den 8 nov, 2017
Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur…

Hej alla fina bloggläsare

Visste du att den kinesiska medicinen är lika gammal som Indiens mer kända Ayurveda? Här i väst tror vi att akupunktur är det som är kinesisk medicin. Inget kunde vara mer fel. Visste ni till exempel att örtmedicin är den största och viktigaste delen i kinesmedicinen eller att YinYoga har sina rötter i Kina? 

Den kinesiska medicinen är så kraftfull i all sin enkelhet och i hur allt logiskt hänger ihop. Förstår man grunderna och lever efter dem så håller vi oss friska och vitala. Den kinesiska medicinens grundfundament är att man ska lära sig leva på ett sådant sätt att sjukdom inte uppstår…

Redan 300 år före Kristus nämns de fem elementen i texter och precis som Yin och Yang så är de en av grunderna i kinesisk medicin och används för att förstå och relatera till kropp och själ. De fem elementen har en mängd saker som hör till varje element, från naturen och årstiderna till organ, känslor och själ.

Trä

Träelementet ses som en general som planerar och dirigerar. Det står för vårt kreativa driv och vår förmåga att uttrycka oss själva samt vår motivation och vilja till att ”bli” något. Träelementet ger oss viljan att växa och är själva grunden till det mesta av vårt driv och våra önskningar.

Ilska är den känsla som hör till Trä-elementet vars färg är grön och årstid är vår. De organ som hör hit är lever och gallblåsa.

Eld

Vår ande och vårt uttryck finns i eld-elementet. Vår inre intuition, entusiasm, glädje, fantasi, optimism och kraft bor i hjärtat. Det är eld-elementet som ger oss förmågan att ha meningsfulla relationer, kunna älska och känna passion.

Inom den Kinesiska Medicinen, ser man hjärtat som en Kejsare som ska se till att balans och fred råder i vår kropp och själ. Det står för intelligens, andlighet och visdom.

Jord

Jordelementet ger oss förmågan att vara omtänksamma, balanserade och avslappnade. Det ser till att vi kan hålla oss jordade och tack vare det kunna känna att vi står stadigt även om det stormar runt oss och livet är ett kaos.

Grubbleri och oro är den känsla som enligt den kinesiska medicinen tillhör Jord-elementet, vars färg är gul och årstid sensommar.

De organ med funktioner som tillhör Jord-elementet är mage och mjälte. Deras största uppgift är att transformera allt vi äter och sedan transportera ut det som näring. När det fungerar som det ska tänker vi klart och har lätt för att koncentrera oss, så att idéer och handlingar kan födas och förverkligas.

Metall

Metallelementet står för våra nya idéer och det är här nya känslor föds och börjar anta en form. Man kan jämföra det med våra andetag, vid inandning föds våra nya känslor och idéer och vid utandningen släpper vi alla gamla idéer och känslor.

Sorg är den känsla som hör till metall, vars färg är vit och årstid är höst. De organ som hör hit är lunga och tjocktarm.

Vatten

Vattenelementet står för vår viljekraft som är vår inneboende kraft, beslutsamhet och vilja att lyckas med allt vi företar oss. Den står för vår vitalitet och uthållighet, innehåller vår essens och är vår energireserv.

Rädsla är den känsla som enligt den kinesiska medicinen hör till vatten-elementet, vars färg är svart och årstid vinter.

De organ och funktioner som hör till vatten-elementet är njurar och urinblåsa. Njurarna anses inom den kinesiska medicinen var grunden till att liv kan skapas och fortgå. I njurarna föds yin och yang och det är här all vår livsenergi finns lagrad.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

7 Kommentarer

 1. Är intresserad Men tyvärr hör jag så dåligt så jag kan inte lyssna på det som inspelas Men får väl läsa det ni skriver kram ha en fin helg ??

  Svara
  • All vår kunskap som vi delar med oss av finner du i våra blogginlägg även om du inte kan lyssna på poddinspelningarna 🙂
   Även vår maillkurs kommer vara i skriven form, så den hoppas vi ska bringa dig glädje.
   Ha en fin helg du med! Varma Kramar Annelie & Tina

   Svara
 2. Kinesisk medicin och läkekonst och visdom har alltid varit intressant tycker jag. Tack för trevlig läsning ?

  Svara
  • Vad kul att höra att du gillade läsningen 🙂 Ja den är fantastisk på så många sätt och vis 🙂

   Svara
 3. HEJ och tack för ett intressant inlägg.
  Vivi hänvisade mig till er då jag känner att jag har obalans i min kropp och själ. Har en tung ryggsäck med min makes bortgång och flera unga familjemedlemmar som gått bort. Hittar inget liv igen och nu har jag dragit på mig ångest, vilket är fasansfullt. Går inte att förklara….
  Vad hade ni rekommenderat mig att göra? Har läkarkontakt och KBT.
  Tacksam för svar!

  Vänliga hälsningar
  Marie

  Svara
  • Hej Marie,
   Ja ångest är en fruktansvärd känsla. Du kommer finna många tips och råd i vår bok, Nyckeln till Hälsa, som utkommer den 1 december. Vårt tips är att du läser boken, du kommer få en helt ny bild av ditt mående. Många Kramar Tina & Annelie

   Svara
   • Tack det ska jag göra!

    Kram Marie

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 tips för att bli av med förkylningen med hjälp av Kinesisk Medicin - […] Kinesmedicinen är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 2. Svårt att gå ner i vikt ??? - […] Kinesmedicinen är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 3. Med rätt kunskap läker du kropp och själ… - […] Kinesmedicinen är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 4. Färgernas betydelse inom den Kinesiska Medicinen – HERMANSDAL - […] Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 5. Vi trodde vi kunde – HERMANSDAL - […] Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 6. En god natts sömn bästa medicinen – HERMANSDAL - […] Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 7. En underbar doft som hjälper kropp och själ – HERMANSDAL - […] Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 8. Till synes stora problem är ibland lätta att lösa… – HERMANSDAL - […] Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… […]
 9. Lånar du av framtiden? – HERMANSDAL - […] Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This