Djur & Kinesisk Medicin

Vad kan den Kinesiska Medicinen hjälpa häst och ryttare med?

Kinesisk medicinen är flera tusen år gammal och mest känd för akupunktur. Den största och viktigaste delen är dock att lära sig leva livet på ett sätt som inte skapar obalanser och brister i vårt fysiska och känslomässiga system.  Det går ut på att vi ska ha en lagom balans mellan olika delar i vår kropp för att ett fritt flöde ska upprätthållas i kroppen. När det fria flödet finns så klarar kroppen av att läka och balansera sig.  När vi har en bra balans klarar vi av de yttre påfrestningar vi utsätts för av livet. När det uppstår blockeringar och/eller brister i vår kropp kommer flödet och balansen av qi ,yin och yang  att rubbas och vi får fysiska och känslomässiga symtom. Vet vi vad symtomen som dyker upp betyder och vart ifrån de kommer så kan vi med rätt verktyg hjälpa kroppen att balansera sig igen. Förstår vi vad det är för brister som finns så kan vi om vi fyller på dem hjälpa kropp och själ på banan igen.

Man kan likna kroppen vid en trädgård där du är trädgårdsmästaren som ska se till att allt växer och frodas som det ska och inte torkar bort eller har det för blött eller att ogräset tar över. Vi behöver alla det som är naturligt för oss för att vi ska må bra.

Samma sak gäller för våra hästar som för oss. De har sina personligheter och obalanser och utifrån det så kan vi förstå och hjälpa dem och oss själva.

Den kinesiska medicinens mål är att vi ska leva vårt liv så att vi inte skapar obalanser. För att lyckas med det behöver vi ha balans mellan vila och aktivitet, vi ska äta mat av en bra kvalitet som är naturlig för oss, och mat och örter kan vi använda som medicin för att hjälpa kropp och själ att hålla sig friska och att återfå balansen om vi förlorat den.

Vad som är bra för oss är individuellt även om det finns grundläggande behov som är lika för alla. Att ta reda på vad du eller hästen har för personlighet kinesiskt sett ger en indikation på vad som behövs för att hålla balansen och vart obalanser kan uppstå. Det ger dig på samma gång en mängd verktyg att hjälpa dig själv och din häst att återfå balansen.

Det finns fem olika ”element” i den kinesiska medicinen som har olika organ, vävnader, klimat, känslor med mera knutna till sig. Förstår vi deras inbördes förhållande och tillhörande personlighetstyper så kan vi komma tillrätta med en mängd vanliga problem.

Träelementet

Årstid: Vår, Organ: Lever/Gallblåsa Känsla: Ilska

Ilska är i ett balanserat tillstånd ett hälsosamt gensvar på stress, frustration och orättvisa. Så länge ilskan uttrycks varsamt och kontrollerat, hjälper den till att ”rensa luften”, lätta på spänning och återställa balansen. För mycket ilska skapar obalans i träelementet och dess organ lever/gallblåsa. På samma sätt som att en obalans i träelementet kan skapa för mycket ilska och aggression. Att man säger att vissa personer är ”hetlevrade”, har inom kinesmedicinen en logisk förklaring.

En häst som har ett obalanserat träelement är ofta ranghög och dominant. Den har lätt för att bli arg och mår bra av rörelse. När den får jobba så kommer temperamentet bli bättre och musklerna mjukare. Den kan ha muskel och senproblem eller problem med hovarna. Vind och blåst brukar påverka någon som har ett obalanserat träelement. Det är en individ som gillar att tävla och synas. Den är kvick i huvudet och tycker inte om att sitta fast. Det kan vara valacken som behöver munkpeppar eller stoet som har jobbiga brunster. Den kräver sin ryttare och mår bra av tydliga regler och regelbunden träning.

Eldelementet

Årstid: Sommar, Organ: Hjärta/Tunntarm, Känsla: Glädje

När eld-elementet är välbalanserat är dess känsla glädje konstant och harmonisk. Som en autopilot fyller den ständigt kropp, själ och sinne med en varm och avslappnad känsla av lycka och glädje. Men om elden i eld-elementet flammar upp för mycket så kommer den harmoniska glädjen istället övergå till att göra personen manisk, nervös, stressad och pratar snabbt och konstant. När glädje blir en obalanserad känsla kommer den skapa obalans och sjukdom i kroppen.

En häst som har ett obalanserat Eld-element är nervös känslig och behöver en lugn ryttare. Är du nervös själv så kommer hästen bli ännu mer känslig. Fysiskt så kan det vara en häst som svettas väldigt mycket och har lätt att tända till. Den tycker om att ha en nära relation med sin ryttare och sin flock den vill höra ihop med de som är runt den. Det här är en häst som du som ryttare kan rida med dina tankar när ni har skapat en relation. Tycker de om sin ryttare så kan de göra vad som helst för den.

Jordelementet

Årstid: Sensommar, Organ: Mage/Mjälte, Känsla: Oro

När det blir för mycket av grubbleri och oro, stagnerar jord-elementets energi och problem uppstår. Tänkande och våra tankar är när de är balanserade klara och leder till någon form av handling. Oro är en känsla där personen alltid befinner sig i dåtid eller framtid.  Men likväl som grubbleri och oro kan skapa obalans, så kan en svaghet och obalans i jord-elementet göra att man börjar grubbla och oroa sig väldigt mycket.

En häst som har en obalans i jordelementet behöver fasta rutiner så att den vet vad som ska hända när rutinerna bryts blir den ännu oroligare. Fysiskt sett så kan den vara fångbenägen och ha lätt för att gå upp i vikt. Fuktigt väder gör att den känns tyngre att rida. Normalt sett så är det en godmodig häst som tycker om mat och de flesta andra hästar och människor. Balanserade så är de väldigt sympatiska och lätta att tycka om. De vill helst inte vara ledare. De är jordade trygga och kloka.

Metallelementet

Årstid: Höst Organ: Lunga/Tjocktarm Känsla: Sorg

Sorg är en känsla som om den är väl balanserad, ger oss erfarenheten av att hantera förlust och bearbeta sorg. Men om sorgen blir för stor, kommer din energi att dra ihop sig och saktas ner.

En häst som har ett svagt Metall-element blir säkert lätt lös i magen och har svårt att släppa saker som har hänt. Det är en tänkare som vänder sig inåt. Det kan ta tid att lära känna den här hästen. Det är en häst som tycker om att lära sig saker och den vill utvecklas.  Trivs den inte med sin flock går den hellre själv i hagen. Ridningen behöver vara noggrann med ett mål och kvalité att nöta för nötandets skull är inte en bra ide. Den kan ha lättare att få hudproblem.

Vattenelementet

Årstid: Vinter, Organ: Njurar/Urinblåsa, Känsla: Rädsla

Rädsla som är känslan tillhörande vatten-elementet, är när den är hälsosam och balanserad en känsla som håller oss uppmärksamma, alerta och fyller oss med mod att möta allt som uppstår i livet. Men när rädslan blir obalanserad har den en förmåga att få vår energi att sjunka till botten och allt går långsamt och segt. Även vår förmåga att tänka och agera försämras, vilket leder till att allt vi kan tänka på är hur vi ska fly från känslan eller det som orsakat den.

En häst som har ett svagt Vatten-element är rädd och ljudkänslig den kan vara frusen och tål inte kyla så bra den gör dem spända. Det är en individ som trivs bäst i en lugn stallmiljö. De är nyfikna och flexibla men kan upplevas lite inåtvända. De kan få problem med rygg och knän. De tycker om när de har en uppgift och förstår vad de ska göra för att vara duktiga i ridningen.

Känslorna behöver både vi och hästarna för att överleva de varnar oss för faror och de gör att vi tar hand om våra avkommor och så vidare. Det är när de blir för mycket eller inte vill släppa taget om oss som det finns en obalans. Är vi rädda eller oroliga utan anledning och ser faror lura bakom varje hörn kan vi hitta mycket hjälp i den kinesiska medicinen som har väldigt bra verktyg för att hjälpa kropp och själ tillbaka till balans och välmående igen.

Jag träffar många ryttare i mitt yrke, eftersom jag har många hästar som patienter. Något som jag ser tydligt är att kavata kompetenta ryttare med åren blir ”fegare”. Trots att det egentligen inte finns några faror, målar man upp dessa för sitt inre öga, speciellt då i samband med ridningen.
Man får ett katastrof tänk som egentligen inte har någon grund. Det magiska är att när jag går in och stärker Vatten-elementet och njurarna med de verktyg som den kinesiska medicinen har så minskar obehagskänslorna dramatiskt.
Det är samma sak med djur, rädda, oroliga och vimsiga hundar och hästar blir lugna i ”själen” när man stärker Vattenelementet.

Har vi en svaghet i vattenelementet så uppstår liknande problem både hos hästen och oss. Vi blir rädda och vi ser spöken eller anar faror som inte existerar vi blir mer ljudkänsliga och våra rädslor har en förmåga att öka ju svagare vårt vattenelement blir.

Har vi ett svagt jordelement så kommer vi fastna i oro och så vidare.

Vi har i väst lätt för att säga det är ”bara” känslor. Inom den kinesiska medicinen tar man dem på största allvar och balanserar upp det som behövs för att harmoni skall kunna uppstå. Känslorna påverkar i allra högsta grad kroppens fysiologiska mående och tvärtom, har ett organ en obalans så kan det vara svårare att släppa en känsla och den hänger sig kvar. Genom att stärka det element som du har en obalans i så kommer dina och hästens känslor att balanseras och kunna transformeras. Vi behöver alla våra känslor men vi ska inte fastna i någon av dem.

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar, men det gör de och har gjort i flera tusen år och de är väl beprövade. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att vår kropp och våra känslor förstår och får hjälp. 

Den kinesiska medicinens tänk kan vi översätta på våra hästar. Vi kan använda de fem elementen och kunskapen om qi, yin och yang för att förstå våra hästars personlighet och vad de behöver för att må så bra som möjligt. Tar vi även hand om oss själva kommer vi bli bättre ryttare och hästägare och ha så mycket roligare tillsammans med våra älskade hästar. F

Jag träffar naturligt många ryttare i mitt yrke, eftersom jag har många hästar som patienter. Något som jag ser tydligt är att kavata kompetenta ryttare med åren blir ”fegare”. Trots att det egentligen inte finns några faror, målar man upp dessa för sitt inre öga, speciellt då i samband med ridningen.
Man får ett katastrof tänk som egentligen inte har någon grund. Det magiska är att när jag går in och stärker Vatten-elementet och njurarna med de verktyg som den kinesiska medicinen har så minskar obehagskänslorna dramatiskt.
Det är samma sak med djur, rädda, oroliga och vimsiga hundar och hästar blir lugna i ”själen” när man stärker Vattenelementet.