den 11 sep, 2022
Har du tillräckligt med yang?

Hej fina du,

Hur har du det därute under denna oroliga och märkliga tid? Jag eldar i kaminen, tänder ljus och är i nuet medan jag funderar på hur vi ska lösa vinterns problem. Hoppas att kung Bore ger oss en mild kort vinter och en tidig vår. Det känns som om vi är på en tidsresa tillbaka i tiden. Vår moderna livsstil och bostäder passar inte längre in. Saker som känts självklara är inte det längre. Till nästa vinter är det dags att odla mer mat och renovera vår gamla jordkällare för att kunna förvara den.

Det är många som inte kommer ha råd att värma upp sina hus, tvätta, duscha eller laga mat. El, diesel, räntor och matpriser skrämmer och får långtgående konsekvenser. Är så tacksam varje dag för både kaminen, eget vatten, skog och all kunskap jag samlat på mig under åren. Önskar bara att vi hunnit återinföra en vedspisen i köket så jag kunnat laga mat på den. Nu är det är dags att använda all sin uppfinnes rikedom för att hitta lösningar som tar oss igenom det här så att alla innevånare på Hermansdal klarar sig så bra som möjligt. Jag undrar hur mycket julbelysning och ljusslingor vi får se den här vintern?

Hösten är här och yang minskar

Hösten är här och naturen kommer snart att förvandlas till ett färgsprakande inferno. Jag tycker att höstens färger är otroligt vackra och jag älskar den höga klara luften. Naturen har tystnat och drar sig tillbaka. Jag tycker faktiskt att det är mysigt att “boa” in mig efter sommarens långa aktiva dagar. Det är skönt att komma i säng tidigare på kvällarna. Nu vill jag inte äta sallad längre. Jag längtar efter varma soppor, grytor och te. Saltmoxa och varma fotbad kan kännas malplacerade under sommaren men nu känns det som handen i handsken. Både långkalsonger, mössa och varma sockor är på.

Här hittar du Nyckeln till Hälsa om du vill läsa mer

Har du tillräckligt med yang

Känn på din hud är den varm eller kall? Den ska kännas varm. Det är dags att börja klä på sig nu. Fram med långkalsonger, sockor, mössor och vantar så att du är rädd om den yang du har i kroppen. Det är nu vi ska börja hushålla lite extra med vår yang och inte slösa bort den på att frysa eller bli kalla i onödan. Gå inte ut med blött hår och tränar du ute och blir svettig så se till att du byter till torra kläder. Att hålla fötterna varma både inne och ute är superviktigt. Det finns en massa enkla saker som vi kan göra för att inte slösa bort vår yang i onödan.

Vill du äta kall mat så se till att dricka varmt till maten eller använd födoämnen och kryddor som är varma i sin natur. Det är den kunskapen man använder i den kinesiska medicinen när maten blir medicin och återställer våra obalanser. Man har genom lång erfarenhet sett vad som fungerar och förstått att vi hör ihop med naturen och dess cykler. Har du fukt i kroppen så slutar man äta fuktbildande födoämnen och äter istället det som tar bort fukt. Har vi yangbrist så gör vi vad vi kan för att fylla på yang och vi försöker se till att inte förlora mer än vi behöver.

I somras torkade naturen periodvis bort och led av Yinbrist. Nu återhämtar den sig av allt regn. Vi kan laga oss själva också bara vi vet vad vi har för obalanser och vad vi ska göra för att systemet skall fungera i kroppen igen. Vi behöver förstå signalerna/symtomen den ger oss och den kinesiska medicinen har en perfekt förklaringsmodell som fungerat i 1000 tals år.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This