den 13 nov, 2019
Ger du dig själv det du behöver för att må bra?

Hej fina du,

Novembermörker har fått en ny innebörd på Hermansdal. Sista dagarna har det inte ens blivit ljust ute. Tänk vad ljuset gör för oss och hur mycket energi man får av att bara solen visar sig. Det är magsikt viken kraft den har. Nu får jag göra det jag kan för att höja mysfaktorn med tända ljus i stället 😉

Det är nedräkning nu och mina To Do listor har ett eget liv. Jag stryker och fyller på med nytt. Det var längesedan jag hade en sån koll på allt och låg i fas med alla måsten och borden. Jag har en plan och en struktur och det skapar ett lugn inför den kommande operationen. Att jag förbereder mig känslomässigt är minst lika viktigt som det är att stödja kroppen fysiskt så mycket det går.

Vi påverkas av det som finns runt oss

Våra känslor kan ställa till det ordentligt och försvaga oss mer än vad virusar gör, speciellt vinter tid när yang är som lägst i naturen. Yang är kraften och yin är vilan. Har vi själva brist på Qi och yang påverkas vi mer av att naturens egen kraft försvinner och vårt humör sjunker. Precis som om att när vi har fukt i kroppen kommer vi att känna av det fuktiga vädret ute. Vintertid får vi ingen hjälp av naturen att hålla uppe vår energinivå. Det betyder rent konkret att vi ska ta det lugnare och vila mer och söka oss inåt. Men vi ska inte bli deppiga och tappa all vår energi och lust. Gör vi det är det något som saknas.

Lagom skapar en bra balans

Har vi en perfekt balans mellan Yin och Yang har vi hälsan. Yin är kyla och Yang hetta. Det är de två viktigaste vågskålarna att hålla koll på för att vi skall må bra. Vi måste Också ha tillräckligt med qi för att vi ska fungera.

Så enkel kan man göra den kinesiska medicinen. Balansen mellan hetta och kyla och tillräckligt med qi skapar den perfekta miljön i kroppen. Det är lagom varmt för att saker skall cirkulera och det är inte för hett så att det cirkulerar för fort. Det är lagom varmt så att det inte bildas fukt och lagom svalt så att vi inte torkar ut.

Hur mår din inre trädgård?

Man kan likna kroppen med en trädgård där vi vill skapa den perfekta växtmiljön. Vi vill att så många vackra blommor, näringsrika grönsaker och goda frukter som möjligt skall växa i vår trädgård och vi vill slippa ogräset. Vi vill att insekterna trivs och hjälper till att mineralisera jorden och pollinera blommor och grönsaker. För att det skall ske så behöver vi ha en näringsrik jord som är lagom varm och fuktig. Har vi rubbat jordens balans och den är  urlakad på näringsämnen drabbas den lättare av sjukdomar. Det sker för att vi inte gett den näring utan bara tagit eller ständigt åsidosätter dess naturliga behov.

Rättar vi inte till och reparerar de skador vi har åstadkommit måste vi ständigt tillföra något utifrån för att det skall växa. Den är inte självgående längre. Den är så utarmad att den inte längre kan hålla fukten. Vi måste ständigt vattna. Den klarar inte av att hålla en bra temperatur så det blir för fuktigt eller för torrt.  Vi har rubbat den naturliga cykeln och den klarar inte längre av att komma tillrätta med problemen.

Vi kommer ständigt att behöva tillföra konstgödning och besprutning för att något skall växa överhuvudtaget och för att inte ogräset skall ta överhanden.

Skapar vi energi i kroppen på konstgjord väg, i form av socker kaffe och energidrycks kickar kommer vi att utarma jorden/kroppen ännu mer. Insekterna kommer att försvinna. Till slut är det bara ogräset som överlever och till sist växer inte ens det, då är jorden död.

Får vi det vi behöver mår vi bra

Jag ser den kinesiska medicinen som den bästa trädgårdsmästaren som finns. Den där med supergröna fingrar som får allt den tar i att blomstra och kan väcka liv i vilken trädgård som helst. Som får den att prunka, surra av humlor och får alla andra fantastiska hjälpredor som maskar fjärilar och nyckelpigor att trivas på sitt arbete.

Det är faktiskt så enkelt eller svårt att ger vi kroppen det naturliga vi behöver så klarar den sig alldeles utmärkt. Det är när vi tar bort det naturliga som den inte fungerar längre och skavankerna till slut kommer. Så känn efter och ta reda på  vad som är naturligt för dig och vad din kropp behöver för att må så bra som möjligt.

Vilka är dina skötselråd?

Vi är alla blommor och behöver näring och vatten men vi har olika behov. En del är rosor och är känsliga för löss, en del är kaktusar och klarar sig utan vatten långa perioder men vi har alla vissa grundläggande behov. En del är starkare andra känsligare. Vi föds med olika förutsättningar och vi trivs i olika sammanhang. Vi behöver lära oss vad just vi behöver för att må så bra som möjligt. Det är ingen som tror att en ros kommer att blomma eller överleva om vi sköter den som en kaktus.

Hoppas du känner dig nyfiken, inspirerad och sugen på att utforska om du kan må ännu bättre och om min älskade och berömda trädgårdsmästare den kinesiska medicinen kan ge dig några nya verktyg på din resa genom livet.

Nu är det dags igen

I januari startar jag andra omgången av Mat som medicin och De fem elementet på webben. Du kommer under hela 2020 ha möjligheten att utforska vad just du behöver för att må så bra som möjligt. Du har även tillgång till guidning och hjälp i vår slutna FB grupp som är vårt klassrum 🙂

Nu kan du förhandsboka din plats i Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Nya vanor skapar nytt mående

När vi stärker och balanserar vi de element där obalanser och brister finns med till exempel mat kommer vi att må bättre både känslomässigt och fysiskt. Om kroppen får den näring den behöver och blir av med det som stör den uppstår tillslut balans och den kan läka. Tills vi förstår vad som är fel kommer kroppen fortsätta att ge oss symtom både kroppsligt och själsligt. Täpper vi till de hål vi läcker igenom och rensar upp bland alla energi trådar som suger kraften ur oss kommer det vi fyller oss själva med att räcka längre. Vi kommer att bli starkare och vitalare. Vitaliteten och kraften kommer att göra oss friskare och vi kommer att må bättre känslomässigt.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. oj vilket långt inlägg spännande med ja … jag har nog brist på qi va det hette jag är känslig och sjukdomar styr mitt liv tycker ja så mörkt o nere här

  Svara
  • Hej Ullie,
   Kul att du tycker det jag delar med mig av är spännande. Hoppas att du fortsätter att hitta hit.
   Alt Gott
   Tina

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This