den 18 okt, 2020
Hälsa kommer inifrån

Hej fina du,

Ullpläden över benen känns nödvändig nu. Även långkalsonger och toppluva behövs för att jag inte ska bli kall när jag är ute. Hösten är här och vi har haft ett par minusgrader på natten och frost på bilrutorna. Jag jobbar på med den nya tappningen av Mat som Medicin inför nästa år och hade i veckan ett mysigt arbetsmöte på Systrarna Skogströms Lantcafé i Ör med mitt data och teknikproffs Emma. Om ett par veckor har vi en ny träff på Hermansdal där vi ska knyta ihop allting. Det känns underbart när pusselbitarna faller på plats en efter en och att ha ett proffs som Emma till hjälp.

På gården börjar vår blivande barnkammare och hage ta form inför vårens lamning. Nästa helg hämtar vi Bäärtil som ska bli pappa. Jag längtar efter lammrace på Hermansdal till våren och sommaren. Får är riktiga glädjespridare och väldigt personliga och sällskapliga när man lär känna dem. Dimma och Disa mina flasklamm som nu är stora tjejer tycker fortfarande att jag är deras mamma och vi har ett speciellt band som kommer att vara livet ut.

Nya rutiner

Med hösten och vintern på intåg så ändras mina dagliga rutiner. Saltmoxa, te på ingefära, bada varmt och fotbad med ingefära och moxa, kommer att hjälpa min kropp genom den kallare halvan av året. Nu njuter av värmen under min ullpläd när jag sitter och jobbar. Snart är det vår och sommar igen. Ju mer vi har fyllt på våra resorvarer under höst och vinter desto mer kraft kommer vi att ha när naturen vaknar igen. Den behövs då det är dags att sätta fart på allt vi har planerat under vilan.

Vi behöver träna våra tankar

Sorg är metallelementet och höstens känsla. Har vi svårt att släppa sorger eller känner oss ledsna utan att vi egentligen vet varför så är det metallelementet om behöver stöd. Och hösten är den perfekta tiden att stärka det på. Ha tillit och ut och andas in den klara höstluften och ta in naturen som skiftar färg. Precis som träden som släpper sina löv på hösten är det en perfekt tid för oss att släppa det som varit och inte längre behöver.

Jag processar sorgen efter vår älskade Balder och försöker att oroa mig så lite som möjligt för vår hjärtsjuka lilla Gibby. Jag vet att jag har fler sorger som väntar. Det är en träningssak att påminna sig själv när tankar som skapar sorg och oro kommer över oss. En del är verkligt och livet och vi kan inte göra något åt det. Det är bara att processa och läka. Men en del tankar skapar onödigt ogräs och där kan vi träna upp oss så att vi planterar blommor i stället.

Det tar tid att skapa obalanser

Jag pratar och skriver om näring och mat hela tiden. Jag gör det för att jag vet hur enormt viktigt det är för att vi skall må bra och hålla oss friska. Det här inlägget kanske inte känns så roligt för det innehåller ett allvar som är jobbigt, men nog så viktigt att ta in. Inte bara för din skull utan för dina barn och barnbarns ja för hela vår existens.

Tack vare kroppens enorma förmåga att städa upp och rätta till allt vi ställer till med tar det ibland tid innan vi inser att något behöver ändras. När den dagen kommer så tror vi att våra symtom kom över en natt, men så är sällan fallet. För de flesta så har det tagit tid att skapa så mycket oreda i kroppen att den inte längre klarar av att reda ut problemen.

Pratade med en vän i går som kommit på den ”geniala” idéen som många andra. Hon stoppade in sin ekologiska kyckling i en stekpåse i ugnen. Smidigt och den blev väldigt saftigt och gott. Jag sa att plast och värme är en urusel kombination som inte är hälsosam. Någonstans förstod hon men sa också att ”Stekpåsen är ju gjord för att vara i värme det kan väl inte vara farligt”. Det är så vi tänker.

Marknaden tillverkar det vi vill ha

Så ser det ut. Det finns en massa saker som marknaden och tillverkare har kommit på att vi människor gillar just för att det är snabbt, smidigt och smakar gott. Inte minst är det billigare att tillverka så att de tjänar mer pengar.  Det vore fantastiskt om det verkligen var säkert och hälsosamt för oss också. Jag har lärt mig att läsa det finstilta och inser att man tyvärr måste vara mer påläst än någonsin i dag. Vi behöver ta reda på fakta. Egentligen vet vi att vi inte kan lita på allt som reklamen säger men vi vill tro. Det är klart att det är tufft att ta in att någon säljer något som kan skada oss eller våra barn och djur.

Vi vill att den där förträffliga stekpåsen är hälsosam. Kanske är den det men jag skulle inte chansa utan använder hellre en lergryta eller crockpot. Hos Therese Biraths på kemikalieklok.nu hittar du en massa information om osynliga gifter. Med kunskap inser man hur otroligt mycket kemikalier och hormonstörande ämnen vi  utsätts för redan på fosterstadiet och att plast och värme hör inte i hop. Värmen frigör en mängd ämnen i plasten som vi inte vill ha i eller runt oss. Vi konsumenter är de enda som kan ändra det här genom det vi köper. Handlar inte vi så kommer de som tillverkar att ändra sitt innehåll för att kunna sälja.

Sprida ringar på vattnet

Jag tycker verkligen inte om att förstöra någons bra känsla och agera som en ”hälsopolis”. Men jag är rädd om mina vänner och vill att alla skall må bra som möjligt. Jag vill inte känna att jag visste men jag sa eller gjorde inget. Det är därför jag jobbar på med Hermansdalsbloggen, våra kurser och Nyckeln till Hälsa. Det är mitt sätt att nå ut till er. Jag vill ge er verktyg så att ni kan påverka ert eget mående.

Jag väljer närproducerat och ekologiskt av samma orsak. Jag vill ha i mig så lite gifter och hormonstörande ämnen som möjligt och jag tänker även på de fattiga människor i U-länder som är tvingade att använda alla kemikalier dagligen i sitt arbete. Även jorden som utarmas och vad det till slut kommer att leda till om vi människor bara tar mer och mer utan att ge tillbaka. Jag resonerar att jag börjar med mig själv och försöker dela med mig av det jag kan och hoppas att jag kan sprida ringar på vattnet så att fler blir medvetna. Själv kan jag inte göra så mycket, men ju fler som väljer medvetet desto starkare blir vi.

Filmtips

Definitivt inte någon ”mysig” film men har du inte sett  Den sista skörden  och det fortfarande går så gör det. Den är oerhört viktig. Tillsammans blir vi starka och kan förändra. Vi behöver vakna och ta hand om vår fantastiska Moder Jord annars kommer vi inte ha någonstans att bo. Det på samma sätt som att vi behöver ta hand om våra kroppar för att själen ska trivas och må bra.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej! Så mycket bra och klokt du skriver. Finns mycket att ta till dig.
  Med tanke på saker vi använder som vi tror att tillverkare gör så det inte är Skadligt för oss, så är ju Micro popcorn ett sådant.
  För många år sedan köpte jag också dessa. Reflekterade inte över att dom ju måste innehålla något som gör att dom inte tar fyr i micron!!!
  Numera gör jag mina popcorn på spisen…går lika bra.
  En tacksam läsare ???

  Svara
  • Hej Jätteroligt att du tycker om det jag delar med mig av uppskattar verkligen att du tar dig tid att tala om det
   Allt Gott ??
   Tina på Hermansdal

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This