den 2 jan, 2022
Nytt år nya möjligheter

Hej fina du,

Ett nytt år kommer med nya möjligheter. Varje dag ger oss en ny möjlighet att välja saker som är bra för oss, planeten, mänsklighet, djur och natur. Jag känner alltid en förväntan inför ett nytt år. Det känns hoppfullt och spännande på något sätt. Jag vet att jag kommer att fälla tårar, vara rädd och orolig i år också precis som alla andra år. Men det kommer också att finnas mängder med härliga möten, stunder där hjärtat svämmar över av kärlek och massor med tillfällen då jag förundras, inspireras och ligger dubbelvikt av skratt. Det är det som är livet. Både Qi, Yin och Yang behövs för att balans ska uppstå.

Motgångar är en nödvändig friktion för att vi ska utvecklas, förändras och växa. Tycker vi att det ständigt är samma slags problem som dyker upp i livet så är det just det området vi behöver ta tag i. När vi är klara med något och kan hantera personer eller situationer så är det utagerat. Vi bryr oss inte längre utan kan låta saker och situationer passera utan att vi blir upprörda, ledsna eller tar dem personligt. Vi behåller vårt inre lugn trots att det stormar runt oss.

DE FEM ELEMENTEN

Alla har sin personlighet och knappar som omgivningen relaterar till och trycker på, medvetet eller omedvetet och vi i vår tur påverkar andra. Vi upplever situationer och ser personer genom våra filter. När vi är balanserade, starka och är i oss själva påverkas vi mindre av det som pågår runt oss. Det ger oss bättre glasögon att se klart med.

Redan 300 år före Kristus nämns de fem elementen i texter och precis som yin och yang, är de en av grunderna i den kinesiska medicinen och används för att förstå och relatera till kropp och själ. De fem elementen har en mängd saker som hör till varje element, allt från naturen och årstiderna, till organ, känslor och själ. Även vår personlighet färgas av de olika elementen. När vi är i balans så har vi lite utav alla elementen och är vi i obalans så tar något över.

TRÄ ELEMENTET

Trä-elementet ses som en general som planerar och dirigerar. Det står för vårt kreativa driv och vår förmåga att uttrycka oss själva, samt vår motivation och vilja till att ”bli” något. Trä-elementet ger oss viljan att växa och är själva grunden till det mesta av vårt driv och våra önskningar. 

Ilska är den känsla som hör till trä-elementet, vars färg är grön och årstid är vår. De organ som hör hit är lever och gallblåsa.

ELDELEMENTET

Vår ande och vårt uttryck finns i eld-elementet. Vår inre intuition, entusiasm, glädje, fantasi, optimism och kraft bor i hjärtat. Det är eld-elementet som ger oss förmågan att ha meningsfulla relationer, kunna älska och känna passion.

Glädje är den känsla som enligt den kinesiska medicinen hör till eld-elementet, vars färg är röd och årstid är sommar. De organ som hör hit är hjärta och tunntarm, samt pericard och trippelvärmare/San Jiao.

JORDELEMENTET

Jord-elementet ger oss förmågan att vara omtänksamma, balanserade och avslappnade. Det ser till att vi kan hålla oss jordade och tack vare det kunna känna att vi står stadigt, även om det stormar runt oss och livet är ett kaos. 

Grubbleri och oro är den känsla som enligt den kinesiska medicinen tillhör jord-elementet, vars färg är gul och årstid sensommar. De organ som hör hit är mage och mjälte.

METALLELEMENTET

Metall-elementet står för våra nya idéer och det är här nya känslor föds och börjar anta en form. Man kan jämföra det med våra andetag. Vid inandning föds våra nya känslor och idéer och vid utandningen släpper vi alla gamla idéer och känslor.

Sorg är den känsla som hör till metall, vars färg är vit och årstid är höst. De organ som hör hit är lunga och tjocktarm. 

VATTENELEMENTET

Vatten-elementet står för vår viljekraft som är vår inneboende kraft, beslutsamhet och vilja att lyckas med allt vi företar oss. Den står för vår vitalitet och uthållighet, innehåller vår essens som är detsamma som vår livskraft och är vår energireserv. Vatten-elementet står för vårt intellekt, kunskap och överlevnadsinstinkt. Det är tack vare vattenelementet och dess kraft som vi klarar av att nå de mål vi vill i livet.

Rädsla är den känsla som enligt den kinesiska medicinen hör till vatten-elementet, vars färg är svart och årstid vinter. De organ som hör hit är njurar och urinblåsa.

Hur vi mår berättar vad vi behöver

Har vi problem med något som hör till ett element så är det just det elementet som behöver stöd. Vi hjälper oss själva genom att äta på ett sätt som passar oss, sova tillräckligt. Anpassa aktivitet och vila så att vi blir stärkta och inte tömmer våra reserver. Ha bra relationer med oss själva och andra.

Är vi känsliga som personer så kommer vi per automatik vara mer känsliga för både det vi äter och vår omgivning. Vi är helt enkelt en blomma som behöver större omsorg och har en längre lista med skötselråd för att vi ska blomma som vackrast. Är du en känslig blomma respektera det, ta hand om dig själv och tillåt dig att inte vara som “alla andra”. Då kommer du också att kunna må bra och visa upp din lyskraft.

Jag önskar dig ett fantastiskt, fridfullt, lärorikt, utvecklande och inspirerande nytt 2022

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Så intressant läsning! ?

  Tack ?

  Svara
 2. Tack för intressant läsning och lärdom?som jag hade lite koll på endel…?
  Önskar detsamma om det nya året??
  Vänliga hälsningar Annica

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This