den 17 nov, 2019
Har du hittat ditt ljus i höstmörkret?

Hej fina du,

Hoppas att du har det bra där ute i höstmörkret och hittar lite ljus i tillvaron. Det var ett tag sedan vi såg solen på Hermansdal och jag är oerhört tacksam för våra välgrusade vinterhagar. Utan gruset hade vi och hästarna klafsat runt i lera nu. Det har regnat så gott som varje dag och jag hoppas att grundvattennivån fylls på ordentligt.

Är det något som känns bra så fokusera på det om än så litet. Själv fylls jag av tillfredsställelse för varje skåp och låda jag går igenom och rensar. Inget kan vara mer perfekt än ett grått och regnigt November väder för att få det gjort Tack för det 😉 Jag ser också fram emot både min operation (om än med en hel del nervositet) och att släppa en ny omgång av Mat som medicin & De femelementen i Januari. Försök att hitta dina ljusglimtarna i vardagen vare sig det gäller hälsan, relationer eller något annat. Fokusera inte på det som inte är bra eller inte fungerar. Det kommer att dra ner dig energimässigt.

Nu kan du förhandsboka din plats i Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

I bland får vi leta efter det som känns bra

När vi inte mår bra har vi en förmåga att att glömma allt som faktiskt är bra. Det är alltid en fråga om vad vi jämför med. Att träna oss på att välja ljusa tankar och vara tacksam över det som lyser upp tillvaron kommer att lyfta vår energi. Jag vet att det inte är lätt alla gånger men att hitta en ljus tanke när allt känns hopplöst kommer tillslut att lysa upp i höstmörkret. Det vi fokuserar på växer och tacksamhet är underskattat.

Vi behöver träning

Om vi klarar av att hålla humöret uppe kommer det att hjälpa oss med en mängd saker. Vi blir inte bara piggare och positivare utan både matsmältningen och värk kommer att bli bättre. Framförallt kommer vi inte att dränera oss själva på energi. Vi täpper till de hål som vi läcker igenom och det kommer att göra att vi klarar vintermörkret bättre. Det är precis lika viktigt att inte läcka energi som det är att få i oss bra sådan. Tankar du tänker skapar känslor och de talar om för dig vad du tänkte för en stund sedan.

Självklart finns det en mängd saker som vi kan sörja och vara ledsna över det är inte de jag talar om. Jag menar den där oron över allt dåligt som kan hända men faktiskt inte har gjort det. Det där med att inte ens försöka hitta lösningar utan bara se problem. Vi vill gotta oss i allt elände vi kan komma på och det dränerar jag lovar. Läcker vi ständigt spelar det ingen roll hur bra mat vi äter, vi förbrukar mer än vad vi får i oss. Det kommer tillslut att skapa brister och obalanser och kropp och själ kommer att protestera. De gör det med olika symtom som om vi inte gör något åt det kommer att bli fler.

Mår vi dåligt behöver något förändras

När vi vill komma tillrätta med våra brister och obalanser finns en mängd verktyg som till exempel mat, näring, livsstil och tex saltmoxa. De kommer alla att hjälpa kroppen att läka om vi inte tappar allt vi tillför på en gång. För att må bra behöver vi ändra på det som tillslut gjort oss sjuka. Är det våra tankar och känslor som skadar oss är det dem vi behöver hantera. När kroppen får den hjälp den behöver och vi slutar att tillföra det som skadar oss kommer magi att ske.

Kropp och själ är ett fantastiskt ekosystem som kan läka med rätt förutsättningar. Vi behöver GÖRA, det räcker inte med att veta vad som är bra vi måste agera också. Framgång är summan av alla små saker som vi upprepar dagligen. Det är det som gör att vi kommer i mål tillslut, vare sig det gäller vår hälsa eller något annat vi vill uppnå.

När vi vill komma tillrätta med våra obalanser måste vi alltid tillbaka till det som är naturligt för oss. Vi är inga maskiner som tål vad som helst. Vi har precis som naturen ett ganska tåligt ekosystem tills det blir för många obalanser då brakar det och symtomen kommer ett efter ett. Ofta så milt i början att vi inte ens märker det. Kroppen klarar av att balansera upp problemen och vi tänker inte på vad som händer. Eller värktabletten hjälper för stunden tills vi måste ta den oftare och oftare. Det är när vi får fler och fler symtom och det ena ger det andra som vi märker att något hänt. Vi tycker att problemen kommit plötsligt även om det ofta tagit flera år att skapa oredan.

Mat är medicin

Maten är medicin i den kinesiska medicinen. Här i väst beskriver vi matens innehåll med energi (kcal), mängden fett, protein och kolhydrater. Ibland finns det även med en lista med vitaminer och mineraler. Den informationen får vi fram i laboratorier genom att analysera och bryta ner maten i mindre beståndsdelar. Vi benämner det som matens näringsvärde och är det som finns innan vi äter det.

Kinesiskt sett har födoämnen olika egenskaper, så som värmande, kylande, söt, bitter, motverkar fukt med mera. Denna klassificering av olika födoämnens egenskaper, baseras dels på dess smaker, men även på hur kroppen reagerar när födoämnet intas. Utifrån dess effekt på kroppen får det sina energiegenskaper. När vi förstår matens egenskaper och de obalanser vi har kan vi använda den som medicin för att hjälpa oss tillbaka till balans. Vår kropp känner igen det som är naturligt för den, men har svårare att hantera det som är konstgjort.

När vi gör rätt svarar kroppen

Har vi matsmältningsproblem så är varm, tillagad, lättsmält mat det bästa vi kan ge kroppen. Vi kommer att göra det lättare för den att reglerera obalanserna som finns i systemet. Det är som när vi börjar träna, är vi svaga börjar vi inte med 150 kg i bänklyft, vi behöver vara starka för att klara det. Är jordelementet starkt så har vi en plåtmage och klarar det mesta är vi svaga får vi börja med något som är lätt. Vi skall äta ofta och inga jättestora portioner vi skall bli lagom mätta. Vi skall äta med glädje och under trevliga förhållanden. Det kommer att hjälpa kroppen att smälta maten och ta upp näringen.

När vi äter det som är rätt för oss på ett bra sätt kommer vårt blodsocker att stabiliseras, vi får den näring och energi vi behöver och kropp och själ blir nöjda. Har vi högt blodtryck så väljer vi en typ av mat och har vi fukt undviker vi det som bildar mer fukt för att hjälpa kroppen. Det kommer i sin tur leda till att vi mår bra även känslomässigt och att vi håller oss vitala i kropp och knopp.

Det ena påverkar det andra

Har vi obalanser i kroppen så kommer även vårt känsloliv att få det tillslut. Det är därför vi får PMS eller blir ledsna när vi är trötta eller får ont i magen när vi är oroliga och nervösa. Allt hänger ihop på ett fullständigt logiskt sätt. När vi är trötta och slut så får vi ett sämre immunförsvar och blir lättare sjuka vi får även svårare att sätta gränser mot omvärlden. Så att äta bra mat är viktigare än vi kan föreställa oss. Det påverkar hela vårt liv på alla nivåer. Innan man har upptäckt vilken otrolig skillnad maten, näringen och örter gör med hela vårt liv är det svårt att ta in effekten jag vet 😉 Vi är inte uppfostrade med att det vi äter påverkar både vårt fysiska och själsliga mående men det gör det. Jag och den kinesiska medicinen vet det också 🙂

Nu kan du förhandsboka din plats i Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Nya vanor skapar nytt mående

Faktum är att när vi stärker och balanserar de element där obalanser och brister finns med till exempel mat kommer vi att må bättre både känslomässigt och fysiskt. När kroppen får den näring den behöver och vi blir av med det som stör den kan den komma i balans och läka. Tills vi förstår vad som är fel kommer den att fortsätta ge oss symtom både kroppsligt och själsligt. Täpper vi dessutom till de hål vi läcker igenom och rensar upp bland alla energi trådar som suger kraften ur oss kommer det vi fyller oss själva med att räcka längre. Vi kommer att bli starkare och vitalare. Vitaliteten och kraften kommer att göra oss friskare och vi kommer att må bättre känslomässigt.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej….ingår det kunskap om saltmoxa i “matkursen”??

  Svara
  • Hej Mona
   Saltmoxakursen är en helt annan kurs även om grunden i båda är den kinesiska medicinen.
   Allt Gott
   Tina

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This