Kroppen behöver vara stark för att orka bli frisk
den 28 jan, 2018

Hej fina läsare 🙂 Hoppas allt är bra med dig och att du haft en fin vecka. På Hermansdal är vi i full gång och förbereder en ny tryckning av Nyckeln till Hälsa och en massa annat spännande. Då vill det till att hålla balansen och se till att kroppen är stark.

Trots att det är januari känns det att naturens energin håller på att vända och att yang stiger. Snön har smält bort och vi har återigen 20 små och stora hundtassar att torka. Samt ett gäng katter som otåligt går ut och in genom kattluckan för att se om våren kommit. Skall det ändå vara vinter är vi nog många som uppskattar snön. Den både lyser upp, gör livet lättare och hemmet renare 🙂

Jag tänkte fortsätta på mitt tidigare inlägg ”Lycka är att hitta sin nyckel till hälsa”, som handlar om min resa mot att att bli frisk. Hoppas att det skall få några av er att känna igen sig och få förståelse för vad och varför saker händer i kroppen sett ur ett kinesmedicinskt läkningsperspektiv.

Sjukdomar finns på olika nivåer i kroppen och den djupaste är den allvarligaste. Ett virus som attackerar oss utifrån och som vi kan göra oss av med genom vila, ingefära, echinacea och c-vitamin är ingen fara. Den patogenen tar sig inte in på djupet. En frisk stark kropp har ett starkt försvar (wei qi) som motar ut inkräktaren och vi blir friska igen.

Problemen uppstår när vår kropp av olika anledningar blivit försvagad och inte längre har kraften att göra sig av med olika patogener. De finns då kvar i kroppen och stör hela systemet. Inte bara skapar de oreda utan det försvagar oss även ytterligare genom att kroppen hela tiden måste ägna kraft åt att kriga med inkräktaren.

Ett typiskt scenario är att man ”aldrig blir riktigt sjuk”. Med andra ord går man runt är hängig och känner sig febrig. Men tar man tempen har man ingen direkt feber. Man känner sig frisk ena stunden och svag den andra men man är inte klassiskt sjuk. Man kan ha halsont som kommer och går. Ont i leder, känna sig hängig och trött, men när man går till den västerländska medicinen för att söka hjälp så syns det inget på prover eller i bakterieodlingar.

Det är även vanligt att så fort man tränar eller är för aktiv blir man ”sjuk” eller helt slut och när man vilar blir man piggare igen. Känner du igen dig här, har du förmodligen en patogen på shao yang-nivå, vilket innebär att den är halvvägs på djupet och halvvägs på ytan. Kroppen är inte tillräckligt stark för att göra sig av med den men tillräckligt stark för att inte släppa in den hela vägen. Din kropp jobbar så gott den kan med att försvara ditt inre.

Det hade varit bättre att få riktigt hög feber som tog död på patogenen och sen blev vi friska. Den här segdragna kampen kan fortsätta i år. Vår lösning är ofta att ta ett par alvedon, en treo eller två och köra på som vanligt. En del tror till och med att de har ett bra immunförsvar för att de aldrig blir sjuka ”på riktigt” med feber. I stället går man och är hängiga i flera veckor vilket tillslut blir ett slags normaltillstånd utan att man förstår varför.

Nu kommer min egen resa in i bilden. Med mängder av penicillin sen tidig barndom, rökning, ätstörningar, för mycket träning och arbete, känslomässiga trauman sen tidig barndom, arbete med hormonstörande akrylater, utmattningssyndrom, ständig värk samt en mängd andra symtom och till sist stod jag även med en cancerdiagnos i handen ”Tina berättar: När cancer knackar på dörren…”

Trots att jag bytt inriktning i livet och valt en hållbar väg så kom mitt tidigare leverne ikapp mig. Tack vare att jag skaffat mig kunskap och en hållbar, livsbejakande livsstil har jag nu också vänt skutan och är på väg åt rätt håll. Jag är cancerfri och snart har min kropp även lyckats bli så stark att jag kan bli av med mina shao yang-symtom, problemen som jag har släpat runt på sen jag var liten och det är ju några år.

Men det är detta som är poängen, kroppen måste bli tillräckligt stark på djupet för att kunna trycka ut det som stör. Har vi för mycket brister i det inre finns inte kraften och dragkampen/ kriget pågår så länge kroppen orkar.

Nu säger jag inte att man behöver hamna i den totala fysiska kollapsen som jag gjorde, det finns naturligtvis de som har problem på den här nivån och inte får alla mina symtom. Men att stärka sitt inre är en förutsättning för att kroppen tillslut skall orka göra sig av med en inkräktare. För min egen del jublar jag, äntligen är det dags att komma vidare. Det skall bli så spännande 🙂

Efter att ha kommit över chocken och dödsångesten när jag diagnostiserades med en 4,5 cm stor och elak cancertumör i mitt högra bröst, har varit att jag skall använda alla verktyg jag kan hitta och se till att komma ur den nedåtgående spiralen för att bli starkare och vitalare än någonsin.

För mig är det en stor seger, att min kropp nu äntligen är stark nog och jag kan börja jobba med att mota ut inkräktarna på shao yang-nivå. Det är stort och känns helt fantastisk!

Jag har ibland tvivlat på att jag skall komma i mål men har fortsatt framåt iallafall. De som känner mig vet hur dedikerad och disciplinerad jag varit och nu har jag äntligen fått min belöning. Ännu en gång vill jag tacka och ge den kinesiska medicinen. En stor hyllning till alla klokheter och sunda livsstilsråd. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi kan inspirera fler till att lära sig mer och ta kommandot över sitt eget mående såväl fysiskt som känslomässigt. Kan vi så kan ni 🙂

Vill du ha tips på hur du kan stärka och balansera kroppen, så hittar du massor av info om det här:

VISDOM FRÅN DEN KINESISKA MEDICINEN

Varma Kramar från Hermansdal

Tina 

VÅR BOK ”NYCKELN TILL HÄLSA”   Nyfiken?

nyckelntillhalsa

Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. 

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. 

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

 Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

www.hermansdalseko.se

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Ny webbkurs

Nu släpps Mat som medicin 2021

Kursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Arkiv

Följ Hermansdal

error: Content is protected !!
Ny webbkurs - Mat som medicin 2021!

Ny webbkurs - Mat som medicin 2021!

Kursen för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen. Kursen startar den 4 januari 2021. Boka din plats idag!

 

Läs mer om kursen här

 

För mer info, prenumerera gärna på vårat nyhetsbrev!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This