Låt vinter energin stärka dig
den 14 jan, 2018

Hej fina bloggläsare 🙂 Det här är vårt premiärinlägg på vår egen bloggsida och det känns jättekul att du hittat hit. Vi önskar dig varmt välkommen och hoppas att du skall trivas och känna värmen trots att det är vinter ute. Inget kan vara bättre än att göra nya bloggsidans första inlägg om det element inom den kinesiska medicinen som är grunden till så mycket i både kropp och själ.

Elementet vi pratar om är vatten-elementet, vars årstid är vintern. Detta element har sin mest aktiva tid nu och de organ som hör hit är njurar och urinblåsa. Alla organ har en tid på dygnet då deras energi är som mest aktiv. Vatten-elementets organ har sin tid kl. 15-19. Är du ofta trött den tiden på dygnet så är det en stark indikation på att du behöver balansera just vatten-elementet.

Njurarna är kroppens ”batteri” och ett urladdat batteri kan bero på många faktorer och en vanlig anledning idag är att vi helt enkelt förbrukar mer energi än vi tillför. Eller att vi tillför ”tom energi” genom att vi enbart äter för att bli mätta, för att det är gott eller för att få en kick som ger oss en ”falsk” pigghet. Eftersom energin är ”tom” så får inte kroppen de byggstenar den behöver. När det sker blir kroppen tvungen att använda sitt reservbatteri, njurarna, för att alla funktioner i kroppen skall fungera.

Så om det är något vi skall vara rädda om så är det vatten-elementet och njurarna. De sköter inte bara sina egen funktion utan de går även in och stöttar alla andra organ och processer i kroppen. Allt för att det skall fungera och vi skall överleva. Att göra det när det är vinter är perfekt.

Rädsla är den känsla som hör till vatten-elementet. Den kinesiska medicinen är så full av logisk klokhet och kunskap när vi förstår den.  Du har säkert hört talas om det eller varit med om det själv, att vi faktiskt kan bli så rädda att vi kissar på oss. Eftersom rädsla är kopplat till njurar och urinblåsa så blir det logiskt att just de organen reagerar när vi blir rädda. Det är vatten-elementet som är svagt när vi blir inkontinenta eller förlorar vår sexlust, vilket är vanliga problem när vi blir äldre och vårt batteri börjar ta slut.

Har vi förbrukat mer energi än vi tillfört genom livet så kan dessa symptom dyka upp tidigare i livet, men stärker vi vårt vatten-element kommer dessa problem att försvinna. Vi blir inte inkontinenta över en natt, det sker över tid och kan vi förstå symtomen som kommer smygande är vägen tillbaka mycket kortare.

Tips på att stärka vatten-elementet när det är vinter:

 • Mat som är svart, till exempel svart ris, svarta sesamfrön och svarta bönor
 • Kidneybönor
 • Ekologisk benbuljong
 • Sova 8 timmar per natt, mer om du behöver
 • Håll dig varm, även om du inte fryser se till att hela kroppen är ordentligt påklädd (framförallt på vintern)
 • Varma bad
 • Följ naturen – minska på aktiviteter och vila mer under vinterhalvåret
 • Mixa 200 g färsk ingefära och koka upp med lite vatten, använde sedan i ett värmande fotbad
 • Ät lagad, varm mat

Vill du läsa mer om vatten-elementet och kinesisk medicin?

Inspireras då gärna av våra tidigare blogginlägg – VISDOM FRÅN DEN KINESISKA MEDICINEN

Varma Kramar från Hermansdal

Tina 

VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂  Nyfiken?

nyckelntillhalsa

Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. 

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. 

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej. Har just läst ut er bok, superbra. Lättläst, inspirerande och vacker ?. Den är så vacker att man bara vill titta på den och på insidan med alla fina tecknade bilder. Har lagt ut den på Facebook för att dela med mig t mina vänner ?. Mycket man inte visste om kroppen och dess organ. Älskar boken ?.
  Tack för att ni delar med er ?. Älskar era hudkrämer och läppbalsam oxå ?.

  Kram fr Marie ?

  Svara
  • Hej Marie,
   Underbart att höra att du tycker om Nyckeln till Hälsa <3
   Tusen Tack för dina fina ord de värmer i vinterkylan.
   Tina & Annelie
   Hermansdal

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Ny webbkurs

Nu släpps Mat som medicin 2021

Kursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Arkiv

Följ Hermansdal

error: Content is protected !!
Ny webbkurs - Mat som medicin 2021!

Ny webbkurs - Mat som medicin 2021!

Kursen för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen. Kursen startar den 4 januari 2021. Boka din plats idag!

 

Läs mer om kursen här

 

För mer info, prenumerera gärna på vårat nyhetsbrev!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This