Kinesisk medicin

friskvård inifrån och ut

Från utbränd och skadad till frisk och i balans. Tina Göranssons resa har varit lång och hennes hjälp på vägen har varit den kinesiska medicinen. Nu vill hon hjälpa andra, både hästar och människor.

Artikel publicerad i Hästfocus nr 1 2013.

Vi behöver få en större kunskap om hur viktiga alla pusselbitar är och hur mycket vi faktiskt kan påverka vårt och våra hästars mående själva.

Att Tina Göransson börja-de fokusera på friskvård beror på två saker – sin egen utbrändhet och en whiplash-skada. Hon har alltid jobbat som egen företagare och tempot har varit högt.
– Utbränd hade jag varit ett bra tag men ignorerat det och whiplashskadan var nog universum som drog i handbromsen åt mig. Jag hade inget annat val än att ändra livsstil, berättar Tina.
Idag mår hon bättre, känner sig fräschare och mer balanserad än vad hon någonsin har gjort. Men resan tillbaka har varit lång.
– Det var värst i början, berättar hon.
– Jag hittade ingen väg ut och det kändes som om jag fick en stämpel i rumpan med texten ”förbrukad”, fortsätter hon.
Men det var inte bara Tina som var illa däran. Hennes hästar hade också problem och skador.
– Jag och hästarna gick hand i hand.
Tina sökte hjälp på alla håll och kanter. Efter en tid kom hon i kontakt med en akupunktör som jobbade med kinesisk medicin. Detta blev ett uppvaknande för Tina och hästarna.
– Allt handlade om hur man skötte sig och balansen i livet – hur man levde, vad man åt och hur man andades. Jag fick akupunktur och hjälp. Bland annat så försvann mina bihåleproblem och jag börja-de få hopp om att leva igen, säger Tina och ler.
– Det kändes som ett mirakel att kinesmedicinen kunde bota något på ett fåtal behandlingar som jag dragits med under många år. Jag blev ”frälst”.
Vetskapen om vad energi kan åstadkomma och sina förmågor har Tina haft med sig sedan tidigare. Men inte verktygen och nycklarna till att använda det.
– Nu började jag fatta saker och hur det hängde ihop. Jag testade på mig själv och närstående, jag lycka-des läka min egen nacke.
Whiplashskadan hade varit så pass illa att Tina varken kunde bära något eller sadla en häst på grund av smärtan.
– Och nu känner jag inte av smärtan över huvud taget, säger hon.

Allt hänger ihop
Tina menar att vi måste lära oss att leva rätt, att lyssna på kroppen och att hålla den i balans så att inte blockeringar uppstår. Vi kanske behöver lite hjälp att få igång flödet ibland. Detta gäller både hästar och människor.
– Vi kan alla påverka vår egen situation. I början kan det vara bra att ha någon att hålla i handen. Man behöver ett stöd och feedback, säger Tina.
Hon jämför det med att köra av vägen. I början sitter vi i diket och väntar på att någon ska dra upp oss. Nästa gång sitter man i diket ett par timmar, men kommer upp av sig själv. Till slut märker vi när vi är på det vita strecket och kan enkelt styra tillbaka på vägen. Ju fortare vi upptäcker att vi är på väg åt fel håll desto snabbare går åter-hämtningen. Det är viktigt att fokusera på de små framstegen och att tänka positivt. Att tänka negativt är som att köra över de vita strecken och ner i diket.
– Lär känna och lyssna på din kropp, lev och var närvarande i nuet. Tanken bakom den kinesiska medicinen är att skapa förutsättningar och ett bra flöde så att man inte blir sjuk, fortsätter hon.
En duktig kinesisk doktor har inga sjuka patienter. Förändringar sker inte över en natt och alla genomgår sin egen resa.
– Vi förstår inte hur stor roll det har i vårt mående – vad vi äter, hur vi tänker och känner, det påverkar hela vår fysiska organism och vårt känsloliv. Allt i kroppen hänger ihop. Det samma gäller för hästarna, menar Tina.
– Dock har vi lättare att påverka hästarnas foder än vad vi äter själva. Det är lättare att hålla en strikt foderstat till dem än vad det är att själv låta bli den där godisbiten, trots att du vet att den inte gör dig något gott, säger hon.
Obalans i de inre organen kan skapa depression och andra käns-lomässiga problem och tvärt om. Fördelen hästarna har är att de lever i nuet och oroar sig inte så mycket över saker och ting som vi människor gör, därmed inte sagt att hästar är utan känslomässiga problem. Det går oftast lite fortare att lösa upp dem bara, om vi får kropp och själ i balans.

Från utdömd till tävling
Det är inte bara Tina som har gjort en lång resa, utan även hennes hästar. Från början hade Tina halvblodshästar och höll på med hoppning och dressyr. Idag har hon fem quarterhästar på gården och rider western.
– Jag tilltalades av det lugna. Och så var det mycket lättare att få på sambon jeans och hatt, säger hon och ler.
Tre av Tinas hästar har varit så illa skadade att man veterinär medicinskt tom dömt ut en av dem och hos de två andra har den tänkta tävlingskarriären tagit slut. Men med hjälp av den kinesiska medicinen, läkning med energi, rätt foder, bra hovvård och en ändrad träningsfilosofi är de nu friskförklarade och fungerar fullt ut, de skador man förut såg med bland annat ultraljud finns inte längre kvar.
– Vår 6-åring kom till oss i maj när han var fyra, för att bli frisk. Han var utdömd sedan ett år tillbaka efter en skada som upptäcktes efter hans inridning, men ägaren/uppfödaren hade inte hjärta att ta bort honom då han egentligen inte led men inte skulle fungera som ridhäst längre, berättar Tina.
– När jag började behandla honom kändes det väldigt märkligt, som om han inte visste om han skulle leva eller dö. Jag pratade med ägaren om detta och frågade om de satt en tidsgräns för hans läkande och det hade de vilket inte så konstigt med tanke på prognosen. Det är svårt att läka något om man inte har hopp och det gäller även en häst
– Vi bestämde oss för att köpa honom för försäkringsvärdet. Jag har behandlat honom med energi, akupunktur och skapat en balans i kropp och själ så att blockering-arna han hade har försvunnit och kroppen har kunnat läka, fortsätter hon.
Ett år senare var de tillbaka hos veterinären för att se hur leden såg ut och fick klartecken att det bara var att rida på. Det fanns heller inga restriktioner på vad han skulle kunna göra som ridhäst.
– Min 8-åring kom till oss i vuxen ålder och det tog ett tag innan jag fick hans kropp att se ut och fungera som jag tycker att en häst skall vara. När vi började sätta i gång honom så var det något som var ”fel”. Han var inte halt och aldrig dum, men väldigt ”springig”,säger Tina.
– Vi tog med honom till veterinär för att ”gå igenom” honom och ultraljuda hans leder. Det visade sig att han hade inflammationer och rejäla broskskador i båda bakknä-na. Hade jag inte haft den kunskap jag har hade det varit kört. Istället satte jag i gång att behandla mer fokuserat på hans bakknän.
Vid återbesöket hos veterinären behövdes ingen injektion i leden då det inte fanns någon inflammation. Ett år senare syntes det inte något av broskskadorna på ultraljudet.
– En av våra unghästar skada-des när han var på inridning. Han kollades av veterinär på vägen dit med bland annat ultraljud efter-som jag verkligen ville veta att allt stod rätt till innan jag lämnar bort en häst. Tyvärr hände något och han skadade sig. Det blev en koll hos veterinären igen med en inte allt för rolig prognos. I dag är han läkt och på gång utan restriktioner.
– Att dessa hästar kunnat läka tackar jag min egen resa för, energin och den kinesiska medicinen, säger Tina och ler.

Kinesisk medicin
Grunden till den kinesiska medici-nen är balans och flöde.
– Balans skapar flöde och flöde skapar balans, berättar Tina.
Det är viktigt att skapa ett fritt flöde av energi i kroppen, så att allt fungerar som det ska och är tänkt. Alla de inre organen behöver varandra och har en speciell kommunikation. Det är viktigt att alla delar och organ fungerar som de skall och sköter sin ”uppgift”, annars uppstår obalans och det är då vi blir sjuka.
– Ett exempel är stress och dålig mage. Levern står för stressen och mage/mjälte för maten. På grund av stressen attackerar levern magen och man får magproblem, förklarar Tina.
– Levern påverkar även muskler och senor, vilket gör att stressen även kan bli mekanisk och man kan få till exempel smärta i kroppen. Enligt kinesisk medicin skapar då den inre obalansen en yttre obalans och på en häst kan detta till exempel resultera i hälta, fortsätter hon.
Det är stor skillnad mellan västerländsk och kinesisk medicin. Kinesisk medicin behandlar anledningen till att något uppstår. Den skapar balans för kropp, själ och känslor. Den västerländska medicinen letar efter något som ”tar bort” symtomen som tyvärr ofta kommer tillbaka eftersom man inte gjort något åt orsaken.
Behandling med energi
När Tina kommer ut för att behandla en häst börjar hon med att titta på hur den rör sig, känna in energier och ställa en mängd frågor. Hon känner därefter igenom var det finns blockeringar både muskulärt och i energin. Kroppen har en mängd energi flöden i form av meridianer i kroppen och de står alla för, och påverkar olika organ och kroppsdelar.
– Många hästar visar väldigt tydligt var det är stopp, när det känns bra och när det släpper, säger hon.
Det finns flera sätt att öka flödet och få bort blockeringen på. Det går att göra genom healing, med nålar, akupressur eller massage. Tina använder sig främst av heal-ing (energi). Med healing, precis som med nålar, akupressur och massage ökar blodflödet genom kroppen och blockeringar släpps. och läka, förklarar Tina.
Hon jobbar på två plan – att lösa upp blockeringar så kroppen kan fungera och att hitta en balans i det yttre och inre så att man inte skapar nya blockeringar. Trots att Tina har väldigt bra resultat utav sin behandling och poängterar att varje fall är unikt vilket innebär att ett gott resultat kan ha olika inne-börd.
– Det är viktigt att patienten får rätt hjälp. Jag skickar kunder både till läkare och veterinärer. Det behövs både sjukvård och friskvård. Men de flesta som söker upp mig är de som redan har cirkulerat runt i systemet utan att ha fått hjälp. Alla delar behövs både den västerländska medicinen och den kinesiska, menar Tina.
– Vi behöver få en större kunskap om hur viktiga alla pussel-bitar är och hur mycket vi faktiskt kan påverka vårt och våra hästars mående själva.
Hon har själv gjort en lång resa och med sin kunskap samt erfaren-het försöker hon nu hjälpa andra.
– Det jag gör handlar om frisk-vård inifrån och ut helt enkelt, avslutar hon.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This