den 19 sep, 2021
Maten är en nyckel till hälsa

Hej fina du,

Har du skiftat till höst eller njuter du fortfarande av fina brittsommardagar? På Hermansdal har vi haft höstens första oväder med 30 sekundmeter och mängder med regn i veckan. Den enda som glad i hågen springer ut är Atlas min fantastiska födelsedagspresent. Han är en riktig glädjespridare här hemma med sin oerhört positiva inställning till precis allt. Tänk vilken underbar tillit att förvänta sig att allt som kommer i ens väg är toppen. Med den attityden är sannolikheten att det också blir på det sättet så mycket större. Alla borde få en dos av hans inställning till livet. Älskade, underbara lilla själ. Jag ser fram emot att få dela livet med dig.

Jag har plockat fram och dammat av min Crockpot. Nu är det dags att börjat göra grytor igen. Visst känns det att man vill ha annan mat nu när hösten kommer? Jag vill ha varm mat även om jag äter både sallad och grönsaker till maten. Häromdagen gjorde jag en “varm sallad” som blev supergod till lunch. Jag rostade rödbetor, morötter, palsternacka, potatis och rödlök i ugnen med timjan salt, peppar, olivolja och lite vitlök. Till det hade jag färsk ekologisk babyspenat, ruccola, körsbärstomater och toppade med lite fetaost. Det var fantastiskt gott och näringen gick rakt ut i systemet och gav mig massor med energi.

Har du lyssnat på senaste poddavsnittet hos Mediumpodden? Vivi och jag pratar om kinesisk medicin med mera. Här kommer en länk om du missat det.

Maten är vår bensin

Maten är medicin i den kinesiska medicinen. Den gör oss sjuka eller friska. Här i väst beskriver vi matens innehåll med energi (kcal), mängden fett, protein och kolhydrater. Ibland finns det även med en lista med vitaminer och mineraler. Den informationen får vi fram i laboratorier genom att analysera och bryta ner maten i mindre beståndsdelar. Vi benämner det som matens näringsvärde och är det som finns innan vi äter det.

Kinesiskt sett har alla födoämnen olika egenskaper. De är värmande, kylande, söta, bittra, motverkar fukt med mera. Den här klassificering av olika födoämnens egenskaper och qi baseras dels på dess smaker, men även på hur kroppen reagerar när födoämnet intas. Utifrån effekten på kroppen får de sina energiegenskaper. När vi förstår matens egenskaper och de obalanser vi har sett utifrån den kinesiska medicinen kan vi använda den som medicin för att hjälpa oss tillbaka till balans. Vår kropp känner igen det som är naturligt för den och har svårare att hantera det som är konstgjort. Tyvärr är det mängder med mat i dag som inte alls är naturlig längre och det skapar problem i kroppen och gör oss tillslut sjuka.

Har en vara en lång innehållsförteckning läs och ta reda på vad den egentligen innehåller.

Magen och jordelementet

Har vi matsmältningsproblem är varm, tillagad och lättsmält mat det bästa vi kan ge kroppen. Vi gör på det sättet det lättare för kroppen att reglera obalanserna som finns i systemet. Det är som när vi börjar träna, är vi svaga börjar vi inte med 150 kg i bänklyft. Vi behöver vara starka för att klara det. Är jordelementet starkt så har vi en plåtmage och klarar det mesta är vi svaga får vi börja med något som är lätt. Vi skall äta ofta och inga jättestora portioner vi skall bli lagom mätta. Vi skall äta med glädje och under trevliga förhållanden. Det kommer att hjälpa kroppen att smälta maten och ta upp näringen.

När vi äter det som är rätt för oss på ett bra sätt kommer vårt blodsocker att stabiliseras. Vi får den näring och energi vi behöver och kropp och själ blir nöjda. Har vi högt blodtryck så väljer vi en typ av mat och har vi fukt undviker vi det som bildar mer fukt för att hjälpa kroppen. Det kommer i sin tur leda till att vi mår bra även känslomässigt och att vi håller oss vitala i kropp och knopp.

Det vi äter påverkar våra känslor

Har vi obalanser i kroppen så kommer även vårt känsloliv att få det tillslut. Det är därför vi får PMS eller blir ledsna när vi är trötta eller får ont i magen när vi är oroliga och nervösa. Allt hänger ihop på ett fullständigt logiskt sätt. När vi är trötta och slut så får vi ett sämre immunförsvar och blir lättare sjuka vi får även svårare att sätta gränser mot omvärlden. Så att äta bra mat är viktigare än vi kan föreställa oss. Det påverkar hela vårt liv på alla nivåer. Innan man har upptäckt vilken otrolig skillnad maten, näringen och örter gör med hela vårt liv är det svårt att ta in effekten jag vet. Vi är inte uppfostrade med att det vi äter påverkar både vårt fysiska och själsliga mående men det gör det. Jag och den kinesiska medicinen vet det 🙂

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This