Mineralolja i hudvård… Varken hudvänligt eller miljövänligt!
Av Tina på Hermansdals Gård
den 2 okt, 2016

Visste du att det du smörjer på din hud kanske kommer från samma råvaror som oljan och bensinen till din bil?

Hälsa och hur man får eller bibehåller en frisk kropp har alltid varit ett brinnande intresse för mig. Vi lever ju idag i en värld där vi och våra kroppar påverkas otroligt mycket av miljön vi lever i, vad vi äter och vad vi smörjer våra kroppar med. I detta blogginlägg vill jag berätta lite för er om mineraloljor som är en vanlig och för tillverkaren mycket billig ingrediens…

Mineraloljor förstör din hud….  

Mineralolja utvinns ur råolja och är därmed en stor miljöbov samtidigt som den torkar ut och förstör vår hud.

Petroleumoljor som används till bland annat eldningsolja och bensin finner man även i många av våra vanligaste hudkrämer. De benämns då oftast som mineraloljor, vaselin, silicon, paraffinolja, dimeticon, meticone med mera.

Huden är kroppens största organ och en ekologisk kallpressad olja när och återfuktar huden, samtidigt som hudens alla porer kan andas som de ska. Mineraloljan däremot blockerar och täpper till hudens porer med upp till 60 %. Detta hämmar och förstör hudens naturliga återfettning och kan ge upphov till akne. Mineraloljan känns oftast bra för stunden, men det den gör är att den bara lägger sig som en barriär på huden och istället för att återfukta så torkar den ut huden. Den förstör underhuden och gör huden beroende av den. Den har inga hudvårdande egenskaper, utan stör istället ut hudens egen balans och förhindrar aktiva och vårdande ämnen att tas upp av huden.

Den enda som tjänar på att använda mineralolja i hudvård är tillverkaren, då den är billig och härsknar aldrig!

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala gjorde man studier som visade på ett klart samband mellan användning av paraffinolja och ledgångsreumatism och jag är säker på att det inte är den ända oredan den ställer till med inuti kroppen.

268616-0x0

Minerolja i hudvårdsprodukter och kosmetika kan gå under många namn, till exempel:

  • Mineral oil, Vaselin, Minerolja, Paraffin, Petrolatum, Petroleum, Paraffin oil, Oleum petrolen, Vit mineralolja, Ozokerit (finns bl a i mascara), E 905, Polyisobutene (vanligt i lipgloss), Oleum vaselini, Paraffinum.

Många utav hudkrämerna på bland annat apoteket är fulla av dessa oljor….

Läs innehållsförteckningen noga innan du köper hudkräm nästa gång och välj en hudkräm med kallpressade ekologiska oljor.

Idag har man ju oftast telefonen med sig och kan lätt komma ut på google, det är då lätt att googla namnen på innehållsförteckningen så får du snabbt ett svar på vad det är för något.

När jag för många år sedan själv förstod vilken smutsig industri hudvårds- och kosmetikaindustrin är, började jag läsa och söka kunskap om vad huden mår bra av och hur den fungerar. Det är all denna kunskap som gjorde att jag tillsammans med min bästa vän valde att starta Hermansdals EKO.

 

images-1

 

På Hermansdals EKO använder vi bara ekologiska och kallpressade oljor av högsta kvalité, så vår hud ges de bästa förutsättningarna för att hålla sig ung, elastisk och frisk.

Önskar dig en fin och härlig dag!

Följ mig gärna på Facebook: https://www.facebook.com/hermansdalseko/?fref=ts

Välkommen in på hemsidan: www.hermansdal.com

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Är lagom alltid bäst? - […] Mineralolja i hudvård… Varken hudvänligt eller miljövänligt! […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!