den 8 mar, 2020
Känslor lever sitt eget liv och vill säga något

Hej fina du,

Hur går det för dig i dessa Coronatider? Har du panik eller känner du dig lugn? För mig skapar kunskap ett lugn. Att jag förstår mig på kroppens signaler och reaktioner och att jag kan hjälpa den är det jag behöver för att jag ska känna mig trygg. I dag är det dags för vårens första kurs här på Hermansdal och ämnet är Kinesisk Medicin och Moxa för Häst. Nu är det dags för nya deltagare att få en verktygslåda med sig så att de kan hjälpa hästar att må bättre. Jag och praktikhästarna Lancelot och Ice T är redo och mat och bakning är förberett, ingen kommer att åka hungrig i härifrån. Det kommer att bli en toppendag.

Nu ska den bli klar

Jag är i full gång med att lära mig det dataprogram som ska hjälpa mig att sätta ihop bok 2 som går under arbetsnamnet “Känsloboken” Jag har värpt på den boken i många år. Jag hoppas att du kommer tycka om den lika mycket som du uppskattar Nyckeln till Hälsa. Den här sommaren kommer jag att ägna åt att skriva klart och illustreara boken samt att guida de som går Mat som medicin på webben. Det kommer att bli mitt fokus.

För att ta vi ska ta oss dit vi vill behöver vi alltid ett mål, fokus och att vi agerar. Att göra en plan och skapa förutsättningar för att komma i mål skapar även det ett lugn hos mig. Att ha en massa måsten och borden utan att jag har en plan gör mig stressad. Det blir lite som att guppa runt på havet i en båt utan att veta vilken hamn jag ska till. Så fort målet och planen är på plats infinner sig friden. Det inre lugnet är för mig ett kvitto på att min själ och jag är överens om vad vi behöver göra för att komma dit vi vill och stressen försvinner. Vi ror åt samma håll.

Känslor ger sig inte

Känslor upptar en så stor del av våra liv och vi känner oss ofta maktlösa inför deras kraft. Alla påverkas av dem och vi gör många val i livet utifrån våra känslor. De griper tag i oss och ofta klarar vi inte av att släppa dem. När vi försöker trycka undan obehagliga känslor kommer de tillbaka och knackar på hårdare. Vi känner oss ofta maktlösa inför känslornas kraft och makt över oss. Det är som att de bara dimper ner utan förvarning och vi har inget att säga till om. Jag är säker på att det är många som känner igen sig och håller med mig. Känslor vill säga oss något det är kroppens och själens sätt att kommunicera med oss. Att stanna upp och lyssna på dem och försöka förstå vad som ligger bakom i stället för att fly kan vara det bästa vi gjort.

Förändringar skapar nytt mående

I den kinesiska medicinen är känslor väldigt viktiga och säger något. De talar om hur vårt inre mår och om vi har balans och harmoni i vårt inre kungarike. Det med den kinesiska medicinen är att den har redskap för att vi ska kunna må bättre känslomässigt.

När vi förändrar våra vanor och tillför något som hjälper kroppen att komma i balans försvinner symtomen ett efter ett. Inte minst de känslor som stör oss. Det märks tydligt hos de som saltmoxar regelbundet och hos de som går webbkursen Mat som Medicin. Det är precis på samma sätt med våra djur men jag brukar säga att det går lättare att läka djuren för att vi är mer noga med dem än vi är med oss själva 😉

Vill vi ha en förändring i våra liv behöver vi aktivt göra nya val och gå nya vägar. Våra känslor hindrar oss många gånger och vi ger upp innan vi ens försökt. Det behövs även tillräckligt med energi/qi för att vi ska orka ta tag i saker. I bland behövs det inte så mycket som vi tror för att vi äntligen ska klara av att förändra och ibland så behövs det riktiga krafttag. Ett litet steg är alltid bättre än inget.

Är det ens möjligt?

Jag såg en reklam på TV där ett Apotek gjorde reklam för att man skulle packa människors mediciner i färdiga portionspåsar. Man uppgav att FEM MILJONER människor i Sverige äter mediciner och behövde hjälp med tjänsten. Är det ens möjligt att så många dagligen äter mediciner för att försöka få livet att fungera??? Det handlar inte om de som ibland äter en penicillinkur för att de fått halsfluss utan människor som på daglig basis stoppar i sig mediciner för att döva symtom!!! För mig är det en katastrof och ett totalt haveri av vår hälsa och vårt mående. Det är svårt att greppa att det skulle vara så illa.

Det måste ske en förändring i sättet vi lever och vad vi äter. Vi kommer aldrig att må bra om vi inte förändrar det som fått oss att må dåligt. Det är det vi äter som ska ge vår kropp byggstenar för att hålla alla funktioner i gång och se till att inte obalanser och brister uppstår. Alla vet att en blomma inte skulle överleva utan korrekt skötsel, den skulle bli mottaglig för parasitangrepp vissna och dö och och det är samma sak med oss.

Känslor i den kinesiska Medicinen

TRÄ-ELEMENTET

Ilska är i ett balanserat tillstånd ett hälsosamt gensvar på stress, frustration och orättvisa. När den uttrycks varsamt och kontrollerat, hjälper den till med att ”rensa luften”, lätta på spänningar och återställa balansen. För mycket ilska skapar obalans i träelementet och dess organ lever/gallblåsa. På samma sätt som en obalans i träelementet kan skapa för mycket ilska och aggression. Att man säger att vissa personer är ”hetlevrade”, har inom kinesmedicinen en logisk förklaring då det innebär att man ha för mycket hetta i levern. När ilskan blir för mycket och obalanserad kan det ge symtom som högt blodtryck, magsår och andra magrelaterade besvär, huvudvärk etc.

ELD-ELEMENTET

När eld-elementet är välbalanserat är dess känsla glädje konstant och harmonisk. Som en autopilot fyller den ständigt kropp, själ och sinne med en varm och avslappnad känsla av lycka och glädje. Men om elden i eld-elementet flammar upp för mycket så kommer den harmoniska glädjen istället övergå till att göra personen manisk, nervös, stressad och pratar snabbt och konstant. När glädje blir en obalanserad känsla kommer den skapa obalans och sjukdom i kroppen, såsom störningar i talet, insomnia, hjärtklappning och hjärtattack etc.

JORD-ELEMENTET

När det blir för mycket av grubbleri och oro, stagnerar jord-elementets energi och problem uppstår. Tänkande och våra tankar är när de är balanserade klara och leder till någon form av handling. Oro är en känsla där personen alltid befinner sig i dåtid eller framtid… Men likväl som grubbleri och oro kan skapa obalans, så kan en svaghet och obalans i jord-elementet göra att man börjar grubbla och oroa sig väldigt mycket. Det visar sig ofta som tunghet i kroppen, viktökning, trötthet, lathet, depression, dålig matsmältning, magsår, ödem etc.

METALL-ELEMENTET

Sorg är en känsla som om den är väl balanserad, ger oss erfarenheten av att hantera förlust och bearbeta sorg. Om sorgen blir för stor, kommer din energi att dra ihop sig och saktas ner. Vanliga symtom som uppstår när sorg skapar obalans, är att kroppen blir stel vilket leder till problem i ryggrad och leder, förstoppning, IBS samt luftvägsproblem såsom kronisk bronkit, astma och lungfibros.

VATTEN-ELEMENTET

Rädsla är känslan som tillhörande vatten-elementet. Den är när den är hälsosam och balanserad en känsla som håller oss uppmärksamma, alerta och fyller oss med mod att möta allt som uppstår i livet. När rädslan blir obalanserad har den en förmåga att få vår energi att sjunka till botten och allt går långsamt och segt. Även vår förmåga att tänka och agera försämras. Det leder till att allt vi kan tänka på är hur vi ska fly från känslan eller det som orsakar den. Desto djupare rädslan går in i kroppen så skapas känslor utav ångest och fobier. Kroppsliga symptom som dessa känslor kan leda till är urinvägsinfektioner, artrit, njursten, gallsten och olika sexuella problem.

Känslor är viktiga

Vi har i vår kultur lätt för att säga det är “bara” känslor. I den kinesiska medicinen tar man dem på största allvar. Man stärker och balanserar upp det som behövs för att harmoni skall kunna uppstå. Känslorna påverkar i allra högsta grad kroppens fysiologiska mående och tvärtom. Har ett organ en obalans så kan det vara svårare att släppa en känsla som hänger kvar.

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals Gård

?

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This