den 13 jan, 2019
Känslor visar sig fysiskt

Hej fina du,

Nu är julen nerplockad och vi har haft några riktigt kalla nätter och frusna dagar på Hermansdal. Vi har också sorg. I onsdags kväll fick vår älskade hittekatt Copy somna in och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi åkte 100 mil Nyår för fyra år sedan och räddade honom från ett hårt uteliv förfrusen och döende. Vi klarade honom och han kom tillbaka till sin fulla glans och blev en i gänget. En riktig “buddakatt” med stor integritet som bidragit med en massa klokhet. Nu har han fått somna in och vilar på Hermansdal tillsammans med andra älskade och saknade individer.Hur påverkas kroppen av känslor ?

Det är fascinerande att se hur kroppen regerar när olika känslor får fäste i systemet. Speciellt om de hör till ett element där vi har obalanser eller svagheter. För mig blev det väldigt tydligt att hela kroppen reagerade på min sorg och lungan blev ansträngd. Jag kände bland annat av min astma som jag inte haft besvär av på länge. Det var inte så illa att jag behövde ta spray men den dök upp. För mig räckte det med att ta hand om mig lite extra, vara noga med att äta rätt saker och att saltmoxa. Det hjälpte för att kroppen skulle klara av att balansera sig igen.

Jag är fortfarande låg men ser till att inte fastna i sorgen. Jag försöker medvetet att hitta saker som tar mig ur känslan och jag hjälper mig själv på alla sätt jag kan. Det krävs Qi och Yang för att transformera känslor. Känslor är en stor belastning rent fysiskt för kroppen om de inte transformeras och vi fastnar i ett känslotillstånd. Får vi brist på Qi så kommer det att påverka transformationen av känslor. Vem har inte upplevt hur mycket värre problem och tankar känns när vi är trötta och slut ? Vi ska ha alla känslor men de ska vara “lagom” starka, inte för länge och de ska förändras. Alla fem elementen har sin känsla och har vi obalanser någonstans så visar det sig på flera sätt bland annat påverkas vårt känsloliv.

De fem elementens känslor

Träelementet

Ilska är i ett balanserat tillstånd ett hälsosamt gensvar på stress, frustration och orättvisa. Så länge ilskan uttrycks varsamt och kontrollerat, hjälper den till att ”rensa luften”, lätta på spänning och återställa balansen. För mycket ilska skapar obalans i träelementet och dess organ lever/gallblåsa. På samma sätt som en obalans i träelementet kan skapa för mycket ilska och aggression. Att man säger att vissa personer är ”hetlevrade”, har inom kinesmedicinen en logisk förklaring då det innebär att man har för mycket hetta i levern. När ilskan blir för mycket och obalanserad kan det ge symtom som högt blodtryck, magsår och andra magrelaterade besvär och huvudvärk.

Eldelemetet

När eld-elementet är välbalanserat är dess känsla glädje konstant och harmonisk. Som en autopilot fyller den ständigt kropp, själ och sinne med en varm och avslappnad känsla av lycka och glädje. Men om elden i eld-elementet flammar upp för mycket så kommer den harmoniska glädjen istället övergå till att göra personen manisk, nervös, stressad och pratar snabbt och konstant. När glädje blir en obalanserad känsla kommer den skapa obalans och sjukdom i kroppen, såsom störningar i talet, insomnia, hjärtklappning och hjärtattack.

Jordelementet

När det blir för mycket av grubbleri och oro, stagnerar jord-elementets energi och problem uppstår. Tänkande och våra tankar är när de är balanserade klara och leder till någon form av handling. Oro är en känsla där personen alltid befinner sig i dåtid eller framtid… Men likväl som grubbleri och oro kan skapa obalans, så kan en svaghet och obalans i jord-elementet göra att man börjar grubbla och oroa sig väldigt mycket. Det visar sig ofta som tunghet i kroppen, viktökning, trötthet, depression, dålig matsmältning, magkatarr och ödem.

Metallelementet

Sorg är en känsla som om den är väl balanserad, ger oss erfarenheten av att hantera förlust och bearbeta sorg. Men om sorgen blir för stor, kommer din energi att dra ihop sig och saktas ner. Vanliga symtom som uppstår när sorg skapar obalans, är att kroppen blir stel vilket leder till problem i ryggrad och leder, förstoppning, IBS samt luftvägsproblem såsom kronisk bronkit, astma och lungfibros.

Vattenelementet

Rädsla som är känslan tillhörande vatten-elementet, är när den är hälsosam och balanserad en känsla som håller oss uppmärksamma, alerta och fyller oss med mod att möta allt som uppstår i livet. Men när rädslan blir obalanserad har den en förmåga att få vår energi att sjunka till botten och allt går långsamt och segt. Även vår förmåga att tänka och agera försämras, vilket leder till att allt vi kan tänka på är hur vi ska fly från känslan eller det som orsakar den. Desto djupare rädslan går in i kroppen så skapas känslor utav ångest och fobier. Kroppsliga symptom som dessa känslor kan leda till är urinvägsinfektioner, artrit, njursten, gallsten och olika sexuella problem.


Kurser 2019

Nu har vi släppt årets första kurs här på Hermansdal den blir på temat häst och hund, friskvård, kinesisk medicin och moxa. Den 27-28 April är det dags. Det ska bli så kul, både vi och djuren längtar. Nio hästar och sex hundar är redo för er att praktisera på. De är alla vana och tycker om att bli behandlade.

Vi ser verkligen fram emot den här helgen den kommer vara fullproppad med teori och praktik. Eftersom den blir två dagar kommer vi på lördagskvällen gå ut och äta tillsammans för den som vill. Fika för och eftermiddag samt lunch ingår i kursen. (Alltid hemlagat och ekologiskt) 😉

Du kan läsa mer om djurkursen här https://hermansdal-kurser.com/produkt/friskvards-och-moxakurs-for-hast-hund-27-28-april/

Håll utkik i mailen i kväll kommer ett nyhetsbrev med ett smarrigt recept som smakprov på vår hälsosamma matlagningskonst 🙂 i Fem- elements kursen. Vi kommer också presentera datum för en saltmoxakurs här på Hermansdal i maj och lite annat smått och gott som vi planerar att dela med oss av och som vi vet kommer att hjälpa den som är intresserad.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Intressant inlägg då jag just nu lider av en stor personlig förlust, mycket sorg. Samtidigt som jag försöker återhämta mig från utmattning, har mycket stress i kroppen och stärker nu binjurar och njurar med örter för att återhämta mig.

  Har er bok men har dock ej läst från början till slut än. Har ni tips hur jag kan stärka mig enligt kinesiolog in för bästa återhämtning skulle jag vara mycket tacksam?
  ??

  Svara
  • Hej
   Läs boken, gör testerna och se vart du har flest obalanser och brister. Saltmoxan är fantastisk på att stärka kroppen så den kan jag varmt rekommendera som verktyg.
   Vänligen
   Tina

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This