Låt vinter energin stärka dig
Av Tina på Hermansdals Gård
den 14 jan, 2018

Hej fina bloggläsare 🙂 Det här är vårt premiärinlägg på vår egen bloggsida och det känns jättekul att du hittat hit. Vi önskar dig varmt välkommen och hoppas att du skall trivas och känna värmen trots att det är vinter ute. Inget kan vara bättre än att göra nya bloggsidans första inlägg om det element inom den kinesiska medicinen som är grunden till så mycket i både kropp och själ.

Elementet vi pratar om är vatten-elementet, vars årstid är vintern. Detta element har sin mest aktiva tid nu och de organ som hör hit är njurar och urinblåsa. Alla organ har en tid på dygnet då deras energi är som mest aktiv. Vatten-elementets organ har sin tid kl. 15-19. Är du ofta trött den tiden på dygnet så är det en stark indikation på att du behöver balansera just vatten-elementet.

Njurarna är kroppens ”batteri” och ett urladdat batteri kan bero på många faktorer och en vanlig anledning idag är att vi helt enkelt förbrukar mer energi än vi tillför. Eller att vi tillför ”tom energi” genom att vi enbart äter för att bli mätta, för att det är gott eller för att få en kick som ger oss en ”falsk” pigghet. Eftersom energin är ”tom” så får inte kroppen de byggstenar den behöver. När det sker blir kroppen tvungen att använda sitt reservbatteri, njurarna, för att alla funktioner i kroppen skall fungera.

Så om det är något vi skall vara rädda om så är det vatten-elementet och njurarna. De sköter inte bara sina egen funktion utan de går även in och stöttar alla andra organ och processer i kroppen. Allt för att det skall fungera och vi skall överleva. Att göra det när det är vinter är perfekt.

Rädsla är den känsla som hör till vatten-elementet. Den kinesiska medicinen är så full av logisk klokhet och kunskap när vi förstår den.  Du har säkert hört talas om det eller varit med om det själv, att vi faktiskt kan bli så rädda att vi kissar på oss. Eftersom rädsla är kopplat till njurar och urinblåsa så blir det logiskt att just de organen reagerar när vi blir rädda. Det är vatten-elementet som är svagt när vi blir inkontinenta eller förlorar vår sexlust, vilket är vanliga problem när vi blir äldre och vårt batteri börjar ta slut.

Har vi förbrukat mer energi än vi tillfört genom livet så kan dessa symptom dyka upp tidigare i livet, men stärker vi vårt vatten-element kommer dessa problem att försvinna. Vi blir inte inkontinenta över en natt, det sker över tid och kan vi förstå symtomen som kommer smygande är vägen tillbaka mycket kortare.

Tips på att stärka vatten-elementet när det är vinter:

 • Mat som är svart, till exempel svart ris, svarta sesamfrön och svarta bönor
 • Kidneybönor
 • Ekologisk benbuljong
 • Sova 8 timmar per natt, mer om du behöver
 • Håll dig varm, även om du inte fryser se till att hela kroppen är ordentligt påklädd (framförallt på vintern)
 • Varma bad
 • Följ naturen – minska på aktiviteter och vila mer under vinterhalvåret
 • Mixa 200 g färsk ingefära och koka upp med lite vatten, använde sedan i ett värmande fotbad
 • Ät lagad, varm mat

Vill du läsa mer om vatten-elementet och kinesisk medicin?

Inspireras då gärna av våra tidigare blogginlägg – VISDOM FRÅN DEN KINESISKA MEDICINEN

Varma Kramar från Hermansdal

Tina 

VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂  Nyfiken?

nyckelntillhalsa

Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. 

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. 

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej. Har just läst ut er bok, superbra. Lättläst, inspirerande och vacker 😊. Den är så vacker att man bara vill titta på den och på insidan med alla fina tecknade bilder. Har lagt ut den på Facebook för att dela med mig t mina vänner 😉. Mycket man inte visste om kroppen och dess organ. Älskar boken 😍.
  Tack för att ni delar med er 😍. Älskar era hudkrämer och läppbalsam oxå 😉.

  Kram fr Marie 💕

  Svara
  • Hej Marie,
   Underbart att höra att du tycker om Nyckeln till Hälsa <3
   Tusen Tack för dina fina ord de värmer i vinterkylan.
   Tina & Annelie
   Hermansdal

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!