När vi pratar smaker på mat i den kinesiska medicinen så är de alltid relaterade till sitt element. I lagom mängd så stärker och balanserar de elementet och de organen som hör till. Äter man för mycket kan det skapa obalans och är man extremt sugen på till exempel salt eller sött så är det en indikation på att det finns en obalans. En väl balanserad måltid innehåller alla smaker och gör att vi känner oss ”nöjda” och tillfreds efter måltiden utan att överäta. När man lär sig förstå sina obalanser och matens olika egenskaper kan man öka och minska på de olika smakerna för en mer individanpassad diet.

Är vi i obalans så kan vi utveckla ett starkt behov av en speciell smak. Mjälten vill till exempel ha sött när den är svag medan ett par svaga njurarna vill ha salt. Det är kroppens sätt att tala om för oss vad vi behöver balansera. Men i vår kultur där salt och sött är överrepresenterat så fyller vi det terapeutiska behovet fort och skapar obalans istället. Precis som en obalans kan ge sug efter till exempel salt och sött, så kan för mycket av en smak skapa en obalans. Det kan alltid gå åt båda hållen. Man kan säga att smaken aktiverar det organ som den tillhör men för mycket av det goda urholkar istället. Smaken säger också något om vad maten har för egenskaper och vilka organ som det när.

DET FINNS FEM SMAKER…

SALT – Tillhör vattenelementet och dess organ njurar och urinblåsa.

SUR – Hör till träelementet och dess organ lever och gallblåsa. 

BITTER – Tillhör eldelementet och dess organ hjärta, tunntarm, pericard och trippelvärmare. 

SÖT – Hör till jordelementet och dess organ mage och mjälte.

KRYDDIG – Hör till metallelementet och dess organ lunga och tjocktarm

 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Håll utkik för den 1 december kommer vi att presentera vår bok om den kinesiska medicinen. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Du kan redan nu förbeställa boken i vår webbshop http://www.hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. Vid slutförsäljning kommer boken finnas åter för leverans efter ca 3 veckor. Vill du vara säker på att få boken levererad innan jul bör du förbeställa redan nu. 

Vill du läsa och lära dig mer om den Kinesiska Medicinen så inspireras gärna av våra tidigare blogginlägg:

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Dela till dina vänner: