren är den årstid som har mest yang (värme) och eld-elementet är det element med mest yang, så visst känns det logiskt att de hör ihop. Yang är en aktiv och utåtriktad energi till skillnad mot yin som är lugn och inåt gående. Det är nog många som känner igen sig i att både vi själva och människor runt omkring oss blir mer utåtriktade och aktiva under sommaren när kroppen precis som naturen fylls av yang.

Sommaren är ofta en årstid fylld av känslor och för många förknippas sommaren och sommarminnen med känslor av glädje och lycka. Under livets gång upplever vi även känslomässiga trauman vilka kan sitta kvar på djupet och skapa oreda.

Till sommaren och eld-elementet hör hjärtat som är starkt förknippat med vår själ och ande. Det gör sommaren till den bästa tiden att läka känslor och känslomässiga sår från vårt förflutna. Sommarens aktiviteter ska fylla oss med glädje och inspiration samtidigt som det ger oss en känsla av lycka och lätthet. Om vi lever vårt liv så att vi gör våra dagliga aktiviteter med glädje, passion och skratt, vet vi att hjärtats energi är balanserad.

Grilla gott och hjälp dina känslor

Det hör till att grilla på sommaren i iallafall hos oss och här kommer litet grilltips som du kan prova.

 • 8 små morötter
 • 8 salladslökar
 • 8 gröna sparrisar
 • 2 majskolvar
 • 1/2 spetskål
 • olivolja att pensla på

Dressing:

 • Färsk rosmarin
 • 1/4 dl olivolja
 • finrivet skal av en halv ekologisk citron
 • salt
 • nymald svartpeppar
 1. Ansa grönsakerna, pensla med olivolja, lägg på grillen när den är riktigt varm,
 2. Grilla grönsakerna tills de fått färg och lägg dem på ett fat, skär majskolvarna i skivor, stöt 10-15 rosmarin blad noga i mortel, tillsätt 1/4 dl olivolja och rivet skal från citronen. Smaka av med salt och peppar.
 3. Slå dressingen över grönsakerna före servering.

När mat blir medicin

I den kinesiska medicinen har maten vi äter både en näringsdel och en energi funktion. Energifunktionen är bland annat bra för olika organ och processer i kroppen. För att känslor ska kunna transformeras i kroppen behöver vi även tillräckligt med qi . Maten är vår medicin och de här grillade grönsakerna hjälper dig att bli transformera känslor med mera.

Exempel: Majs stärker qi och hjälper njurar mage och tjocktarm, morot stärker qi och hjälper lever, lunga och mjälten, Sparris stärker yin , qi och blod och hjälper njurar, lunga och mjälte, Rosmarin stärker yang och hjälper hjärta, njurar, lever, lunga och mjälte, osv

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej, älskar dina inlägg ?
  Men skulle du kunna använda ett annat typsnitt, för texten är så liten. Använder mina läsglasögon men är ändå svårt att läsa.

  Svara
  • Hej
   Kul att du tycker om det jag delar med mig av 🙂
   Jag ska be Emma kika på om det går att ändra på ett enkelt sätt
   Önskar dig en fin sommar
   Tina på Hermansdal

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This