Kanske har du hört talas om nässköljning?

Jag hade länge vetat vad det var och att det fanns men hade aldrig provat, men så i våras var det dags för premiär. Efter en halsfluss som efterföljdes av bihåleinflammation kände jag att NU var det på tiden att prova…. Det blev kärlek vid första ögonkastet och den har varit mig trogen sedan dess.

Har du inte provat så gör det!

388-nasskoljare-nosebuddy-bla-1

Nässköljning är fantastisk både på för att förebygga förkylning och för att lindra och läka om du har en förkylning. Även vid hösnuva/pollenallergi är nässköljning fantastiskt effektiv. För att förebygga brukar det vara lagom att skölja en gång om dagen eller några gånger i veckan, du får pröva dig fram till vad som passar bäst för dig. För mig brukar det variera, ibland gör jag varje dag och ibland bara någon gång i veckan. Om jag däremot åkt på en förkylning då sköljer jag oftast flera gånger per dag. Jag har lätt för att få värkande och ömma bihålor vid förkylning, men med hjälp av nässköljningen får jag både lindring och kroppen klarar att läka utan antibiotika. I våras när jag hade min bihåleinflammation så kunde jag komma på mig själv med att gå och längta efter att få skölja näsan. Lite knäppt kan tyckas men för mig ett tydligt tecken på hur snabbt min kropp uppfattar vad som är bra för den.

Så här enkelt är det:

Med kannan som du köper får du ett mått. Du tar ett sådant mått med salt (jag brukar använda himalayasalt) och 5 dl ljummet vatten. Rör tills saltet har löst upp sig. Du sätter sedan pipen mot ena näsborren så det sluter tätt och lutar huvudet åt motsatt sida. Håll hakan mot bröstet och andas genom munnen, vattnet kommer då att åka från ena näsborren och ut genom den andra. När hälften av vattnet är kvar så byter du näsborre. Det kan vara skönt att fräsa ut lite vatten innan du börjar med nästa näsborre. Om du är förkyld, har svullna slemhinnor och är täppt kan du få ha lite tålamod och byta näsborre oftare för att få vattnet att rinna igenom. Det kan ta en liten stund men det är det värt och det kommer gå lättare för varje gång du sköljer. När jag är förkyld och täppt sköljer jag oftast flera gånger per dag, efter ett tag säger kroppen liksom till när det är dags igen.

nosebuddypaatere_21813147_182796297

Här kommer lite fakta om just näsan och nässköljning

Näsans funktion förutom som luktorgan är att filtrera, fukta och värma inandningsluften innan den når lungorna. Slemhinnan i näsan har en yta av 180 kvadratcentimeter som är fylld med så kallade flimmerhår. Dessa är till för att bland annat transporterar bort slem och partiklar.Vid förkylningar, bihåleinflammationer, hösnuva/pollenallregi och polyper är denna process kraftigt störd och näsan blir då täppt, svullen och fylld av sekret och partiklar.

  • 1998 gjordes en engelsk studie på nässköljning med saltvatten. Den visade att nässköljning gav signifikant förbättrade förhållanden i näsan samt att livskvaliteten ökade hos patienter med långvariga bihåleinflammationer.
  • Nyligen så genomfördes en studie av en grupp amerikanske forskare. Studien gjordes på 211 personer med olika inflammatoriska tillstånd i näsan. inklusive allergiska besvär. Forskarna fann att daglig sköljning av näsan med saltvatten påtagligt förbättrade en stor mängd parametrar beträffande upplevda besvär och konstaterade att denna behandling har en enorm potential för höjning av livskvaliteten på ett kostnadseffektivt sätt för miljontals patienter.
  • I en svensk arbetsmiljöstudie fann man att sköljning av näsan med saltvatten hade en positiv effekt både på upplevda symptom och objektiva mätmetoder av näsans funktion hos industriarbetare utsatta för trädamm.
  • Docent Per Stjärne på Huddinge Universitetssjukhus redovisade i en artikel fördelarna med nässköljning och rekommenderar alla patienter med inflammatoriska sjukdomar i näsan och som genomgått operationer i näsan regelbundna sköljningar med saltvatten.

Inom yoga och ayurveda har man sedan länge använt nässköjningen, eller Neti som de kallar det för att rena kropp och sinne.

Även i Norden har nässköljning varit en välkänd och effektiv huskur mot förkylning, men hamnade under 1900-talet i skymundan av den moderna medicinen.  Nu verkar det dock som att fler och fler återigen upptäcker fördelarna med denna fantastiska och enkla huskur.

35383084-en-bild-av-en-stark-frisk-nasa

Hoppas att ni nu ska få en höst där ni slipper snoriga näsor och värkande bihålor!

Följ mig gärna på Facebook: https://www.facebook.com/hermansdalseko/

Välkommen in på vår hemsida: http://www.hermansdal.com/

Dela till dina vänner: