den 6 feb, 2022
Skapa ett fritt flöde

Hej fina du,

Efter stormen kom snön tillbaka. Nu känns det verkligen som om vi har haft en riktig vinter. Det var några år sedan det kändes så vintrigt som det har gjort och gör nu. Uppskattar det vita snötäcket samtidigt som jag längtar efter våren. Så fort vårkänslorna kommer så blir jag full av inspiration och idéer på vad jag vill göra.

Det är faktiskt lite jobbigt att vara som jag och se möjligheter i varje projekt och inte räcka till för all kreativitet som vill bli uttryckt. 😉 Jag har lärt mig den hårda vägen att jag måste prioritera och anpassa mig efter ork och mående om jag inte ska köra i diket. Jag vet också att jag måste äta bra mat och sova ordentligt för att orka med alla projekt. Den reserv som jag hade att ta av när jag var ung och som gjorde att jag kunde köra på, den finns inte kvar längre.

Med vårsolen på ingång och nu när snön smälter undan blir det tydligt att det är dags för en vårstädning. Husets ögon (alla fönster) är i behov av putsning och det som göms i snö kommer fram i tö på gården. Dessutom har vi ett gäng träd som föll i sista stormen som behöver tas om hand.

Skapa ett fritt flöde

Precis som kroppen vill ha fritt flöde så vill huset och gården det också. Att rensa och städa är ett perfekt sätt att bereda plats inför allt det nya som kommer med vårens energi. Har du Nyckeln till Hälsa så hittar du min favoritrensning med cognac och havssalt i den. Efter en vårstädning på gården kommer jag att elda cognac. Du kan även använda tex vit salvia för att rensa bland stagnerade energier. Jag gör det för att ta hand om mig själv och min stora familj. Det är ett sätt att visa mig själv och ge dem min kärlek. Jag skapar de bästa förutsättningarna för att vi ska må bra allihopa. Kärlek, gemenskap, balans mellan vila och aktivitet, mat och örter är lika viktig för djuren som för oss. Vi hör ihop energimässigt och påverkar varandra.

Själen behöver en kropp som mår bra

Det fria flödet är oerhört viktigt både i vår kropp, omgivning och i våra relationer. Har vi inte balans eller det blir stopp någonstans får det alltid konsekvenser tillslut. Ger du för mycket utan att få tillbaka kommer det förr eller senare att börja skava. Tar du ut för mycket på kroppens qi, yang eller yin konto utan att se till att du tillför nytt kommer kroppen och känslorna till slut att protestera. Kropp och själ kommer att ge dig en mängd symtom för att du ska kunna rätta till obalanserna och hjälpa den tillbaka till harmoni igen.

Hittar du inte vart du läcker och kan täppa till hålen blir du till slut svag och sjuk eller åldras i förtid. Du är som en blomma som har sina basbehov och som växer och strålar när förutsättningarna är de bästa. Precis som du vissnar när du inte får det du behöver eller inte trivs med din omgivning.

Det syns när någon är vital och det syns tydligt när något fattas eller är fel. Vem ser inte skillnad på ett par sprudlande ögon och ett par ögon där lågan är svag eller har slocknat? Det är shen, själen och vårt inre som lyser i ögonen enligt den kinesiska medicinen. Att ha en stark shen hjälper oss massor i livet. Det får oss att hålla målet i sikte och hitta lösningar på motgångar det ger oss en inre kompass som gör att vi väljer rätt eller vågar gå mot strömmen om det känns fel. För att Shen ska må bra behöver vi en harmoni i kroppen. Får vi brister kommer själen att tala om det för oss med en mängd känslomässiga symtom och tex sömnproblem.

Vi är en del av naturen

Vi påverkas alla av energier på platser, färger, former och andra människor precis som vi påverkas av hur vi lever och vad vi äter. Att må bra känslomässigt är lika viktigt som att äta näringsrikt och leva på ett klokt sätt.

Du kan äta de bästa tillskotten. Den bästa maten och dricka det bästa vattnet. Ha balans mellan träning och vila. Men hanterar du inte det som pågår i ditt hjärta, shen mår bra och dina tankar är positiva kommer du fortfarande vara ohälsosam. Var rädd om och respektera dig själv och det du känner. Det gäller även att göra en förändring tillräckligt länge och att justera det som inte fungerar eller ger resultat utmed vägen.

Det är så spännande och inspirerande att få vara med på andras resor. När man har hört tillräckligt många solskenshistorier blir man både rörd och ödmjuk över naturens magiska sätt att läka. Den har en fantastisk förmåga att ställa saker tillrätta om den bara får möjligheten. Att människor och djur mår bättre och bättre ger mig energi att fortsätta skriva och försöka dela med mig av alla självläkande verktyg som finns. Nu hoppas jag att vi kan komma igång med kurser på Hermansdal igen. Som jag längtar 🙂

Vi behöver energi och kraft för att läka

Fungerar allt som man vill och vi mår bra finns ingen anledning att byta väg men skaver det någonstans i livet, våga titta på vad som är fel och sök vidare. För att orka söka och leta nya vägar så behöver vi qi och yang. Har vi brist på den kraften så har vi inte orken och vi kommer inte heller känna inspirationen att hitta det vi behöver eller ta oss i mål. Yang är även den kraft som lagar kroppen. Yin är kroppens “materia” och  Yang aktiviteten och vi klarar oss inte utan varken den ena eller andra.

Dinkel scones med havremjölk

Jag lovade er receptet på mina dinkelscones gjorda på havremjölk här kommer det 🙂 Ingredienserna är ekolologiska och vill du göra egen havremjölk är det inte svårt. Allt ekologiskt.

 • 240 g dinkelmjöl ca 4 dl
 • 50 g smör
 • 2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk Himalaya salt
 • 2 dl Havremjölk 

To Do :

 • -Häll upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke. 
 • -Finfördela smöret i mjölblandningen. 
 • Jag använder en mördegsblandare. (Det gör inget om det är SMÅ klumpar av smör kvar när du tillsätter havremjölken)
 • -Tillsätt havremjölken och blanda till en kladdig smet.
 • -Vält upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
 • -Tryck ut den till en ca 2 cm tjock rund kaka (ca25 cm) Skär den i fyra delar.
 • -Grädda i ugnen 10-12 min i 250 grader.

Ta en stekspade och kolla så att den fått lite färg på undersidan också. Jag har varmluftsugn.

Havremjölk

 • 1 l vatten
 • 3 dl havregryn
 • 1 tsk salt

To Do:

 • Mixa alltsammans på hög hastighet i några minuter tills vätskan blir vit och krämig.
 • Sila vätskan genom silduk/nötmjölkspåse med en bunke under. Använd rena händer och krama ur ordentligt.
 • Häll upp mjölken i en ren glasflaska eller glasburk med lock.
 • Skaka om innan användning då mjölken kan skikta sig.
 • Tips! De fiberrika resterna i silduken kan du blanda i din gröt eller använda som ströbröd i exempelvis vegobiffar.

Förvara den i kylen 3-4 dagar. Är du känslig för gluten använd glutenfria havregryn. OBS! Mjölken skiktar sig när den står i kylen, så skaka den ordentligt innan du ska använda den.

Tips! De fiberrika resterna i silduken kan du blanda i din gröt eller använda som “ströbröd” i exempelvis vegobiffar. Jag delar även med mig till hönsen som uppskattar resterna.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Tack för ett så innehållsrikt och trevligt inlägg, så mycket nyttigheter, på olika plan att ta till sig! Själv behöver jag verkligen jobba med det här mer än vad jag gör. Jag slarvar en del av gammal ovana, glömmer bort mig själv, tyvärr mot… ett egentligen, bättre vetande. Det syns på din blick på fotot att du har balans och sköter om dig!

  Svara
  • Tack för dina ord 🙂 <3

   Svara
 2. Tack för allt du delar. Så värdefullt.

  Svara
  • Blir glad över att du tycker om det jag delar med mig av 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This