Inom den Kinesiska Medicinen benämner man själen och sinnet som SHEN. Det finns fem element och varje element består av varsin själsaspekt…

Shen har inte någon egentlig motsvarighet inom den västerländska kulturen, men den är en av de viktigaste delarna om man vill förstå den kinesiska medicinen på djupet. Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv, medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera.

Det sägs att Shen syns i ögonen och en frisk och hälsosam Shen ger klara ögon som strålar av vitalitet och styrka.

shutterstock_188180642-300x225

ELD-ELEMENTET

Shen bor i Hjärtat och blodkärlen där den närs och får kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om balans finns så vilar shen på natten när vi sover, men vid obalans så kan det visa sig som bland annat sömnproblem.

JORD-ELEMENTET

Yi är den livsande som tillhör Mjälten och Jord-elementet. Man kan beskriva Yi som den livskraft som föder idéer/tankar som sedan förs vidare för att kunna nå sin slutliga form. Yi är den som binder samman intention och handling och står även för det förflutna och minnen.

METALL-ELEMENTET

Po är Lungans livsande och tillhör Metall-elementet. Po är den kraft som instinktivt reglerar livet och vet hur livet ska styras, samtidigt som den ska se till att det finns en harmonisk kommunikation med omvärlden, spontana och naturliga reaktioner och en förmåga att skapa naturliga gränser kring sig själv och mot sin omgivning. Känslor som sorg och ledsamhet kan skada Po.

VATTEN-ELEMENTET

Zhi är den livsande som tillhör Vatten-elementet och Njurarna. Zhi är den livskraft som styr över viljan och då även livsviljan. Väl balanserad skapar den en naturlig och spontan kreativitet… Den är vår livskonst och djupa visdom som gör att vi vet hur vi ska leva våra liv på bästa sätt.

TRÄ-ELEMENTET

Hun är Leverns livsande och tillhör Trä-elementet. Hun är den livskraft som ger oss förmågan att ha intellektuella reflektioner, fantisera, organisera och hålla kontakt med verkligheten. När Hun är i balans så kan vår inre tanke skapa planer och visioner samtidigt som vi är förankrade i verkligheten och kan överblicka livet. Om Hun blir störd och hamnar i obalans kan det leda till en störd verklighetsuppfattning.

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa? Snart kommer vi att presentera vår utbildningsbok om den kinesiska medicinen. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Boken kommer att kunna köpas i vår webbshop http://www.hermansdal.com/store

Vill du läsa och lära dig om den Kinesiska Medicinen så inspireras gärna av våra tidigare blogginlägg:

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

 

Dela till dina vänner:
error: Content is protected !!