den 27 mar, 2022
Shen vårt innersta väsen

Hej fina du,

Den soligaste Mars i hela mitt liv går mot sitt slut och vi har haft vårdagjämning. Dagarna blir längre och längre och energin stiger i naturen för varje dag. Många minusgrader på nätterna och en värmande sol på dagarna. Äntligen är ridbanan fri från is och snö och fungerar utmärkt när solen tinat upp marken.

Den här söndagen sitter jag i en husvagn i Skåne och släpper blogginlägg. Elton och jag har varit här i några dagar på träning. Tycker som vanligt att det är jobbigt att ställa om klockan men man har ju inte något val. Det är bara att gilla läget och hoppas att kroppen vänjer sig 😉

En stadig grund skapar trygghet

Ett steg i taget så tar vi oss sakta och tålmodigt mot en framtida trygg och tant anpassad ridhäst. Att bygga en bra och hållbar grund att stå på vad det än gäller i livet är en förutsättning för att något ska fungera i längden. Det är min filosofi och kommer att så förbli. Jag vill ha ett partnerskap och en relation med mina djur. För mig är inte tävlandet ett sätt att vinna över någon annan utan ett mål att träna mot och se hur långt vi kommit.

Att rida på hemmaplan och umgås med djuren i vardagen ger mig så mycket glädje och fyller mig med energi. Känslan av att förstå och respektera varandra och ha en nära relation med en fyrbenta vän slår det mesta. Att rida och känna att det räcker att tänka det man vill göra och hästen är på samma våglängd och fångar upp det slår det mesta. Har man inte upplevt det så är det förmodligen omöjligt att förstå. Vi har alla något i livet som hjärtat klappar extra för och i mitt fall är det djur. De har sen jag var liten varit mina närmaste och mest förtrogna. Vad har du i ditt liv som gör själen glad?

Shen är själen i den kinesiska medicinen

Shen är vår själsliga del och har sin förankring i blodet och kan genom det nå alla delar av kroppen. Att ha en blodbrist ur det kinesmedicinska perspektivet gör vår själ orolig. Vi får bland annat sämre sömn och en mängd känslomässiga problem.

Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv. Medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera. Shen syns i ögonen.

Kinesiskt sett så behöver vi ha en stark Shen (ande) för att kunna hålla focus i livet och vara sanna mot oss själva och Shen är förankrad i blodet och hjärtat.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen

Den kinesiska medicinens syn på blod skiljer sig från den västerländska. I det västerländska sättet att se på blod är man mest intresserad av mikroskopiska förändringar, man räknar röda och vita blodkroppar och så vidare. Man har en “teknisk” syn på kroppen som om den är en maskin.

I den kinesiska medicinen så ser man mer på hur blodet cirkulerar och om det klarar av att ge näring till alla delar i kroppen som det skall. Till exempel brist på blod (tomhet), hetta i blodet eller blodstagnation (som är en ansamling av blod i ett område som inte cirkulerar som det skall), är alla olika tillstånd hos blodet som skapar besvär och obalanser i hela vårt kroppsliga och själsliga system, där det själsliga är minst lika viktigt.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen där den närs och får sin kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om hjärta och mai (meridianer och blodkärl) är fyllda med essenser, blod och Qi så kan Shen förankra sig och balans uppstår.

Mat som stärker blodet

Mat som stärker blod är bland annat; rödbeta, spenat, nässla, körsbär, avokado, dadlar, dinkel, aprikos och ägg.

Du finner fler saker som stärker och balanserar blod, hjärta och eld-elementet i Nyckeln till Hälsa

När blodet och hjärtat mår bra så vilar shen på natten när vi sover. Om det är brist på essenser, qi och blod kan obalans uppstå och visa sig som bland annat sömnproblem, emotionell instabilitet, hjärtklappning med mera.

När vi förstår det kinesiska sättet att tänka runt kropp och själ så blir det så logiskt och alla bitar faller på plats. Att kunna sova gott och kunna vila sinnet är oerhört viktigt för att vi skall må bra i både kropp och knopp. Vi kan med vår livsstil och det vi äter påverka hur vi mår inifrån och ut.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This