den 27 aug, 2017
Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka

Hej fina bloggläsare,

Idag börjar vi vår nya “serie” där vi tittar på hur vi kan använda våra nordiska medicinalväxter ur ett kinesmedicinskt perspektiv. Inom den kinesiska medicinen tittar man på olika egenskaper som växten har för att se vid vilka symptom och obalanser man kan använda den. Man tittar till exempel på vilken smak den har då det säger något om den typ av qi som växten innehåller, vilka meridianer och element som den kan påverka samt andra egenskaper som är viktiga att veta. Ofta benämner man växtens förmåga att eliminera eller balansera olika klimatfaktorer. Inom den kinesiska medicinen vet man att allt som finns i naturen även finns i våra kroppar.

Vind är ett exempel på en klimatfaktor som alltid finns med när vi blir sjuka av till exempel ett virus. Det är alltid vinden som tar med sig “viruset” in i kroppen och oftast i kombination med kyla eller hetta.

Första läkeväxten i vår serie är Rölleka, en fantastisk växt som både är lättillgänglig och finns gott om. 

Rölleka har sedan urminnes tider använts som läkeväxt inom örtmedicinen. Den är en fantastisk läkeväxt och är lika användbar idag som för flera hundra år sedan…

Inom den Kinesiska Medicinen sägs det i ”Förändringarnas bok”, att stjälkar av Rölleka användes för att läsa av kroppens energiflöde. Genom att man släppte ett visst antal stjälkar, kunde man utifrån hur de föll, se kroppens energiflöde.

rolleka

Det latinska namnet Millefolium betyder tusen blad. Bladen är mörkt gröna och blommorna är vita eller ljust rosa. Blommor som är vita och vars gula ståndare sticker ut är de bästa blommorna. Plocka aldrig blommor som skiftar i brunt, de har tappat sin effekt. Man kan använda hela växten, men blommorna är mest effektiva. Plocka helst i solsken då den läkande kraften är som starkast.

Röllekan växer i diken, på ängar, i gräsmattan och på grusfält. Den kräver sol och genomsläpplig mark.

Röllekan inom den kinesiska medicinen:

 • Dess smak och qi är: bitter, kryddig och något sval.
 • Meridianer som den påverkar är: lever, lunga och urinblåsa.
 • Element som den påverkar är: trä, metall och vatten.
 • Den är en utmärk växt att använda vid invasion av vind och hetta, exempel på detta är: virusinfektion som ger feber, huvudvärk, halsont, hosta och törst. 
 • Dess förmåga att eliminera vind och hetta gör den även utmärkt att använda vid: hosta med gult eller grönt slem.
 • Röllekans bittra smak och svala temperatur ger den en sammandragande och svalkande effekt. Den är därmed mycket effektiv att använda vid blödningar som orsakas av för mycket hetta i blodet, till exempel: överdriven menstruationsblödning, blödningar i andningsvägarna och mage/tarm. 
 • Röllekans kryddiga smak ger dess qi en förmåga att cirkulera blod, vilket är till stor hjälp vid exempelvis: kraftig mestruationssmärta och åderbråck.
 • Dess egenskaper gör den mycket effektiv vid symptom som: huvudvärk, röda ögon, irritation och högt blodtryck.
 • Då den påverkar vatten-elementet och urinblåsans meridian, är den effektiv att använda för att eliminera den typ av hetta som vi finner vid exempelvis: urinvägsinfektion och blåskatarr.
 • Genom att göra en salva eller omslag av växten kan den användas vid: röda, kliande eksem och utslag. 

Dess läkande egenskaper och användningsområden som nordisk medicinalväxt:

Låt oss nu titta på några exempel om hur man beskriver röllekan som medicinalväxt i vår nordiska örtmedicin. För att hjälpa er förstå skillnaden på hur man ser på växten ur ett kinesmedicinskt perspektiv, så har vi gjort en liten kommentar och förklaring med rosa kursiv text efter varje punkt.

 • Röllekan är en bra kramplösare och anses kunna lösa alla sorters kramp. Man kan använda antingen olja eller salva gjord på rölleka, att smörja på stället där krampen är. Kramp i benen, mensvärk, restless legs, migrän och åderbråck är några av de saker man kan använda salva/olja gjord på rölleka till. Kinesiskt sett så är det växtens förmåga att cirkulera blod som ger den dess förmåga till detta. Om till exempel krampen beror på kyla så kommer du inte att uppleva någon större förbättring av rölleka.

Övrig information som finns att finna om Rölleka:

 • Det sägs att krigaren Achilles använde rölleka till att behandla sina sårade krigare. Om krigarens namn har varit med och påverkat örtens latinska namn, vet jag dock inte.
 • Rölleka höjer immunförsvaret och har samma funktion som Echinacea, men med något mildare effekt. Den ökar de vita blodkropparnas rörlighet och anfallslust. Röllekans eteriska oljor hjälper till att ta död på virus och skadliga bakterier. Ett hett te på rölleka kan vara till hjälp vid feber, då det hjälper till att svettas ut febern.
 •  Barn som inte kan hålla torrt eller kissar i sängen kan också bli hjälpta av te på rölleka.
 • Roten av rölleka sägs vara nästan oslagbar vid tandvärk. Tugga en stund på roten och se till att den är på stället som gör ont. Låt roten vara i munnen tills tandvärken går över.
 • Röllekan verkar läkande på benmärgen genom att stimulera blodbildningen. Den sägs hjälpa vid benmärgslidande där alla andra försök misslyckats, till och med vid benröta.
 • Det sägs att fästingar ogillar lukten av rölleka och genom att använda en salva/olja på utdrag av rölleka kan man slippa dessa små blodsugande kryp.

I gamla örtböcker betecknas röllekan som ”bot för alla skador”.

Därför användes örten ofta vid de mest hopplösa fall.

Där ansåg man att dess starkt blodrenande kraft kan avlägsna

sjukdomar som sedan år tillbaka nästlats sig in i kroppen.11261133_425682787625355_835125407_n

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Håll utkik för den 1 december kommer vi att presentera vår bok om den kinesiska medicinen. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Du kan redan nu förbeställa boken i vår webbshop http://hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. Vid slutförsäljning kommer boken finnas åter för leverans efter ca 3 veckor. Vill du vara säker på att få boken levererad innan jul bör du förbeställa redan nu. 

Vill du läsa och lära dig om den Kinesiska Medicinen så inspireras gärna av våra tidigare blogginlägg:

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på “Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Är du trött? - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 2. Livsandarna inom den Kinesiska Medicinen… - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 3. Har du en ”TRÄ-personlighet”? - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 4. Livets Eld – Moxa vad, hur, varför… - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 5. Våra känslor vill tala om något för oss - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 6. Vägen behöver inte vara spikrak för att nå målet - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 7. Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 8. Färgernas betydelse inom den Kinesiska Medicinen – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 9. En underbar doft som hjälper kropp och själ – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]
 10. Till synes stora problem är ibland lätta att lösa… – HERMANSDAL - […] Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Vågar du vara du?

Vågar du vara du?

Hej fina du, En vecka till av sommaren har passerat och jag tycker tiden går rasande fort. Tycker knappt jag hinner...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This