den 7 jun, 2020
Jag böjar må som en “prins”

Hej fina du,

Hoppas du hade en fin nationaldag i går. Vår var kall och regnig men det gör ingenting jag älskar den här tiden på året. Dagarna blir ljusare och längre jag känner hur jag fylls med energi och inspirartion. Det blir inte sämre av att Lancelot tydligt visar att jag kan sätta i gång att rida igen. Det känns som om timingen är perfekt. Vi kan mjukstarta båda två jag efter min operation och han efter en skada i hagen. Vad är väl härligare än en tur i skogen till häst. Fåren gör ett fantastiskt jobb med att hålla marken öppen där inte hästarna betar och resten kämpar jag med. Det är svårt att hinna med nu för det växer så det knakar ute. Efter ett par dagars regn fullständigt exploderar det nu i naturen.

Helheten gör skillnad på riktigt

Jag fick ett mail i veckan av en kursdeltagare som gick den första Mat som medicin kursen. Det är alltid lika roligt att få vara en del i människors framgång och utveckling. Hon skrev bland annat att jag fått henne att förstå hur viktig helheten är och det är den verkligen. Vi vill så innerligt hitta EN sak som ska göra oss friska, pigga, lyckliga och vitala. Vi vill att det ska finnas ett piller en ört, en terapeut eller en meditationsövning som ska ställa allt tillrätta. Gärna så att vi kan fortsätta våra liv som tidigare för vi vill inte ändra något. Visst vore det fantastiskt men tyvärr det kommer aldrig att fungera på det sättet.

Mår vi inte bra behöver vi förändra något

Det är som att tro att om vi behandlar en försurad sjö en gång och att den efter det ska vara frisk i all oändlighet även om vi fortsätter att pumpa ut det som gör den försurad. Vi förstår förhoppningsvis att det inte fungerar och att det är på samma sätt med våra kroppar. Tillför vi det vi blir sjuka eller inte mår bra av kommer vi inte må bättre. Vi kan äta allsköns piller och mediciner som lägger locket på och tar bort symtomen för stunden men de kommer inte hjälpa oss med det som skapade problemen. Våra symtom kommer i stället att bli fler och fler.

Vi sätter munkavel på oss själva och vill inte lyssna när det är något som skaver i livet. Jag vet för jag har gjort det själv. Vi vet att vi kör på för mycket, inte vilar, tränar för mycket eller för lite, äter fel, blir dränerade av att umgås med vissa människor, inte trivs på jobbet, lever i relationer där vi inte trivs, saknar relationer osv i all oändlighet. Kanske orkar vi inte ta tag i det som skaver. Vi vågar kanske inte prata med de vi har problem med. Vi orkar inte ta tag i träning eller matlagning eller känna efter vad det är som ständigt dränerar oss på energi eller gör att vi ger upp innan vi ens försökt förändra. Men det är precis det vi behöver göra. Att få i oss bra näring och att täta alla hål som vi läcker energi igenom är vägen till att må bra inifrån och ut.

Det som är naturligt får oss att mår bra

Vill vi läka på ett naturligt sätt måste vi förändra det som gör oss sjuka och vi måste låta det ta tid. Det fungerar inte på samma sätt som en huvudvärkstablett som släcker symtomet på en halvtimme. Vi behöver vårda oss själva precis som vi tar hand om vår trädgård. Vi mår bra av lagom med sol, vatten och näring osv och efter en tid med bra skötsel kommer vi att blomma igen.

Jag ser den kinesiska medicinen som den bästa trädgårdsmästaren som finns. Den där med supergröna fingrar som får allt den tar i att blomstra och kan väcka liv i vilken trädgård som helst och få den att prunka, surra av humlor och får alla andra fantastiska hjälpredor som maskar fjärilar och nyckelpigor att trivas på sitt arbete.

Det är faktiskt så enkelt eller svårt att ger vi kroppen det naturliga vi behöver så klarar den sig alldeles utmärkt. Det är när vi tar bort det naturliga som den inte fungerar längre och skavankerna till slut kommer. Så känn efter och ta reda på  vad som är naturligt för dig och vad din kropp behöver för att må så bra som möjligt.

Vi är alla blommor och behöver näring och vatten men vi har lite olika behov. En del är rosor och är känsliga för löss, en del är kaktusar och klarar sig utan vatten långa perioder men vi har alla vissa grundläggande behov. En del är starkare andra känsligare. Alla föds med olika förutsättningar och vi trivs i olika sammanhang. Vi behöver lära oss och respektera vad just vi behöver för att må så bra som möjligt.

Vi är en del av naturen

I den kinesiska medicinen är vi en del av naturen. Mår du sämre och får mer värk av tex kyla så är värme din medicin. Mår du sämre och får mer huvudvärk när det är fuktigt väder ute då har du fukt i ditt eget ekosystem och behöver bli av med fukten du har. Det yttre klimatet påverkar vårt inre. Är vi svaga eller har många obalanser påverkas vi mer av det vi utsätter oss för. I början får vi ont i magen till och från när vi har ätit något kroppen har svårt att hantera. Till slut växer problemen och vi får större och större problem.

Har du någon gång funderat på varför det idag är så många som har problem med tex födoämnes allergier eller får en massa magproblem när de äter? Eller varför var och varannan person idag är allergisk? När jag var ung var det ovanligt och idag är det ett så stort problem att det blivit normalt och inget vi regerar över. Kinesiskt sett så är det symtom på obalanser som vi kan rätta till.

Jag kan säga att i år är första året jag inte alls känner av mina bihålor eller blir tung i huvudet när det är fuktigt väder eller när all sköns pollen färgar världen gul. Det är ett av alla kvitton jag får på att min kropp är på väg åt rätt håll. Jag har lyckats vända skutan och skalar av problem istället för att lägga till fler och fler. Jag har helt enkelt börjat lyssna på vad symtomen säger och förändrat det jag behöver så att jag kan läka. Det tackar jag den kinesiska medicinens verktyg för och mig själv för att jag fortsätter att känna efter och GÖRA. Jag börjar faktiskt må som en “prins”.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Tack, känner att av detta vill jag veta mer.
  ????

  Svara
 2. Hej
  Efter att ha läst din bok har jag lite funderingar på hur jag ska gå vidare efter de test i slutet av boken. /Jessica

  Svara
 3. Väldigt intressant, fick mig att tänka efter lite.

  Svara
 4. Jag blir så inspirerad av detta!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This