Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan
Av Tina på Hermansdals Gård
den 17 sep, 2017

Hej fina bloggläsare,

Idag kommer andra delen i vår nya ”serie”, där vi tittar på hur vi kan använda våra nordiska medicinalväxter ur ett kinesmedicinskt perspektiv. Inom den kinesiska medicinen tittar man på olika egenskaper som växten har för att se vid vilka symptom och obalanser man kan använda den. Man tittar till exempel på vilken smak den har då det säger något om den typ av qi som växten innehåller, vilka meridianer och element som den kan påverka samt andra egenskaper som är viktiga att veta. Ofta benämner man växtens förmåga att eliminera eller balansera olika klimatfaktorer. Inom den kinesiska medicinen vet man att allt som finns i naturen även finns i våra kroppar.

Vind är ett exempel på en klimatfaktor som alltid finns med när vi blir sjuka av till exempel ett virus. Det är alltid vinden som tar med sig ”viruset” in i kroppen och oftast i kombination med kyla eller hetta.

Andra läkeväxten i vår serie är en krydda som är enkel att få tag i och som många av oss redan har hemma, TIMJAN.

Timjan är en krydda som använts som läkeväxt i flera århundraden, både i vår nordiska örtmedicin och i den kinesiska medicinen. Det är en läkeväxt som är mycket användbar i förkylningstider med halsont och hosta.

Timjan som läkeväxt inom den kinesiska örtmedicinen:

 • Dess smak och qi är: kryddig, något bitter och något sval.
 • Meridianer som den påverkar är: lunga, lever och mage.
 • Element som den påverkar är: metall, trä och jord.
 • Den är en utmärk växt att använda vid invasion av vind och hetta samtidigt som det hjälper halsen, exempel på detta är: virusinfektion med; röd, svullen och öm/ond hals, och kan finnas med tillsammans med feber, hosta och huvudvärk 
 • Dess förmåga att eliminera vind och hetta gör den även utmärkt att använda vid: täppt näsa med tjockt, gult snor.
 • Dess kryddiga smak och svala temperatur gör den mycket effektiv till att driva ut vind och eliminera hetta. Den påverkar metall-elementet dit lungan hör, och näsan i sin tur hör till lungan. Näsan räknas som lungans öppning, vilken är mycket i vårt försvar mot utifrån kommande patogener som vi i väst beskriver som virus och bakterier. En stark lunga är därför av största vikt för att stå emot bland annat virusinfektioner. Timjan är därför mycket effektiv i sin behandling av virusinfektioner som ”sätter” sig i näsan och ger besvär som täppt näsa, svullna bihålor och gult snor.
 • Dess starka koppling till lungan, gör den mycket effektiv att använda vid hosta och den har mycket god effekt på skrällande hosta och kikhosta.
 • Dess förmåga att ta bort vind och hetta, gör den mycket effektiv att använda utvärtes vid svullna och värkande leder. Använd timjan-olja och smörj de värkande leder är gör ett omslag om möjligt. Smälter man ner bivax och blandar oljan med får du en mer lätthanterlig salva att använda.
 • Då den även påverkar jord-elementet och magen, är den känd för sina goda effekter vid kolik hos barn.

Tips på hur du kan använda Timjan:

 • Gör en infusion på torkad timjan eller använd en tinktur och blanda sedan med pressad ekologisk citron och himalaysalt. Gurgla flera gånger per dag vid halsont.
 • Gör en infusion med torkad timjan och drick två-tre koppar per dag vid hosta och/eller förkylning med tjockt gult snor.

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Håll utkik för den 1 december kommer vi att presentera vår bok om den kinesiska medicinen. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Du kan redan nu förbeställa boken i vår webbshop http://www.hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. Vid slutförsäljning kommer boken finnas åter för leverans efter ca 3 veckor. Vill du vara säker på att få boken levererad innan jul bör du förbeställa redan nu. 

Vill du läsa och lära dig om den Kinesiska Medicinen så inspireras gärna av våra tidigare blogginlägg:

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mat är medicin… - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 2. Är man energikänslig behöver man ett starkt immunförsvar - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 3. Livets Eld – Moxa vad, hur, varför… - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 4. Har du en ”TRÄ-personlighet”? - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 5. Vägen behöver inte vara spikrak för att nå målet - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 6. Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 7. När vi förstår och lyssnar, vet vi vad vi behöver – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]
 8. Vi trodde vi kunde – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!